Επαναστατική μέθοδος αξιοποίησης της άμμου ως πρώτη ύλη για 3D εκτυπώσεις καλουπιών

/, Υλικά & Νήματα (Filaments)/Επαναστατική μέθοδος αξιοποίησης της άμμου ως πρώτη ύλη για 3D εκτυπώσεις καλουπιών

Επαναστατική μέθοδος αξιοποίησης της άμμου ως πρώτη ύλη για 3D εκτυπώσεις καλουπιών

Στην πόλη Leetonia της πολιτείας του Ohio, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά ένας βιομηχανικής κλίμακας 3D εκτυπωτής, με τη δυνατότητα να χρησιμοποιεί κοινή άμμο ως πρώτη ύλη. Το συνολικό του βάρος μαζί με όλον τον απαραίτητο για τη λειτουργία του περιφερειακό εξοπλισμό, αγγίζει συνολικά τους 16 τόνους. Σε συνάρτηση με το αυξημένο βάρος του, έρχεται και το κόστος κατασκευής του, καθώς περιέχει υψηλής τεχνολογίας εξαρτήματα και μεγάλων απαιτήσεων σε αντοχή, βιομηχανικά μέρη. Η λιανική τιμολόγησή του ανέρχεται στην τάξη του σχεδόν ενός εκατομμυρίου δολαρίων. Ένα ποσό που ναι μεν ακούγεται υπέρογκο, όμως είναι απόλυτα λογικό, αν αναλογιστεί κανείς τα κατασκευαστικά οφέλη που μπορεί να καρπωθεί μια βιομηχανία μεγάλου βεληνεκούς.

ohios-first-3d-sand-printer-to-bring-new-jobs-to-the-state-2  Επαναστατική μέθοδος αξιοποίησης της άμμου ως πρώτη ύλη για 3D εκτυπώσεις καλουπιών ohios first 3d sand printer to bring new jobs to the state 2

Ειδικοί του χώρου και καταξιωμένοι τεχνολόγοι, αναφέρουν συγκεκριμένα πως η 3D εκτύπωση με την άμεση αξιοποίηση της άμμου ως πρώτη ύλη, θα συμβάλει σε μεγάλο βαθμό στην εξέλιξη της μαζικής και τεχνολογικά πρωτοποριακής βιομηχανικής παραγωγής. Μέχρι και σήμερα, τα περισσότερα μεταλλικά τμήματα κατασκευάζονται με τη διαδικασία της χύτευσης του τηγμένου σιδηρομεταλλεύματος  σε καλούπια αποτελούμενα από άμμο, κατασκευασμένα  με συμβατικές μεθόδους. Λόγω όμως των περιορισμών που προκύπτουν από τον συμβιβασμό όσον αφορά στην αδυναμία της κατασκευής πιο απαιτητικών  σε σχηματισμούς καλουπιών, η βιομηχανική παραγωγή σε ορισμένες εξειδικευμένες περιπτώσεις είχε φθάσει σε αδιέξοδο.

ohios-first-3d-sand-printer-to-bring-new-jobs-to-the-state-1  Επαναστατική μέθοδος αξιοποίησης της άμμου ως πρώτη ύλη για 3D εκτυπώσεις καλουπιών ohios first 3d sand printer to bring new jobs to the state 1

Με τη δυνατότητα για 3D εκτύπωση με πρώτη ύλη την άμμο,  οι περιορισμοί σχετικά με το σχήμα εξαλείφονται και ανοίγουν νέοι δρόμοι στην κατασκευή πρωτοποριακών καλουπιών χύτευσης. Παρόλο που υπάρχει ήδη η δυνατότητα για απευθείας τρισδιάστατη εκτύπωση χρησιμοποιώντας μικροσωματίδια μετάλλου ως πρώτη ύλη, υπάρχει μια σύγκρουση απόψεων μεταξύ των επιστημόνων όσον αφορά στις προδιαγραφές αντοχής, μεταξύ των δύο διαφορετικών μεθόδων κατασκευής μεταλλικής φύσεως βιομηχανικών προϊόντων. Η κατασκευή 3D εκτυπωμένων καλουπιών χρησιμοποιώντας άμμο, θα βοηθήσει σημαντικά, απλοποιώντας  την όλη διαδικασία, καθώς τα περιθώρια λάθους ελαχιστοποιούνται, ακριβώς επειδή η ίδια η φύση της 3D εκτύπωσης προσφέρει μεγάλη ακρίβεια και ευελιξία στον σχεδιασμό και την υλοποίηση.

Τεχνολόγος - Ερευνητής, Αρθρογράφος