Σύντομα οι περισσότερες επιχειρήσεις θα χρησιμοποιούν την 3D εκτύπωση

/, Μηχανολογία & Ρομποτική/Σύντομα οι περισσότερες επιχειρήσεις θα χρησιμοποιούν την 3D εκτύπωση

Σύντομα οι περισσότερες επιχειρήσεις θα χρησιμοποιούν την 3D εκτύπωση

Σενάριο που ακούγεται φουτουριστικό, σαν να  είναι βγαλμένο από ταινία επιστημονικής φαντασίας; Πριν μερικά χρόνια θα μπορούσε να ήταν, αλλά πλέον κατηγορηματικά όχι. Η τεχνολογία της 3D εκτύπωσης είναι παρούσα και έτοιμη όσο εξελίσσεται, να κατακτήσει το μέλλον στο μεγαλύτερο εύρος του επιχειρηματικού τομέα.

maxresdefault  Σύντομα οι περισσότερες επιχειρήσεις θα χρησιμοποιούν την 3D εκτύπωση maxresdefaultΟ τρόπος δημιουργίας των κάθε λογής τρισδιάστατων εκτυπωμένων αντικειμένων, λύνει θεαματικά τα χέρια των κατασκευαστών και επιχειρηματιών, δίνοντας υλική υπόσταση σε σχέδια δύσκολα, περίπλοκα, υποψήφιες δημιουργίες που χωρίς την 3D εκτύπωση θα ήταν αδύνατο να πραγματοποιηθούν. Ένας 3D εκτυπωτής είναι στην ουσία των πραγμάτων ένα είδος βιομηχανικού ρομπότ, ικανό να φέρει εις πέρας δύσκολες αποστολές τρισδιάστατης εκτύπωσης, με κατασκευές που κυμαίνονται από πλαστικά μπουκάλια μέχρι ανταλλακτικά αεροπλάνων και προσθετικά άκρα, προορισμένα για εφαρμογή στο ανθρώπινο σώμα.

3drobot  Σύντομα οι περισσότερες επιχειρήσεις θα χρησιμοποιούν την 3D εκτύπωση 3drobotΌλο και περισσότεροι επιστήμονες – ερευνητές υποστηρίζουν θερμά ότι βρισκόμαστε στα πρόθυρα μιας νέας καινοτομικής ριζοσπαστικής βιομηχανικής επανάστασης. Ήδη ατενίζουν αισιόδοξα το μέλλον, οραματιζόμενοι μια εποχή όπου ο οικιακός εκτυπωτής 3D θα δηλώνει παρών σε κάθε σπίτι και θα είναι τόσο συνηθισμένη η ύπαρξή του σε αυτό, όσο είναι σήμερα η παρουσία κινητών τηλεφώνων, υπολογιστών, ταμπλετών και κάθε λογής γκατζετοειδή καλούδια. Από την άλλη πλευρά των πραγμάτων υπάρχουν και οι αρνητές, οι δυσκολόπιστοι σχετικά με το πόσο εύκολο θα είναι να γενικευτεί σε τέτοιο βαθμό η τεχνολογία της 3D εκτύπωσης. Αν όμως κρίνουμε από την έως τώρα πορεία της, τα μηνύματα που παίρνουμε, μόνο θετικά και αισιόδοξα μπορεί να είναι.

Ένα από τα προβλήματα που αφορά αρκετά μεγάλο πλήθος επιχειρήσεων, είναι το πώς θα καταφέρουν να κατασκευάσουν ένα πρωτότυπο, όσο γίνεται πιο γρήγορα, με το μικρότερο δυνατό χρηματικό κόστος και να είναι απόλυτα λειτουργικό, ώστε να δοθεί άμεσα στη γραμμή μαζικής παραγωγής. Η 3D εκτύπωση δηλώνει παρούσα και έρχεται να λύσει ουσιαστικά το παραπάνω πρόβλημα, δίνοντας την ευχέρεια στους κατασκευαστές να πειραματιστούν ελεύθερα για τη δημιουργία του “απόλυτου” πρωτότυπου, έχοντας τη δυνατότητα χωρίς ιδιαίτερο κόστος, να αλλάξουν και να μεταποιήσουν το υποψήφιο μαζικής παραγωγής αντικείμενο, όσες φορές χρειαστεί, σε αρκετά μικρό χρονικό διάστημα.

Ο ανταγωνισμός και ο συναγωνισμός στις εταιρίες 62272896-2581-480d-a861-118a9c9bc22a  Σύντομα οι περισσότερες επιχειρήσεις θα χρησιμοποιούν την 3D εκτύπωση 62272896 2581 480d a861 118a9c9bc22aκατασκευής 3D εκτυπωτών είναι ήδη αρκετά μεγάλος, κάτι που μόνο τυχαίο δεν μπορεί να είναι για το μέλλον της 3D εκτύπωσης. Εταιρίες κατασκευής που βλέπουν και πέρα από το χρήμα, έχοντας όρεξη και όραμα, ώστε τα προϊόντα τους να κυριαρχήσουν μεν στην αγορά, αλλά να κάνουν και τον κόσμο καλύτερο στη συνέχεια, έχουν τραβήξει δικαίως τα βλέμματα. Μία από αυτές τις εταιρίες, είναι η Zortrax, η οποία εδρεύει στην  Πολωνία και προσπαθώντας να απλώσει τα τεχνολογικά “πλοκάμια” της σε ολόκληρη την υφήλιο, κάνει μια αξιοσημείωτη δουλειά, δίνοντας βάση τόσο στην οικιακή, όσο και στην πιο εξεζητημένη, όπως είναι η βιομηχανική αλλά και η ιατρική χρήση 3D εκτυπωτών.

Μπορούν λοιπόν οι επιχειρηματίες να εναποθέτουν τις ελπίδες τους στην τρισδιάστατη εκτύπωση, βλέποντάς την ως μέσο σωτηρίας, σε μια περίοδο που η παγκόσμια οικονομία και κρίση έχουν δημιουργήσει σε πολλές χώρες τεράστια προβλήματα επιβίωσης; Η απάντηση είναι θετική αν αναλογιστούμε τις προοπτικές εφαρμογής και εξέλιξης της τεχνολογίας της 3D εκτύπωσης, τόσο σε τομείς που ήδη κατακτά, όσο και σε τομείς που θα βρει πρόσφορο έδαφος στο άμεσο μέλλον, ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε εποχής.

 

Τεχνολόγος - Ερευνητής, Αρθρογράφος