Εκτύπωση 3 διαστάσεων – οδηγός για να ξεκινήσετε

/, Η 3D εκτύπωση γενικά/Εκτύπωση 3 διαστάσεων – οδηγός για να ξεκινήσετε

Εκτύπωση 3 διαστάσεων – οδηγός για να ξεκινήσετε

Τι είναι η 3D εκτύπωση;
Η 3D εκτύπωση είναι μια τεχνολογία προερχόμενη από τον κλάδο των κατασκευών, κατά την οποία ένα αντικείμενο «χτίζεται» με αλλεπάλληλες επιστρώσεις υλικού. Στο ευρύ κοινό είναι πιο οικεία μέσα από μικρούς 3D εκτυπωτές γραφείου που μπορούν να παράγουν πλαστικά μικροαντικείμενα, που έχουν σχεδιαστεί σε έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή.

Τι είδους τεχικές μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε;
Στην πραγματικότητα υπάρχουν πολλές τεχνολογίες που συγκεντρώνονται κάτω από τον όρο 3D εκτύπωση. Τα υλικά επίσης ποικίλουν και μπορεί να είναι από κεραμικά μέχρι μεταλλικά σε μορφή σκόνης ή πλαστικό σε μορφή νήματος. Κάποιες τεχνικές προσφέρονται περισσότερο για βιομηχανική χρήση, τον τελευταίο καιρό όμως αναπτύσσονται ραγδαία και τεχνικές που είναι προσιτές στο ευρύ κοινό για ερασιτεχνική, αλλά και για επαγγελματική χρήση, όπως για παράδειγμα η Στερεολιθογραφία και ή Εναπόθεση Λιωμένου Υλικού.

Η 3D εκτύπωση στην ευρύτερη αγορά…
Μιας και η τεχνολογία της 3D εκτύπωσης έκανε το ντεμπούτο της τη δεκαετία του 1980, έχει πλέον ωριμάσει σε μεγάλο βαθμό και οι τελευταίες γενιές εκτυπωτών έχουν μπει για τα καλά στην ευρεία αγορά και δεν εκτυπώνουν μόνο μπιχλιμπίδια για χομπίστες ή δοκιμαστικά μοντέλα προϊόντων προς παραγωγή. Τρανταχτό παράδειγμα, η εταιρεία Airbus που συνεργάζεται πλέον με τη Stratays (εταιρεία 3D σχεδιασμού και εκτύπωσης) για την παραγωγή μερών για ένα συγκεκριμένο τύπο αεροσκάφους, αλλά και η μηχανή ενός jet της General Electrics εφοδιάζεται πλέον με ένα αισθητήρα που έχει φτιαχτεί από έναν 3D εκτυπωτή σε κράμα κοβαλτίου-χρωμίου. Σε πιο «γήινες» εφαρμογές, εταιρείες όπως η Audio Quest φτιάχνουν ακουστικά τα οποία διαθέτουν μέρη που έχουν εκτυπωθεί και τα οποία θα μπορούσαν να αντικατασταθούν από κάποιο καταναλωτή με τη χρήση ενός 3D printer γραφείου.

Απόκτηση 3D εκτυπωτή
Αν βρίσκεστε στη διαδικασία έρευνας για την αγορά 3D εκτυπωτή, η τελική επιλογή σας θα εξαρτηθεί φυσικά και από το χώρο για τον οποίο προορίζεται (σπίτι ή γραφείο), αλλά και από το είδος των αντικειμένων που σκοπεύετε να εκτυπώνετε. Μια προσιτή λύση είναι οι εκτυπωτές τύπου FDM (Fused Deposition Modeling) που χρησιμοποιούν νήμα πλαστικού, το οποίο λιώνει και αποτίθεται σε στρώσεις μέχρι να φτιαχτεί το τελικό αντικείμενο.

Όπως με κάθε συσκευή υψηλής τεχνολογίας, υπάρχουν πράγματα που είναι σημαντικά και πρέπει δοθεί η απαραίτητη προσοχή πριν την αγορά.

Πόσο μεγάλα αντικείμενα σκοπεύετε να κατασκευάζετε;
bq-witbox-car  Εκτύπωση 3 διαστάσεων – οδηγός για να ξεκινήσετε bq witbox carΤο μέγεθος κατασκευής είναι οι διαστάσεις του μεγαλύτεροι αντικειμένου που μπορεί να εκτυπώσει ο 3D εκτυπωτής.

Τι υλικά θέλετε να μπορείτε να χειρίζεστε;
Δε μπορεί ένας εκτυπωτής να χειριστεί όλα τα υλικά που χρησιμοποιούνται στην 3D εκτύπωση. Υπάρχει το βιοδιασπώμενο πλαστικό (PLA) που είναι αρκετά οικονομικό, φτιάχνεται από καλαμποκάλευρο και δεν έχει οσμή όταν ζεσταίνεται. Απ’ την άλλη το ABS είναι πιο ανθεκτικό και χρησιμοποιείται και πιο ποιοτικές και ακριβείς κατασκευές, αλλά απαιτεί υψηλότερες θερμοκρασίες και καλό εξαερισμό του χώρου όπου βρίσκεται ο 3D printer. Τέλος η ρητίνη που χρησιμοποιείται από 3D εκτυπωτές τύπου SLA, είναι το πιο ακριβό υλικό, αλλά φέρνει τα πιο ποιοτικά αποτελέσματα.

Πώς να δημιουργήσετε τα δικά σας αντικείμενα
3D-Printed-Objects  Εκτύπωση 3 διαστάσεων – οδηγός για να ξεκινήσετε 3D Printed ObjectsΑφού αποκτήσετε τον πρώτο σας 3D printer θα χρειαστείτε ένα ψηφιακό 3D σχέδιο προς εκτύπωση. Αρχικά, μπορείτε να βρείτε πάρα πολλά έτοιμα στο Διαδίκτυο, σε πλατφόρμες όπως το Thingiverse, το YouMagine, το Cubify και το GrabCAD.

Αφού εξοικειωθείτε με τη 3D εκτύπωση είναι πολύ πιθανό να θέλετε να σχεδιάσετε κάτι δικό σας ή ακόμα και να τροποποιήσετε κάποιο σχέδιο ώστε να ταιριάζει ακριβώς στις ανάγκες ή να του προσθέσετε επιπλέον χαρακτηριστικά. Για το σκοπό αυτό υπάρχουν αρκετά εμπορικά, αλλά και δωρεάν πακέτα λογισμικού. Μπορείτε να τα κατεβάσετε από το Διαδίκτυο και να πειραματιστείτε. Η Autodesk (κορυφαία εταιρεία λογισμικού) δίνει δωρεάν το TinkerCAD που αποτελεί μια πολύ καλή λύση για ξεκίνημα. Τα Google Sketchup, Blender και Autodesk Inventor είναι επίσης εφαρμογές που μπορείτε να εξερευνήσετε.

Καλή επιτυχία με τις 3D εκτυπώσεις σας…

2018-07-31T13:53:21+00:00Tags: , |

About the Author:

-