Θα είναι η 3D εκτύπωση το μέλλον της Κίνας;

/, Η 3D εκτύπωση γενικά/Θα είναι η 3D εκτύπωση το μέλλον της Κίνας;

Θα είναι η 3D εκτύπωση το μέλλον της Κίνας;

Στα τέλη της δεκαετίας του 1980, η Κίνα σταδιακά κυριάρχησε στην παγκόσμια βιομηχανία, όταν εταιρείες από ολόκληρη τη δύση ανακάλυψαν ότι οι δαπάνες μεταφοράς μπορούσαν κάλλιστα να αντισταθμιστούν από το απίστευτα χαμηλό κόστος εργασίας και τους πολύ ευνοϊκούς νόμους  της κυβέρνησης. Πλέον η Κίνα κατέχει τα πρωτεία της παραγωγής σε τομείς όπως η κλωστοϋφαντουργία, τα ηλεκτρονικά, τα παιχνίδια, την παραγωγή σιδήρου και μετάλλων, ακόμα και αεροπλάνων ή αυτοκινήτων. Είναι φανερό και ταυτόχρονα ξεκάθαρο ότι εδώ και αρκετά χρόνια οι Κινέζοι έχουν εκθρονίσει τις  ΗΠΑ από τον τομέα της βιομηχανίας, το πόσο όμως ακόμα θα κρατήσουν αυτή την πρωτιά, όταν ήδη τα πρώτα σημάδια κάμψης έχουν κάνει την εμφάνιση τους, είναι άγνωστο.

china  Θα είναι η 3D εκτύπωση το μέλλον της Κίνας; chinaΟ κυριότερος λόγος που έχουν ήδη αρχίσει να τρίζουν τα θεμέλια της κινεζικής βιομηχανικής αυτοκρατορίας είναι επειδή οι εργατικές δαπάνες  έχουν αρχίσει να αυξάνονται, καθώς οι ντόπιοι εργαζόμενοι ζητούν περισσότερα μέτρα προστασίας, ποιοτικότερες συνθήκες εργασίας, καθώς και μεγαλύτερες αποδοχές. Σε αυτά τα αιτήματα έρχονται με τη σειρά τους να προστεθούν και οι αντίστοιχες συνεχόμενες απαιτήσεις των δυτικών εταιριών, με σκοπό  να εξαλειφθούν σκάνδαλα που έχουν να κάνουν με τις απάνθρωπες σε πολλές περιπτώσεις συνθήκες δουλειάς, καθώς και τα εξαντλητικά ωράρια, κάτι που έχει τεράστιο αντίκτυπο στο “όνομα” και την ηθική αξιοπιστία των εταιριών αυτών προς το καταναλωτικό κοινό.

polution  Θα είναι η 3D εκτύπωση το μέλλον της Κίνας; polution1Στους προαναφερθέντες λόγους σίγουρα πρέπει να προστεθεί και το τεράστιο πρόβλημα της μόλυνσης του ατμοσφαιρικού αέρα, αλλά και των υδάτων, εξαιτίας της αλόγιστης βιομηχανικής ανάπτυξης, γεγονός που έχει αναγκάσει την κυβέρνηση προς αντιμετώπιση του προβλήματος, να περιορίζει ανά διαστήματα τη λειτουργία μεγάλων βιομηχανιών, κάτι που όμως έχει με τη σειρά του τεράστιο οικονομικό αντίκτυπο στην χώρα. Επίσης, η ταχεία άνοδος των τιμών του πετρελαίου, με συνέπεια την αύξηση των εξόδων μεταφοράς, έχει συμβάλει και αυτή στην αισθητή κάμψη της άλλοτε ακλόνητης βιομηχανικής υπερδύναμης.

Σίγουρα η Κίνα δεν αντιμετωπίζει σοβαρό κίνδυνο χρεωκοπίας σύντομα, αλλά βρίσκεται στη μέση μιας αμείλικτης ύφεσης, ειδικά τα τελευταία πέντε χρόνια. Το ταχέως μεταβαλλόμενο πρόσωπο της βιομηχανίας είναι κάτι που η χώρα δείχνει να μην είναι σε θέση να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά, εκτός και αν βαδίσει σε καινούργιους και πρωτότυπους δρόμους ανάπτυξης, με την τεχνολογία της 3D εκτύπωσης να είναι ένας από αυτούς. Από το 2011, οι ρυθμοί πώλησης 3D εκτυπωτών κινεζικής προέλευσης όλο και αυξάνονται, φθάνοντας σε σημείο σχεδόν να διπλασιάζονται κάθε χρόνο και σύντομα η συγκεκριμένη αγορά αναμένεται  να ξεπεράσει  ακόμα και τις Ηνωμένες Πολιτείες, έτσι ώστε από το 2018 θα μπορούμε πλέον να μιλάμε για τη μεγαλύτερη αγορά εκτυπωτών 3D του πλανήτη.

667  Θα είναι η 3D εκτύπωση το μέλλον της Κίνας; 667Ενώ υπάρχει ένα ποιοτικό “στίγμα”  για τα κινέζικα προϊόντα, με τους εκτυπωτές 3D να μην εξαιρούνται από αυτό , η πρόσφατη ραγδαία επιτυχία σε σειρές οικονομικών μοντέλων που ταυτόχρονα δεν στερούνται σημαντικά από την τεχνολογική τους αξιοπιστία, έφερε αρκετές εταιρίες  αντιμέτωπες με την εκρηκτική άνοδο των κερδών τους. Με δεδομένο ότι στο απώτερο μέλλον θα υπάρχει τουλάχιστον ένας 3D εκτυπωτής σε κάθε σπίτι, η κινέζικη αγορά στοχεύει να προσφέρει οικονομικές λύσεις για τον μέσο χρήστη,  που επιθυμεί οι εκτυπώσεις του να έχουν μια σχετικά αξιόλογη ποιότητα αποτελέσματος, χωρίς ωστόσο να  χρειαστεί ο αγοραστής να βάλει το χέρι βαθιά στην τσέπη.

2018-07-31T13:53:20+00:00Tags: |
Τεχνολόγος - Ερευνητής, Αρθρογράφος