Είναι οι 3D εκτυπωτές φιλικοί προς το περιβάλλον;

//Είναι οι 3D εκτυπωτές φιλικοί προς το περιβάλλον;

Είναι οι 3D εκτυπωτές φιλικοί προς το περιβάλλον;

Ο εκτυπωτής 3D είναι ένα ευέλικτο κομμάτι της τεχνολογίας που χρησιμοποιείται για να μετατρέπει ψηφιακά αρχεία CAD σε τρισδιάστατα μοντέλα με φυσική υπόσταση. Με δεδομένες τις σημερινές οικολογικές ανησυχίες και τη μεγάλη πρόκληση για την προστασία του περιβάλλοντος με την οποία είμαστε αντιμέτωποι, το μεγάλο ερώτημα για τους  3D εκτυπωτές δεν μπορεί να είναι άλλο από το αν και κατά πόσο είναι φιλικοί προς το περιβάλλον.

3d-printing-recycling-sustainability-green  Είναι οι 3D εκτυπωτές φιλικοί προς το περιβάλλον; 3d printing recycling sustainability greenΤα υλικά που χρησιμοποιεί ένας  3D εκτυπωτής, μπορούν να παρασκευαστούν από ανακυκλωμένα υλικά, όπως πλαστικό, μέταλλο, γυαλί. Μπορούν ακόμα να χρησιμοποιηθούν νήματα τα οποία παράγονται από βιο-υλικά όπως ζαχαροκάλαμο και καλαμπόκι. Με τον τρόπο αυτό δεν είναι αναγκαίο να επιβαρύνουμε περαιτέρω τον πλανήτη με την εξόρυξη και κατόπιν την επεξεργασία φυσικών πόρων, ώστε να παραχθούν οι  πρώτες ύλες της 3D εκτύπωσης.

Η χρήση ανακυκλωμένων υλικών προσφέρει μεγάλες δυνατότητες, πόσο μάλλον όταν  τα υλικά αυτά τροφοδοτούν τον εκτυπωτή 3D  που στο προσεχές μέλλον θα έχει ο καθένας σπίτι του. Με αυτόν τον τρόπο όσο θα αυξάνεται η ζήτηση και η ανάγκη για παραγωγή 3D εκτυπωμένων προϊόντων, τόσο θα ωφελείται το περιβάλλον επειδή θα χρησιμοποιούνται ανακυκλωμένα υλικά ως πρώτες ύλες για την παρασκευή νημάτων.

Ας δούμε στη συνέχεια κάποιες δυσκολίες που ίσως υπάρξουν στην απόκτηση ενός οικιακού 3D εκτυπωτή, τουλάχιστον για την ώρα. Μια από αυτές είναι το κόστος, το οποίο είναι και η σημαντικότερη παράμετρος που θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και αφορά στο μεγαλύτερο μέρος του συνόλου των οικιακών χρηστών. Οι τιμές των μηχανημάτων καθώς και των αναλώσιμων κυμαίνονται προς το παρόν σε σχετικά μέτρια προς υψηλά επίπεδα, με καθοδική όμως τάση όσο εξελίσσεται η τεχνολογία της 3D εκτύπωσης. Ενδεικτικά πάντως οι τιμές, για 3D εκτυπωτή που μπορεί να αποδώσει ιδιαίτερα ποιοτικό τελικό προϊόν, ξεκινούν από μόλις μερικές εκατοντάδες ευρώ.

Εκτός από το κόστος της αγοράς ενός εκτυπωτή 3D και των αναλωσίμων του, πρέπει ναeco friendly - Google Search  Είναι οι 3D εκτυπωτές φιλικοί προς το περιβάλλον; eco friendly Google Search ληφθεί υπόψη και το κόστος της ενέργειας που απαιτείται για τη λειτουργία του. Ευτυχώς, οι κατασκευαστές προσπαθούν συνεχώς για το καλύτερο, ώστε οι νέες γενιές 3D εκτυπωτών και ειδικότερα η κατηγορία των οικιακών, να έχουν τις μικρότερες απαιτήσεις σε ενέργεια. Να είναι πιο προσιτοί προς το αγοραστικό κοινό και ταυτόχρονα έχοντας μικρότερες ενεργειακές ανάγκες, καθίστανται και φιλικότεροι προς το περιβάλλον.

images  Είναι οι 3D εκτυπωτές φιλικοί προς το περιβάλλον; imagesΤο να καταφέρουμε να εξελίξουμε την τεχνολογία της 3D εκτύπωσης και ταυτόχρονα να εκμηδενίσουμε τις αρνητικές επιπτώσεις της στο περιβάλλον, είναι ένα στοίχημα που μπορούμε και πρέπει να το κερδίσουμε. Να αποδείξουμε στον εαυτό μας ότι δεν είναι ούτε απαραίτητο, ούτε πρέπει να θεωρούμε συνηθισμένο, το να επιβαρύνουμε τη φύση με κάθε λογής νέο τεχνολογικό επίτευγμά μας. Ας αποδείξουμε επιτέλους ότι εφόσον έχουμε τη γνώση και την τεχνογνωσία, μπορεί και η τεχνολογία να είναι εναρμονισμένη με το περιβάλλον και τη φύση.

Τεχνολόγος - Ερευνητής, Αρθρογράφος