Είναι η 3D εκτύπωση ασφαλής για τα τρόφιμα;

/, Υλικά & Νήματα (Filaments)/Είναι η 3D εκτύπωση ασφαλής για τα τρόφιμα;

Είναι η 3D εκτύπωση ασφαλής για τα τρόφιμα;

Είναι ένα θέμα που απασχολεί δικαιολογημένα πολλούς, μιας και η 3D εκτύπωση έχει εισβάλει πλέον στον χώρο της κουζίνας και των τροφίμων για τα καλά. Βοηθήματα μαγειρέματος, στηρίγματα και θήκες μαχαιριών αλλά και γενικά αντικείμενα που έρχονται σε επαφή άμεσα η έμμεσα με τρόφιμα, δημιουργούν ερωτήματα για το αν και κατά πόσο είναι ασφαλή στην καθημερινή χρήση τους. Παρακάτω θα αναφέρουμε κάποια βασικά πράγματα που πρέπει να προσέξει κάποιος σε περίπτωση που τα χρησιμοποιήσει και έρθουν σε επαφή με τρόφιμα, περιορίζοντας έτσι σημαντικά τους όποιους κινδύνους μπορεί να προκύψουν.

abs-filaments-vs-pla-3d-printers-toronto  Είναι η 3D εκτύπωση ασφαλής για τα τρόφιμα; abs filaments vs pla 3d printers torontoΈνα από τα πρώτα πράγματα που πρέπει να έχει κάποιος στο μυαλό του, είναι το υλικό από το οποίο αποτελείται το νήμα της εκτύπωσης και κατά συνέπεια και το ίδιο το 3D εκτυπωμένο αντικείμενο. Το ABS είναι πλαστικό υλικό που έχει σαν βάση το πετρέλαιο, οπότε είναι στην ουσία ακατάλληλο για επαφή με τρόφιμα. Από την άλλη το PLA το οποίο εξωθείται από το άμυλο των φυτών, όπως το καλαμπόκι, το ζαχαροκάλαμο και τα ζαχαρότευτλα, είναι ένα οικολογικό υλικό, πλήρως βιο – διασπώμενο και κατάλληλο να χρησιμοποιηθεί στην κουζίνα.

AAEAAQAAAAAAAAJzAAAAJDg5OThhYmIxLTZkZmItNDZhYS05MzkyLTZjM2MwYjhlYWNjOA  Είναι η 3D εκτύπωση ασφαλής για τα τρόφιμα; AAEAAQAAAAAAAAJzAAAAJDg5OThhYmIxLTZkZmItNDZhYS05MzkyLTZjM2MwYjhlYWNjOAΠέρα όμως από την επιλογή του υλικού που θα χρησιμοποιήσει ο 3D εκτυπωτής, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη, όπως είναι η ανάλυση – λεπτομέρεια της 3D εκτύπωσης. Στο μάτι η επιφάνεια του αντικειμένου ίσως να φαίνεται ενιαία και συμπαγής, σε “μικροσκοπικό” επίπεδο όμως, αν υπάρχουν πολύ μικρά αυλάκια, μπορούν εκεί να συγκεντρωθούν και να παραμείνουν αρκετά βακτήρια. Τα εκτυπωμένα αντικείμενα, ακριβώς επειδή έχουν παραχθεί με την υψηλή θερμοκρασία να έχει  θεσμικό ρόλο, δεν μπορούν να πλυθούν σε πλυντήριο πιάτων, διότι υπάρχει ο κίνδυνος να αποδομηθεί ένα μέρος του υλικού και να προκαλέσει ακόμα και βλάβες στην ίδια την συσκευή.

cer-blackglossy  Είναι η 3D εκτύπωση ασφαλής για τα τρόφιμα; cer blackglossyΤο πιο σωστό και ασφαλές πλύσιμο είναι στο χέρι, με χλιαρό, όχι καυτό νερό, χρησιμοποιώντας αντιβακτηριδιακό υγρό πιάτων, ώστε να απομακρυνθούν και να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος από τυχόν βλαβερές “παρουσίες” που ίσως να υπάρχουν. Το υλικό του εξωθητή νήματος ενός 3D εκτυπωτή, πρέπει και αυτό να είναι ασφαλές. Προτιμήστε ανοξείδωτο ατσάλι, ώστε το νήμα να μην έρθει σε επαφή με μέταλλα ακατάλληλα που ίσως να έχουν υποστεί με τον καιρό κάποια φθορά, όπως για παράδειγμα είναι η οξείδωση(σκουριά), η οποία ακόμα και σε πολύ μικρή έκταση μπορεί να είναι αρκετά βλαβερή.

Τηρώντας μερικούς βασικούς κανόνες και έχοντας μια καλή ενημέρωση όσον αφορά στη δημιουργία των 3D εκτυπωμένων αντικειμένων που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα, μπορούν να αποφευχθούν οι περισσότεροι κίνδυνοι και να εξανεμιστούν οι όποιες έννοιες σχετικά με την υγιεινή και την ασφάλεια. Η γνώση και η πρόληψη είναι οι καλύτεροι σύμμαχοι, ώστε να μπορεί ο καθένας να δημιουργήσει τα δικά του προσαρμοσμένα “κουζινικά” σκεύη και εργαλεία, νιώθοντας ταυτόχρονα ήσυχος  και ασφαλής, μακριά από βλαβερούς μικρο-οργανισμούς και επικίνδυνες χημικές ουσίες.

Τεχνολόγος - Ερευνητής, Αρθρογράφος