Οργανικά απόβλητα τροφίμων, μετατρέπονται σε νήματα 3D εκτύπωσης

//Οργανικά απόβλητα τροφίμων, μετατρέπονται σε νήματα 3D εκτύπωσης

Οργανικά απόβλητα τροφίμων, μετατρέπονται σε νήματα 3D εκτύπωσης

Η Genecis, μια νεοσύστατη εταιρεία που ιδρύθηκε από μια ομάδα αποφοίτων του Πανεπιστημίου Scarborough στο Τορόντο του Καναδά, κατάφερε και ανέπτυξε μια μέθοδο που είναι ικανή να μετατρέψει τα απόβλητα βιολογικών τροφίμων σε ποιοτικά αναλώσιμα υλικά 3D εκτύπωσης. Σύμφωνα με τον Luna Yu, ιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο της Genecis, το πρώτο υλικό που θα διατεθεί στην αγορά είναι ένα νήμα (filament) που περιέχει PHAs (polyhydroxy acids), ή αλλιώς πολυυδροξυαλκανοϊκά άλατα, τα οποία ουσιαστικά δημιουργήθηκαν από οργανικά απορρίμματα τροφίμων μέσω της ειδικής μεθόδου. Πρόκειται για ένα βιο – πολυμερές το οποίο συνδυάζεται με PLA και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία ενός «υβριδικού» νήματος 3D εκτύπωσης, καθώς και για εύκαμπτες συσκευασίες και δοχεία. Τι ακριβώς όμως μπορεί να σημαίνει όταν αναφερόμαστε στον όρο «υβριδικό»; Η πρώτη σκέψη που μας έρχεται στο μυαλό είναι πως πρόκειται για τον συνδυασμό των χαρακτηριστικών δύο ή και περισσότερων νημάτων.

Οργανικά απόβλητα τροφίμων, μετατρέπονται σε νήματα 3D εκτύπωσης food waste

Και αυτή είναι η αλήθεια, καθώς στη συγκεκριμένη περίπτωση  το γνωστό PLA εμπλουτίζεται με τα PHAs. Σαν αποτέλεσμα το πλαστικό νήμα αποκτά οικολογικό χαρακτήρα και βιο – αποικοδομήσιμη φύση. Επίσης αυξάνεται η σκληρότητά του και καθίσταται λιγότερο εύθραυστο σε σχέση με το αρχικό. Συνήθως, τα περισσότερα οικολογικά νήματα δημιουργούνται από καλλιέργειες υψηλού κόστους όπως είναι το καλαμπόκι, το ζαχαροκάλαμο και η κανόλα. Με την επαναστατική μέθοδο της Genecis, υλοποιείται η παραγωγή φθηνότερου βιο – νήματος από μικτά απορρίμματα τροφίμων. Στην πραγματικότητα, το λεγόμενο «κοκτέιλ» της εταιρείας με PHAs κοστίζει περίπου 40% λιγότερο σε σύγκριση με τις «παραδοσιακές» μεθόδους παραγωγής και κατασκευής.

Οργανικά απόβλητα τροφίμων, μετατρέπονται σε νήματα 3D εκτύπωσης DSC 6085 2 r rev

Για τη δόμηση των PHAs από οργανικά απορρίμματα, η εταιρεία χρησιμοποιεί συνθετικά βακτήρια που είναι  ικανά να συγκροτούν τα υλικά με αυξημένη ταχύτητα. Η ομάδα έχει αφιερώσει τα δύο τελευταία χρόνια στη συλλογή βακτηρίων από διάφορα μέρη του κόσμου. Το αξιοσημείωτο είναι πως έχει καταφέρει να απομονώσει τουλάχιστον 200 ​​νέα είδη που δεν είχαν εισαχθεί σε καμία βάση επιστημονικών δεδομένων μέχρι εκείνη τη χρονική στιγμή. «Πλέον αναπτύσσουμε τη δική μας πλατφόρμα συνθετικής βιολογίας, η οποία “γεννάει” νέα, συνθετικά βακτήρια. Αυτά με τη σειρά τους μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία ποιοτικότερων PHAs και κατά συνέπεια μοναδικών νημάτων 3D εκτύπωσης.», δήλωσε ο Luna Yu στην ιστοσελίδα Digital Trends.

Τεχνολόγος - Ερευνητής, Αρθρογράφος