Οικολογικό νήμα 3D εκτύπωσης από φύκια θαλάσσης

/, Υλικά & Νήματα (Filaments)/Οικολογικό νήμα 3D εκτύπωσης από φύκια θαλάσσης

Οικολογικό νήμα 3D εκτύπωσης από φύκια θαλάσσης

Ο Eric Klarenbeek και η Maartje Dros, δύο Ολλανδοί σχεδιαστές, κατάφεραν και δημιούργησαν ένα 3D εκτυπώσιμο νήμα (filament) με καθαρά βιολογικό χαρακτήρα, καθώς αποτελείται από φύκια θαλάσσης. Απόφοιτοι της Ακαδημίας Design Eindhoven, αποφάσισαν εδώ και καιρό να ασχοληθούν από κοινού με την ανάπτυξη ενός βιώσιμου πολυμερούς και απόλυτα φιλικού προς το περιβάλλον υλικού, με σκοπό να καταφέρουν να παρουσιάσουν στη βιομηχανία της 3D εκτύπωσης μια εναλλακτική λύση σε αντίθεση με τα κοινά πλαστικά που έχουν ως βάση το πετρέλαιο. Το νέο νήμα περιλαμβάνεται στην έκθεση «Change The System» που διαδραματίζεται την παρούσα χρονική περίοδο στο Μουσείο Boijmans Van Beuningen στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας. Ο Eric Klarenbeek από την πλευρά του δεν είναι η πρώτη φορά που ασχολείται με την ανάπτυξη 3D εκτυπώσιμων βιο – υλικών.

Οικολογικό νήμα 3D εκτύπωσης από φύκια θαλάσσης dutch designers eco friendly 3d printing filament dried algae seaweed 6

Η ενασχόλησή του με τα οικολογικά αναλώσιμα των 3D εκτυπωτών λαμβάνει χώρα τα τελευταία έξι χρόνια και το μεγαλύτερο μέχρι πρότινος επίτευγμά του ήταν η δημιουργία της πρώτης στον κόσμο 3D εκτυπωμένης καρέκλας από ζωντανό μύκητα. Πλέον, σε συνεργασία με την Maartje Dros, έχουν και οι δύο ρίξει το βάρος τους στην εκμετάλλευση των φυσικών ιδιοτήτων της άλγης (φύκια), προκειμένου να δημιουργήσουν ένα εκτυπώσιμο βιο – πολυμερές. Εν ολίγοις, κατάφεραν και ανέπτυξαν μια μέθοδο ως προς την καλλιέργεια ζωντανών φυκιών, την αποξήρανσή τους και τέλος την επιτυχή μετατροπή τους σε 3D εκτυπώσιμο νήμα. Όπως οι ίδιοι υποστηρίζουν, το φιλικό προς το περιβάλλον υλικό θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία μιας ευρείας γκάμας προϊόντων, αντικαθιστώντας εντελώς τα αντίστοιχα παράγωγα του «μαύρου χρυσού».

Οικολογικό νήμα 3D εκτύπωσης από φύκια θαλάσσης dutch designers eco friendly 3d printing filament dried algae seaweed 2

Όπως και οι ίδιοι υποστηρίζουν, «τα φύκια όχι μόνο παρουσιάζουν περιβαλλοντικά οφέλη διότι είναι ένα φυσικό προϊόν, αλλά απορροφούν και το διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα για να αναπτυχθούν. Μέσα από τη διαδικασία αυτή παράγουν άμυλο το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πρώτη ύλη για βιο – πλαστικά ή συνδετικά μέσα. Τέλος, το μοναδικό απόβλητό τους είναι το οξυγόνο, δηλαδή όχι μόνο δεν επιβαρύνουν το οικοσύστημα αλλά απεναντίας το βοηθούν και το εμπλουτίζουν με καθαρό αέρα. Όλα όσα μας περιβάλλουν και έχουμε ανάγκη στην καθημερινότητά μας, τα σπίτια, τα αυτοκίνητα, τα αγαπημένα μας αντικείμενα, για να κατασκευαστούν απαιτείται μια διαδικασία κατά την οποία εκλύονται στην ατμόσφαιρα σημαντικές ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα, του κύριου ενόχου για το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Πρέπει και είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε την υπέρβαση για τις επόμενες γενιές. Να μην αρκεστούμε στις μηδενικές εκπομπές, αλλά να επιδιώξουμε να επιτύχουμε “αρνητικές” εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα».

Οικολογικό νήμα 3D εκτύπωσης από φύκια θαλάσσης dutch designers eco friendly 3d printing filament dried algae seaweed 3

Τεχνολόγος - Ερευνητής, Αρθρογράφος