Όσκαρ «καλύτερων κοστουμιών» για την ταινία Black Panther, με τη συμβολή της 3D εκτύπωσης

//Όσκαρ «καλύτερων κοστουμιών» για την ταινία Black Panther, με τη συμβολή της 3D εκτύπωσης

Όσκαρ «καλύτερων κοστουμιών» για την ταινία Black Panther, με τη συμβολή της 3D εκτύπωσης

H 91η απονομή των βραβείων Όσκαρ ολοκληρώθηκε μέσα από μια φαντασμαγορική τελετή, η οποία είχε πολύ έντονο το μουσικό στοιχείο, καθώς την έναρξη της διοργάνωσης ανέλαβαν οι θρυλικοί Queen, με τα αυθεντικά μέλη τους Brian May και Roger Taylor να κλέβουν κυριολεκτικά την παράσταση, ερμηνεύοντας μερικά από τα θρυλικά τους κομμάτια. Ανάμεσα στις υποψηφιότητες για το χρυσό αγαλματίδιο, συγκαταλεγόταν η ταινία επιστημονικής φαντασίας Black Panther. Προτεινόμενη συνολικά για επτά βραβεία, κατάφερε και απέσπασε τρία στον αριθμό. Ανάμεσά τους βρίσκεται και εκείνο που θα μας απασχολήσει στο παρόν άρθρο. Το Όσκαρ καλύτερων κοστουμιών. Υπεύθυνη για τη μεγάλη επιτυχία είναι η Αμερικανίδα Ruth Carter, η πρώτη έγχρωμη σχεδιάστρια που κατακτά την κορυφή σε ολόκληρη την ιστορία του θεσμού.

Όσκαρ «καλύτερων κοστουμιών» για την ταινία Black Panther, με τη συμβολή της 3D εκτύπωσης black panther danai gurira 1518641838

Όπως και η ίδια δήλωσε, κύρια επιθυμία της ήταν να δώσει στα κοστούμια της ταινίας ένα ιδιαίτερο στυλ μέσα από μια μείξη αισθητικής, συνδυάζοντας με αρμονικό τρόπο, στοιχεία από την παραδοσιακή αφρικανική ενδυμασία και την εντυπωσιακή φουτουριστική τεχνολογία. Όπως όλα δείχνουν εκ του αποτελέσματος, όχι απλά τα κατάφερε, αλλά επάξια κέρδισε τις εντυπώσεις όσων παρευρέθηκαν στις σκοτεινές αίθουσες για να απολαύσουν την ταινία, αλλά και των κριτών φυσικά, οι οποίοι την τίμησαν χαρίζοντάς της το ύψιστο βραβείο της Αμερικανικής ακαδημίας του κινηματογράφου. Για να καταφέρει να υλοποιήσει το εγχείρημά της, συνεργάστηκε με την Julia Koerner, ιδιοκτήτρια της Jk Design (μιας εταιρείας που ειδικεύεται στο ψηφιακό τρισδιάστατο σχέδιο), προκειμένου να δουλέψουν από κοινού πάνω στο στέμμα και τον μανδύα του χαρακτήρα της Βασίλισσας Ραμόντα, στη βγαλμένη από κόμικ ταινία Black Panther.

Όσκαρ «καλύτερων κοστουμιών» για την ταινία Black Panther, με τη συμβολή της 3D εκτύπωσης Angela copy e1518704837907

Θετικά σχόλια απέσπασε επίσης και το όμορφο 3D εκτυπωμένο κόσμημα που φορούσε στον λαιμό της η Ruth Carter καθόλη τη διάρκεια της τελετής. Με κρύσταλλα Swarovski και με έντονες, καμπύλης φύσεως σχεδιαστικές γραμμές που άμεσα παραπέμπουν και μιμούνται το ύφος των κοστουμιών του φιλμ, η Koerner έδωσε την ευκαιρία στην Carter να βγάλει εκτός της κινηματογραφικής οθόνης ένα απτό, χειροπιαστό παράδειγμα της σχεδιαστικής φιλοσοφίας της. Την υλοποίηση της 3D εκτύπωσης όλων των τρισδιάστατων ψηφιακών μοντέλων ανέλαβε η εταιρεία Materialize. Ως πρώτη ύλη επιλέχθηκε η σκόνη του θερμοπλαστικού «πολυαμίδιο 12». Για να επιτευχθεί η τήξη του ώστε να δοθεί το επιθυμητό σχήμα, χρησιμοποιήθηκε η μέθοδος «Laser Sintering», προκειμένου το 3D εκτυπωμένο αντικείμενο να χαρακτηρίζεται από το σημαντικά μειωμένο βάρος και την ενισχυμένη ακαμψία, ώστε να διατηρεί το σχήμα του, ανεξάρτητα από τις κινήσεις του σώματος και του κεφαλιού της σχεδιάστριας.

Όσκαρ «καλύτερων κοστουμιών» για την ταινία Black Panther, με τη συμβολή της 3D εκτύπωσης Screenshot 1

Τεχνολόγος - Ερευνητής, Αρθρογράφος