3d printing troubleshooting

3d printing troubleshooting

#1 : Στρέβλωση / παραμόρφωση (warping)

Warping[1] 3d printing troubleshooting Warping1

Παραμόρφωση: Η κάτω μπροστά άκρη της πυραμίδας έχει λυγίσει προς τα πάνω

Πώς εμφανίζεται το πρόβλημα; Στη βάση του μοντέλου, μία ή περισσότερες γωνίες έχουν ανασηκωθεί και δεν ακουμπάνε πλέον στην πλατφόρμα εκτύπωσης. Αυτό με τη σειρά του μπορεί να προκαλέσει οριζόντια ρήγματα στα πιο πάνω επίπεδα.

Ποιά είναι η αιτία; Η στρέβλωση αυτή είναι σύνηθες πρόβλημα και συμβαίνει όταν το πλαστικό των χαμηλότερων στρώσεων κρυώνει και συστέλλεται. Αυτό αναγκάζει τις πλευρές του αντικειμένου να λυγίσουν προς τα πάνω.

Πώς θα το διορθώσετε; Υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε:

 • Χρησιμοποιήστε θερμαινόμενη πλατφόρμα εκτύπωσης ώστε να διατηρήσετε τη θερμοκρασία του πλαστικού λίγο πάνω από τη θερμοκρασία τήξης. Αυτό λέγεται και «glass transition temperature». Με αυτόν τον τρόπο το κατώτερο στρώμα θα παραμείνει εφαπτόμενο στην πλατφόρμα εκτύπωσης.
 • Κάντε πιο δυνατή την προσκόλληση του πρώτου στρώματος με μια μεμβράνη κόλλας.
 • Βεβαιωθείτε ότι η πλατφόρμα εκτύπωσης είναι σωστά σταθμισμένη και αλφαδιασμένη.
 • Μια ακόμα λύση είναι να βάλετε ένα ειδικό υπόστρωμα που θα βελτιώσει την προσκόλληση του αντικειμένου.

Ακόμα και αν διαθέτετε εκτυπωτή με θερμαινόμενη πλατφόρμα εκτύπωσης συνίσταται να ακολουθήσετε όλες τις παραπάνω ενέργειες. 

#2 : «Πλατυποδία» – (elephant foot)

Elephant-foot-arrows[1] 3d printing troubleshooting Elephant foot arrows1

Λεπτομέρεια αλλά ορατή, οι προεξοχές στη βάση

Πώς εμφανίζεται το πρόβλημα; Το χαμηλότερο επίπεδο (οι πρώτες στρώσεις) είναι πιο απλωμένες από ότι θα έπρεπε.

Ποιά είναι η αιτία; Προκειμένου να ξεπεράσουν το πρόβλημα της στρέβλωσης (βλ. παραπάνω) μερικοί χρήστες αυξάνουν την εναπόθεση υλικού για την πρώτη στρώση. Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα το άπλωμα τη βάσης σε σημείο που παρομοιάζεται με «πόδι ελέφαντα». Το ίδιο μπορεί να προκληθεί και από το βάρος της όλης κατασκευής, το οποίο έρχεται να πιέσει από πάνω τα κατώτερα στρώματα, όταν αυτά δεν έχουν προλάβει να στερεοποιηθούν, πιθανότατα στην περίπτωση που διαθέτετε θερμαινόμενη πλατφόρμα εκτύπωσης.

Πώς θα το διορθώσετε; Διαφαίνεται από τα παραπάνω ότι πρέπει να βρεθεί η κατάλληλη ισορροπία ώστε να μην έχουμε ούτε το πρόβλημα της «πλατιάς βάσης» ούτε το πρόβλημα της στρέβλωσης, κάτι το οποίο δεν είναι και πολύ εύκολο. Για να ελαχιστοποιηθεί το άπλωμα στη βάση του αντικειμένου μπορείτε να απομακρύνετε το ακροφύσιο από την περιοχή εκτύπωσης (όχι πολύ όμως, γιατί μπορεί να μη γίνεται σωστά η εναπόθεση). Αν σχεδιάζετε μόνοι σας τα αντικείμενα που θα εκτυπώσετε μπορείτε να πειραματιστείτε «τριμάροντας» σχεδιαστικά τις ακμές της βάσης.

#3 : Επιπλέον θέματα με την πρώτη στρώση

First-layer-problems[1] 3d printing troubleshooting First layer problems1

ΑΡΙΣΤΕΡΑ : στράβωμα εξαιτίας μικρού footprint – ΔΕΞΙΑ : άνιση κατανομή της πρώτης στρώσης

Πώς εμφανίζεται το πρόβλημα;
 • Το πρώτο στρώμα δεν κολλάει σωστά με αποτέλεσμα μερικά μέρη να μην συνενώνονται καλά.
 • Υπάρχουν ανεπιθύμητες γραμμές στη βάση.

Ποιά είναι η αιτία; Αυτές οι επιπλοκές είναι ξεκάθαρα συνέπειες της κακής ρύθμισης της πλατφόρμας εκτύπωσης. Αν το ακροφύσιο είναι πολύ μακριά από την πλατφόρμα, η πρώτη στρώση θα έχει ανεπιθύμητες γραμμές και δε θα ακουμπάει σωστά στη βάση. Αν το ακροφύσιο είναι πολύ κοντά όμως μπορεί να προκαλούνται ανεπιθύμητες σταγόνες.

