Η 3D εκτύπωση θα μπορούσε να μειώσει την παγκόσμια κατανάλωση πετρελαίου

//Η 3D εκτύπωση θα μπορούσε να μειώσει την παγκόσμια κατανάλωση πετρελαίου

Η 3D εκτύπωση θα μπορούσε να μειώσει την παγκόσμια κατανάλωση πετρελαίου

Με βάση τους πρόσφατους ισχυρισμούς της Thina Margrethe Saltvedt, μιας Νορβηγίδας αναλύτριας του Σουηδικού γκρουπ Nordea, ειδικευόμενο με τη σειρά του στην παροχή οικονομικών υπηρεσιών, η 3D εκτύπωση και τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα μπορούσαν να συμβάλλουν στη μείωση της κατανάλωσης πετρελαίου. Σε τέτοιο βαθμό που ενδεχομένως να ξεπεραστούν θετικά ακόμα και οι πιο αισιόδοξες προβλέψεις της διεθνούς υπηρεσίας ενέργειας (IEA) για τη σταδιακή απαγκίστρωση της ανθρωπότητας και τη συνεχόμενη μείωση της ανάγκης της ενεργειακής εξάρτησης από τον μαύρο χρυσό.

offshore  Η 3D εκτύπωση θα μπορούσε να μειώσει την παγκόσμια κατανάλωση πετρελαίου offshore

 

Η αναλύτρια σε μια ομιλία της με κεντρικό θέμα την παγκόσμια κατανάλωση πετρελαίου, επεσήμανε πως κατά τη διάρκεια της δεκαετίας 2000-2010 υπήρχαν πολύ λιγότερες ενεργειακές εναλλακτικές συγκριτικά με σήμερα, κάτι που βοήθησε στο να διατηρηθούν σε αρκετά υψηλά επίπεδα οι τιμές του μαύρου χρυσού. Φέρνοντας στο προσκήνιο της ομιλίας της την τεχνολογία της 3D εκτύπωσης, προσπάθησε να επισημάνει τα οφέλη που θα μπορούσε να καρπωθεί μέσα από αυτήν ολόκληρος ο πλανήτης, προσπαθώντας να εξηγήσει τους τρόπους με τους οποίους κάτι τέτοιο θα μπορούσε να υλοποιηθεί και να γίνει πραγματικότητα.

3d-printing-could-reduce-global-oil-consumption-says-top-nordea-analyst-2  Η 3D εκτύπωση θα μπορούσε να μειώσει την παγκόσμια κατανάλωση πετρελαίου 3d printing could reduce global oil consumption says top nordea analyst 2

Παρακάμπτοντας αρχικά σε ένα μεγάλο ποσοστό τις ανάγκες για τη μεταφορά προϊόντων μεταξύ των διάφορων χωρών και περιορίζοντας με τον τρόπο αυτό τις μετακινήσεις για εισαγωγές – εξαγωγές, η εξοικονόμηση στα καύσιμα θα έφθανε σε  αρκετά υψηλά επίπεδα. Πώς όμως θα επιτευχθεί κάτι τέτοιο; Με βάση τα λεγόμενα της Saltvedt, η 3D εκτύπωση είναι σε θέση να δώσει επάξια τη λύση, τουλάχιστον σε ένα μέρος του προβλήματος. Με την αύξηση των μονάδων παραγωγής βασιζόμενων στην παραπάνω τεχνολογία, η κάθε χώρα θα μπορούσε να φθάσει στο σημείο να απεμπλακεί σε ένα αξιοσημείωτο ποσοστό από την ανάγκη για την εισαγωγή προϊόντων.

 

Στήνοντας μεγάλες εγχώριες βιομηχανικές μονάδες 3D εκτύπωσης και καλύπτοντας με τη μέθοδο αυτή σημαντικό μέρος των αναγκών, με βάση πάντα τα τεχνολογικά όρια που θέτει η εκάστοτε εποχή που διανύεται, η ενδοσυνοριακή παραγωγή με την τεχνολογία της τρισδιάστατης εκτύπωσης θα ήταν σε θέση να περιορίσει τις εισαγωγές και την κατά συνέπεια χρήση ορυκτών καυσίμων.

3d-printing-could-reduce-global-oil-consumption-says-top-nordea-analyst-1  Η 3D εκτύπωση θα μπορούσε να μειώσει την παγκόσμια κατανάλωση πετρελαίου 3d printing could reduce global oil consumption says top nordea analyst 1

Η αναλύτρια πιστεύει και υποστηρίζει θερμά ότι μια ολοκληρωμένη στροφή με την πάροδο των επόμενων χρόνων προς την 3D εκτύπωση για την κατασκευή προϊόντων και προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για την κάλυψη των παγκόσμιων ενεργειακών απαιτήσεων, θα σημάνει και την κατακόρυφη μείωση (αν όχι εξάλειψη)  της ανάγκης για εξόρυξη, επεξεργασία και στη συνέχεια χρήση του πετρελαίου και των παραγώγων του, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται θετικά για τον πλανήτη και την ανθρωπότητα.

Τεχνολόγος - Ερευνητής, Αρθρογράφος