Η 3D εκτύπωση «εισβάλει» στο Cirque Du Soleil

//Η 3D εκτύπωση «εισβάλει» στο Cirque Du Soleil

Η 3D εκτύπωση «εισβάλει» στο Cirque Du Soleil

Είναι από τα πιο εντυπωσιακά και φαντασμαγορικά θεάματα σε όλο τον κόσμο, με μια καλλιτεχνική, μοναδική παρουσία για πάνω από τρεις δεκαετίες. Το Cirque du Soleil έχει κατακλύσει το κοινό με τις εκπληκτικές ακροβατικές του δραστηριότητες, τις γοητευτικές θεματικές του παρουσιάσεις και τα «αξεπέραστα» οπτικά επιτεύγματα. Ιδρύθηκε στο Μόντρεαλ του Καναδά και είναι πλέον, χωρίς καμία αμφιβολία, η μεγαλύτερη θεατρική παραγωγή στον κόσμο, προσφέροντας απλόχερα μια αναδυόμενη από τα καλλιτεχνικά βάθη συναρπαστική εμπειρία, με πρωταρχικό μέλημα τον εκπληκτικό σχεδιασμό των χορευτικών κινήσεων και την λεπτομερέστατη επιμέλεια των  κοστουμιών. Το επόμενο μεγάλο βήμα της απίστευτης παραγωγής είναι η ενσωμάτωση της τεχνολογίας της 3D εκτύπωσης μέσα στον μαγικό, θεατρικό της κόσμο. Όσοι από εδώ και πέρα απολαύσουν μια παράσταση του «Τσίρκου του ήλιου» θα μπορούν να εντοπίσουν διακοσμητικά στοιχεία «βγαλμένα» από 3D εκτυπωτή να στολίζουν τα κοστούμια των χορευτών – ακροβατών.

cirque-du-soleil-kooza-costume-department-3d-printing-first-time-1  Η 3D εκτύπωση «εισβάλει» στο Cirque Du Soleil cirque du soleil kooza costume department 3d printing first time 1

Είναι κάτι το οποίο συμβαίνει για πρώτη φορά στα χρονικά του θεάματος και με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις από το Περθ της μακρινής Αυστραλίας όπου λαμβάνει χώρα η παράσταση μέχρι και τις 11 Ιουνίου του 2017, το αποτέλεσμα είναι άκρως εντυπωσιακό. Σύμφωνα με τον Jason Brass, επικεφαλής της Kooza, του αρμόδιου τμήματος για την κατασκευή των θεατρικών φορεσιών, όλα δείχνουν πως η 3D εκτύπωση θα εδραιωθεί ως ένα αναπόσπαστο κομμάτι στην πολύπλοκη διαδικασία της δημιουργίας των κοστουμιών, δίνοντας μεγαλύτερη βάση στα διακοσμητικά τους στοιχεία. Η αρχή έγινε με  την 3D εκτυπωμένη «κορώνα του βασιλιά», ένα σχεδιαστικά περίπλοκο τμήμα της διακόσμησης του κεφαλιού. Στην αρχική εκδοχή του, το στέμμα κατασκευάστηκε «στο χέρι», μια χρονοβόρα όπως αποδείχτηκε διαδικασία, όπου χρειάστηκαν πάνω από 60 ώρες για να ολοκληρωθεί. Τα πράγματα όμως είναι πλέον τελείως διαφορετικά, με μία νέα εποχή υλοποίησης των σχεδιαστικών ιδεών να έχει ανοίξει τις πύλες της.

cirque-du-soleil-kooza-costume-department-3d-printing-first-time-3  Η 3D εκτύπωση «εισβάλει» στο Cirque Du Soleil cirque du soleil kooza costume department 3d printing first time 3

Η νέα 3D εκτυπωμένη «εκδοχή» του στέμματος, συρρίκνωσε εντυπωσιακά τον απαιτούμενο χρόνο κατασκευής σε μόλις 16 ώρες. Πέρα από αυτό, ένα επίσης σημαντικό όφελος με βάση τα λεγόμενα του Brass και της ομάδας του, είναι πως η 3D εκτυπωμένη κορώνα αναμένεται να αποδειχθεί πολύ πιο ανθεκτική και να αντέξει περισσότερο στον χρόνο, συγκριτικά με την έως τώρα «παραδοσιακή». Για την κατασκευή της χρησιμοποιήθηκε ένα εύκαμπτο και ταυτόχρονα φιλικό προς το περιβάλλον ανακυκλώσιμο υλικό, συνεισφέροντας με τον τρόπο αυτό και στην προστασία του πλανήτη. Το επόμενο βήμα για  την ομάδα του Brass αφορά τη δοκιμή του 3D εκτυπωτή ως μέσο επιδιόρθωσης και περαιτέρω συντήρησης των ήδη υπαρχόντων ενδυμάτων. Με δυνατότητα εκτύπωσης υλικών όπως είναι τα νήματα  με βάση το μπαμπού, το ασήμι και πολλά άλλα, το τμήμα κοστουμιών της Kooza σκοπεύει να εντατικοποιήσει τη μέθοδο αυτή προκειμένου να αναβαθμίσει την καλλιτεχνική φύση των πραγμάτων και να προσθέσει εντυπωσιακές αισθητικές «πινελιές» στα υψηλής ποιότητας χειροποίητα κοστούμια.

Τεχνολόγος - Ερευνητής, Αρθρογράφος