Η 3D εκτύπωση εξελίσσεται και αναβαθμίζεται σε 4D

//Η 3D εκτύπωση εξελίσσεται και αναβαθμίζεται σε 4D

Η 3D εκτύπωση εξελίσσεται και αναβαθμίζεται σε 4D

Με την έλευση της τεχνολογίας της 3D εκτύπωσης, ο γενικότερος κατασκευαστικός τομέας επαναπροσδιορίστηκε, με την τρίτη διάσταση να αλλάζει τελείως τα δεδομένα, δίνοντας λύσεις σε πάμπολλα προβλήματα, τεχνικής αλλά και αισθητικής φύσεως. Ο περιορισμός του σχήματος στη δημιουργία κάθε λογής αντικειμένων αποτελεί πλέον παρελθόν, καθώς ένας 3D εκτυπωτής έχει τη δυνατότητα να προσφέρει αντικείμενα κάθε μορφής και σχήματος. Αρκετοί θα υποστήριζαν πως η συγκεκριμένη τεχνολογία βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο ζενίθ και πως πέρα από αυτό δεν θα μπορούσε να υπάρξει κάτι αντίστοιχο, τόσο επαναστατικό, τουλάχιστον για το προσεχές μέλλον. Ερευνητές στο τεχνολογικό ινστιτούτο MIT έχουν διαφορετική άποψη, καθώς έχουν ήδη αναπτύξει και εξελίσσουν διαρκώς την επόμενη γενιά των 3D εκτυπωτών, προσθέτοντάς τους μια ακόμη παράμετρο που ονομάζουν «τέταρτη διάσταση» και όλη η διαδικασία πλέον θα ονομάζεται 4D εκτύπωση.

0aro4dprinting  Η 3D εκτύπωση εξελίσσεται και αναβαθμίζεται σε 4D 0aro4dprinting

Μπορεί να ακούγεται και να φαντάζει εξωπραγματικό και φουτουριστικό, αλλά κάτι αντίστοιχο επικρατούσε και πριν μερικά χρόνια όταν το ευρύ κοινό ερχόταν αντιμέτωπο με την έννοια της 3D εκτύπωσης. Η τεχνολογία όμως προχωρά, εξελίσσεται και αναβαθμίζεται συνεχώς, οπότε δεν θα μπορούσε να μείνει στάσιμη ούτε στην παρούσα περίπτωση.

maxresdefault  Η 3D εκτύπωση εξελίσσεται και αναβαθμίζεται σε 4D maxresdefault

Τι είναι όμως αυτή η «τέταρτη διάσταση», ποιο το όφελος και ποιες είναι οι  δυνατότητές της συγκριτικά με τον προκάτοχό της?

xcncxnxmn  Η 3D εκτύπωση εξελίσσεται και αναβαθμίζεται σε 4D xcncxnxmn

Με βάση τα λεγόμενα των ερευνητών του MIT, η νέα προστιθέμενη παράμετρος στη διαδικασία της εκτύπωσης αντικειμένων, διακατέχεται από την ξεχωριστή ιδιότητα της αλλαγής του σχήματος του αντικειμένου μετά το πέρας της διαδικασίας και εφόσον αυτό εκτίθεται σε διαφορετικές περιβαλλοντικές συνθήκες. Θα μπορεί δηλαδή να αναδιαμορφώνεται και να προσαρμόζεται ανάλογα με τους εξωτερικούς παράγοντες, αλλάζοντας από μόνο του το σχήμα και τις αρχικές του ιδιότητες. Όπως υποστηρίζουν, έχουν ήδη αναπτύξει ένα νέο υλικό εκτύπωσης το οποίο διαστέλλεται ακόμα και στο ποσοστό του 150% μόλις καλυφθεί η επιφάνεια του από νερό. Οι νέοι εκτυπωτές, χρησιμοποιώντας τα νέα υλικά για 4D δημιουργίες, θα παράγουν αντικείμενα ικανά να ξεδιπλώνονται, να δημιουργούν γωνίες και να πραγματοποιούν περιστροφές, ανάλογα με τις εξωτερικές συνθήκες.

4d_printing.jpg__800x600_q85_crop_subject_location-520,138  Η 3D εκτύπωση εξελίσσεται και αναβαθμίζεται σε 4D 4d printing

Μια πραγματική τεχνολογική επανάσταση, που θα μπορούσε να προσφέρει για παράδειγμα μελλοντικές κατασκευές κτηρίων με τη δυνατότητα να αλλάζουν σχήμα προκειμένου να αντιμετωπιστούν πιο αποτελεσματικά ακραίες καιρικές συνθήκες. Δημιουργία μεγάλου μεγέθους κατασκευών που να επεκτείνονται και να συρρικνώνονται ανάλογα με την περίσταση και πολλές άλλες μελλοντικές εφαρμογές που τη στιγμή αυτή είναι αδύνατο να προσδιορίσουμε, ακόμα και να φανταστούμε.

2018-07-31T13:53:13+00:00Tags: |
Τεχνολόγος - Ερευνητής, Αρθρογράφος