4000 μικροσκοπικοί 3D εκτυπωμένοι σύνδεσμοι τιτανίου, συνθέτουν ένα εντυπωσιακό μπρασελέ ρολογιού

//4000 μικροσκοπικοί 3D εκτυπωμένοι σύνδεσμοι τιτανίου, συνθέτουν ένα εντυπωσιακό μπρασελέ ρολογιού

4000 μικροσκοπικοί 3D εκτυπωμένοι σύνδεσμοι τιτανίου, συνθέτουν ένα εντυπωσιακό μπρασελέ ρολογιού

Το Ελβετικό διαδικτυακό κατάστημα ρολογιών Uniform Wares, μέσα από τη συνεργασία του με την εταιρεία 3D εκτύπωσης Betatype κατάφεραν και δημιούργησαν ένα μοναδικό μπρασελέ ρολογιών από τιτάνιο, χρησιμοποιώντας την τεχνολογία της προσθετικής κατασκευής. Γνωστή για τον σχεδιασμό και την κατασκευή πολυτελών ρολογιών χειρός, η Uniform Wares χρησιμοποιούσε μέχρι και σήμερα τις παραδοσιακές μεθόδους υλοποίησης. Πλέον όμως τα πράγματα άλλαξαν και πήραν μια διαφορετική τροπή. Ο Michael Carr, δημιουργικός διευθυντής της εταιρείας, ανέφερε πως βλέπει τη 3D εκτύπωση ως το μέλλον στον γενικότερο τομέα της κατασκευής και σε καμία περίπτωση η Uniform Wares δεν θα μπορούσε να σταθεί ως ένας απλός παρατηρητής. Έπρεπε με τη σειρά της να αγκαλιάσει τις τεχνολογικές καινοτομίες και να ακολουθήσει τις εξελίξεις στον χώρο της τρισδιάστατης εκτύπωσης.

4000 μικροσκοπικοί 3D εκτυπωμένοι σύνδεσμοι τιτανίου, συνθέτουν ένα εντυπωσιακό μπρασελέ ρολογιού BETATYPE 02 C36 PERSPEX e1539952590332

Σε αυτό έπαιξε καθοριστικό ρόλο η συνεργασία της με την Betatype, η οποία χρονολογείται από το 2012. Το νέο εντυπωσιακό μπρασελέ έχει τη μορφή πλέγματος και απαρτίζεται από 4000 μικροσκοπικούς συνδέσμους που μπορούν να κινούνται ανεξάρτητα μεταξύ τους, παρέχοντας μια ισχυρή και ταυτόχρονα ελαφριά δομή, με συνολικό βάρος που δεν ξεπερνάει τα 10.5 γραμμάρια. Το πολυτελές μπρασελέ θα διακοσμήσει τη νέα συλλογή ρολογιών PreciDrive M-Line, προσθέτοντας στην ήδη υπάρχουσα πολυτέλεια μια πινελιά ιδιαίτερης αισθητικής. «Παρόλο που χρησιμοποιούσαμε ήδη τη 3D εκτύπωση για την ανάπτυξη πλαστικών και μεταλλικών πρωτότυπων, η ουσιαστική στροφή προς τη συγκεκριμένη τεχνολογία συνέβη όταν κορυφαία στελέχη της Betatype, μας εξήγησαν ότι η εταιρεία τους μπορούσε να μας βοηθήσει να επιτύχουμε πιο ακριβή και περίπλοκα σχέδια μέσω μιας νέας τεχνολογίας 3D εκτύπωσης μετάλλων.», τόνισε ο Carr.

4000 μικροσκοπικοί 3D εκτυπωμένοι σύνδεσμοι τιτανίου, συνθέτουν ένα εντυπωσιακό μπρασελέ ρολογιού Betatype

Η νέα μέθοδος (PBF) χρησιμοποιεί  μεταλλική σκόνη η οποία τήκεται και στη συνέχεια ενοποιείται με δέσμη λέιζερ, ώστε να δώσει το επιθυμητό σχήμα. Το μεγάλο πλεονέκτημα είναι πως κατά μία έννοια μπορούμε να θεωρήσουμε πως δεν υπάρχει περιορισμός στο μέγεθος του 3D εκτυπωμένου αντικειμένου. Τρανό παράδειγμα είναι οι μικροσκοπικοί σύνδεσμοι του συγκεκριμένου μπρασελέ. Έχουν κατασκευαστεί ακριβώς όπως χρειάζεται για να δουλέψουν. Η ακτίνα της καμπύλωσης, η χαρακτηριστική ευκαμψία στο σύνολό τους αλλά και η ταυτόχρονη ακαμψία του καθενός από αυτούς ξεχωριστά, δίνουν ένα εντυπωσιακά λειτουργικό και εργονομικό αποτέλεσμα που σίγουρα θα κερδίσει τις εντυπώσεις του αγοραστή.

Τεχνολόγος - Ερευνητής, Αρθρογράφος