Επίσης, η πλατφόρμα εκτύπωσης πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο καθαρή. Ακόμα και δακτυλικά αποτυπώματα μπορεί να δημιουργούν δυσκολία στην καλή προσκόλληση του αντικειμένου που εκτυπώνεται πάνω στη βάση.

Πώς θα το διορθώσετε;

 1. Με βοήθεια λογισμικού φέρτε την πλατφόρμα στο ιδανικό ύψος.
 2. Καθαρίζετε καλά την πλατφόρμα εκτύπωσης.

Χρησιμοποιήστε ειδική κόλλα ή την κατάλληλη blue tape πριν ξεκινήσει η εκτύπωση.

#4: Τα χαμηλότερα στρώματα συρρικνώνονται

Πώς εμφανίζεται το πρόβλημα; Τα χαμηλότερα μέρη του μοντέλου σχηματίζουν κοιλιές.

Ποιά είναι η αιτία; Αυτό συμβαίνει όταν η θερμοκρασία της πλατφόρμας εκτύπωσης είναι πολύ υψηλή.

Το πλαστικό που θερμαίνεται και εκλύεται συμπεριφέρεται σαν ένα λάστιχο: πρώτα απλώνεται και όταν ψυχθεί συρρικνώνεται. Η θερμότητα από το δάπεδο φτάνει μέχρι ένα συγκεκριμένο επίπεδο (αναλόγως και με την εξωτερική θερμοκρασία). Σε αυτό το επίπεδο, το πλαστικό που έχει απλωθεί, παραμένει ζεστό και εύπλαστο, για περισσότερο από ότι στα ανώτερα στρώματα. Αυτό μπορεί να το κάνει να υποχωρήσει υπό το βάρος των ανώτερων στρωμάτων και να σχηματίσει κοιλιές.

Πώς θα το διορθώσετε; Ελαττώστε τη θερμοκρασία της πλατφόρμας. Σε μερικούς 3D εκτυπωτές, η θερμοκρασία της πλατφόρμας είναι 75οC ρυθμισμένη από τον κατασκευαστή, ενώ η συνιστώμενη για το PLA (πλαστικό) είναι 50οC – 60οC. Επιπλέον, ρυθμίστε την ψύκτρα του 3D εκτυπωτή στο πιο δυνατό για τις χαμηλότερες στρώσεις. Όταν εκτυπώνετε μικρά αντικείμενα, μπορείτε να τα εκτυπώνετε ανά δύο ή και δύο αντίγραφα του ίδιου αντικειμένου. Με αυτό τον τρόπο η κεφαλή χρειάζεται περισσότερο χρόνο να πάει από σημείο σε σημείο, έτσι προλαβαίνει να κρυώσει καλύτερα το κάθε στρώμα.

Όταν όμως εκτυπώνετε αντικείμενα με μεγάλο ίχνος, μην ελαττώνετε τη θερμοκρασία της πλατφόρμας, αλλιώς θα έχουμε το πρόβλημα της στρέβλωσης.

#5: Λοξές εκτυπώσεις – Μετατοπισμένα Επίπεδα – Κλίση

3d printing shifted layers 3d printing troubleshooting MaX Fredroom 3D Printer Hangover1

Μετατόπιση στρώσεων

Πώς εμφανίζεται το πρόβλημα; Τα ανώτερα στρώματα είναι μετατοπισμένα.

Ποιά είναι η αιτία; Προκαλείται από τον 3D εκτυπωτή όταν:

 • η κεφαλή δεν κινείται άνετα στον οριζόντιο και τον κατακόρυφο άξονα
 • οι άξονες (Χ και Ψ) δεν είναι σωστά ευθυγραμμισμένοι (π.χ. δεν είναι εντελώς κάθετοι μεταξύ τους)
 • ένα από τα ρουλεμάν / τροχαλίες δεν είναι καλά προσαρμοσμένο στον άξονά του

 

 

Πώς θα το διορθώσετε;

 1. Σβήστε τον 3D εκτυπωτή και δοκιμάστε με το χέρι αν η κεφαλή κινείται άνετα πάνω στους άξονες. Αν η κεφαλή κινείται με δυσκολία ή κινείται πιο άνετα προς τη μία μόνο κατεύθυνση, χρησιμοποιήστε λίγο λιπαντικό για να εξομαλύνετε την κίνησή της.
 2. Εξετάστε κατά πόσο οι άξονες είναι καλά ευθυγραμμισμένοι. Μετακινήστε την κεφαλή μία φορά τέρμα δεξιά και μία τέρμα αριστερά και μετρήστε την απόστασή της από τον κάθετο άξονα, οι δύο μετρήσεις πρέπει να είναι ίσες. Κάντε τις αντίστοιχες μετρήσεις μετακινώντας την κεφαλή μία φορά τέρμα μπροστά και μία τέρμα πίσω. Αν παρατηρήσετε αποκλίσεις, χαλαρώστε τις βίδες, κάντε τις απαραίτητες διορθώσεις μετακινώντας την κεφαλή και ξανα-σφίξτε.
 3. Ελέγξτε αν οι βίδες που συγκρατούν τις τροχαλίες είναι καλά σφιγμένες και αν χρειάζεται βιδώστε τις περισσότερο.

 

About the Author:

-