Νήματα (Filaments) 3D εκτύπωσης από ανακυκλωμένα ψυγεία

//Νήματα (Filaments) 3D εκτύπωσης από ανακυκλωμένα ψυγεία

Νήματα (Filaments) 3D εκτύπωσης από ανακυκλωμένα ψυγεία

Η Renewi, διεθνής εταιρεία μετατροπής απορριμάτων σε ωφέλημα αξιοποιήσιμα υλικά και ο ειδικός επιστήμονας της Refil, μιας κατασκευάστριας ανακυκλωμένων αναλώσιμων 3D εκτύπωσης, συνεργάστηκαν από κοινού για τη δημιουργία του HIPS. Ενός υψηλής ποιότητας νήματος, κατασκευασμένου από ανακυκλωμένα ψυγεία. Καθώς η τεχνολογία της 3D εκτύπωσης συνεχίζει να προωθεί τα οφέλη της σε όλα τα τεχνολογικά μέτωπα, πολλές εταιρείες και ερευνητικές ομάδες αναζητούν τρόπους για να κάνουν τις διαδικασίες κατασκευής αναλώσιμων για τρισδιάστατους εκτυπωτές, όσο γίνεται πιο φιλικές προς το περιβάλλον. Ως αποτέλεσμα, έχουμε δει αρκετές προτάσεις και υλοποιήσεις ανακυκλωμένων νημάτων να λανσάρονται στην παγκόσμια αγορά, προερχόμενα από διάφορες πηγές. Σε αυτές συγκαταλέγονται διάφορα παραδείγματα, από τα σκουπίδια που συλλέγονται στις παραλίες, μέχρι και τα βιολογικά απόβλητα των ανθρώπων.

Νήματα (Filaments) 3D εκτύπωσης από ανακυκλωμένα ψυγεία hips and fridge e1540225585278

Η νέα πρόταση που προκύπτει μέσα από τη συνεργασία των Renewi και Refil, αναφέρεται στη δημιουργία του HIPS (High Impact PolyStyrene Plastic). Το νέο οικολογικό νήμα βασίζεται στην αξιοποίηση απορριφθέντων ψυγείων και αποτελείται από ένα μείγμα πολυστυρενίου και καουτσούκ. Οι περισσότερες οικιακές συσκευές περιέχουν αρκετά πολύτιμα υλικά, άκρως αξιοποιήσιμα μετά το πέρας της λειτουργίας τους, όταν δηλαδή κριθούν ακατάλληλες για περαιτέρω χρήση. Εφαρμόζοντας καινοτόμες τεχνικές ανακύκλωσης, μπορούν κατά μία έννοια να «μεταμορφωθούν» σε επαναξιοποιήσιμες συσκευές και να «γεννήσουν» ποιοτικές πρώτες ύλες, εξοικονομώντας χρηματικούς πόρους και προστατεύοντας το περιβάλλον. Το νήμα HIPS, εκτός από τα παραπάνω, καταφέρνει επίσης να βελτιώσει ορισμένα τεχνικά χαρακτηριστικά που έχουν την τάση να δυσκολεύουν τη διαδικασία της 3D εκτύπωσης.

Νήματα (Filaments) 3D εκτύπωσης από ανακυκλωμένα ψυγεία box single roll hips

Τα κυριότερα από αυτά επικεντρώνονται στην εξάλειψη της συρρίκνωσης και της στρέβλωσης, δύο παραμέτρων που ενδέχεται να απειλήσουν τη συνολική εικόνα ενός προϊόντος από 3D εκτυπωτή. Επίσης τα όποια υπολείμματα του νήματος μπορούν εύκολα να απομακρυνθούν από την επιφάνεια του αντικειμένου εφαρμόζοντας φυσικό διάλυμα οξέος (λεμονένιο). Σύμφωνα με τον Casper van der Meer, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Refil, το νήμα HIPS χρειάστηκε περίπου τρία χρόνια για να αναπτυχθεί και να παρουσιαστεί στην αγορά. Η ομάδα έπρεπε να ξεπεράσει μια σειρά από προκλήσεις, όπως η δημιουργία μιας σταθερής αλυσίδας εφοδιασμού και η διατήρηση της συνέπειας στην υλοποίηση και παράδοση της κάθε παρτίδας. Είναι διαθέσιμο για αγορά μέσα από την ιστοσελίδα της Refil στην τιμή των 34€ και υπάρχει η επιλογή ανάλογα με την επιθυμητή διάμετρο των 1.75mm και 2.85mm.

Τεχνολόγος - Ερευνητής, Αρθρογράφος