Θα αποδειχθεί στο μέλλον η 3D εκτύπωση σημαντικότερη από το διαδίκτυο?

/, Η 3D εκτύπωση γενικά/Θα αποδειχθεί στο μέλλον η 3D εκτύπωση σημαντικότερη από το διαδίκτυο?

Θα αποδειχθεί στο μέλλον η 3D εκτύπωση σημαντικότερη από το διαδίκτυο?

Αναρωτηθήκατε ποτέ αν θα μπορούσε να υπάρξει μια νέα τεχνολογία τόσο σημαντική και καθοριστική όσο το διαδίκτυο?

Internet-of-Things1[fusion_builder_container hundred_percent=  Θα αποδειχθεί στο μέλλον η 3D εκτύπωση σημαντικότερη από το διαδίκτυο? Internet of Things11

Το 2012, εκτιμάται ότι περίπου 4,7% του συνόλου της οικονομικής δραστηριότητας των ΗΠΑ προερχόταν από αυτό. Με την ταχύτητα όμως που η 3D εκτύπωση εξακολουθεί να αναπτύσσεται, οι αναλυτές αναμένουν στο άμεσο μέλλον, τα νούμερα για την συγκεκριμένη τεχνολογία να εκτιναχθούν στην κυριολεξία. Όμως μέχρι η ανάπτυξη της βιομηχανίας της 3D εκτύπωσης να φτάσει σε ένα αρκετά υψηλό σημείο, δεν θα μπορούμε να συγκρίνουμε σωστά αυτές τις δύο τεχνολογίες, τουλάχιστον μέχρι η 3D εκτύπωση να φθάσει στο σημείο να είναι τόσο διαδεδομένη όπως είναι το διαδίκτυο.

Στην αρχή της ιστορίας των πρώτων υπολογιστών, κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ποια θα ήταν η επίδρασή τους στην καθημερινότητά μας αλλά και σε ολόκληρη την ανθρωπότητα.

Όταν δημιουργήθηκε  το διαδίκτυο, οι υπολογιστές είχαν «εισβάλει» σιγά-σιγά σε όλο και περισσότερα σπίτια. Κανείς όμως δεν είχε σκεφτεί ότι πρόκειται να εξαπλωθεί καθολικά και στους οικιακούς υπολογιστές. Τώρα πλέον υπάρχουν συσκευές  συνδεδεμένες στο διαδίκτυο οι οποίες εξυπηρετούν ανάγκες οικιακές, όπως ψυγεία, πλυντήρια  αλλά και ψυχαγωγίας, όπως συστήματα ήχου και εικόνας.

Ο Steve Sammartino, ένας επιχειρηματίας και σύμβουλος επιχειρήσεων, εκτιμά ότι η δύναμη της 3D εκτύπωσης έχει φτάσει τόσο ψηλά, όσο εκείνη του διαδικτύου. Στην πραγματικότητα, σε ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε από το ABC News στην Αυστραλία, ο Sammartino έκανε την πρόβλεψη ότι η 3D εκτύπωση θα έχει ακόμα μεγαλύτερο οικονομικό αντίκτυπο από ό,τι έιχε ποτέ το ίδιο το διαδίκτυο.iotmap[1]  Θα αποδειχθεί στο μέλλον η 3D εκτύπωση σημαντικότερη από το διαδίκτυο? iotmap1

Η πρόβλεψη αυτή προέκυψε από την μέχρι στιγμής εξέλιξη της 3D εκτύπωσης, η οποία παραπέμπει αρκετά σε αυτήν του διαδικτύου. Αρχικά σκέφτηκε ότι η συγκεκριμένη τεχνολογία μπορεί να έχει ενδιαφέρον μόνο για τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, αλλά στην πορεία είδε και το βλέπουμε και εμείς οι ίδιοι ότι είναι κάτι που εξελίσσεται και αρχίζει να εισβάλει δειλά δειλά στα σπίτια μας.

Σαφώς και δεν είμαστε ακόμα σε θέση να γνωρίζουμε μέχρι που θα φτάσει η τεχνολογία της 3D εκτύπωσης. Σίγουρα δεν μπορούμε να ξέρουμε τις επιδράσεις που θα έχει στη βιομηχανία αλλά και τον αντίκτυπο που θα έχει στην ίδια την κοινωνία. Δεν υπάρχει όμως καμία αμφιβολία ότι είναι κάτι πολλά υποσχόμενο, σε τέτοιο βαθμό που ίσως να αλλάξει τον κόσμο.

[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]
Τεχνολόγος - Ερευνητής, Αρθρογράφος