Αναπαράσταση ατυχημάτων και εγκλημάτων με 3D εκτυπωμένα μοντέλα

/, Creative/Αναπαράσταση ατυχημάτων και εγκλημάτων με 3D εκτυπωμένα μοντέλα

Αναπαράσταση ατυχημάτων και εγκλημάτων με 3D εκτυπωμένα μοντέλα

Ένας 3D εκτυπωτής δεν προορίζεται μόνο για επαγγελματική – βιομηχανική χρήση ή για την κατασκευή αντικειμένων που εξυπηρετούν ψυχαγωγικούς σκοπούς. Μπορεί κάλλιστα να χρησιμοποιηθεί από τους αξιωματούχους επιβολής του νόμου, μέσα από μια προσπάθεια αναπαράστασης μιας σκηνής τροχαίου ατυχήματος ή και εγκλήματος γενικότερα. Θέλοντας να επενδύσει σε αυτή την καινοτομία, η βασιλική Καναδική αστυνομία(RCMP) σχεδιάζει άμεσα να υιοθετήσει την 3D εκτύπωση ως βασικό μέσο πιστής αναπαράστασης μιας περίπλοκης και διόλου ξεκάθαρης σκηνής εγκλήματος. Ήδη από τις αρχές του 2018 η RCMP κατέληξε σε συμφωνία με την κυβέρνηση για την προμήθεια ενός 3D εκτυπωτή, μέσα από ένα γενικότερο πλάνο αγοράς συνολικά τεσσάρων όμοιών του μέχρι το 2020. Μέχρι και σήμερα, η Καναδική αστυνομία χρησιμοποιούσε τη μέθοδο της 3D σάρωσης για τη δημιουργία ψηφιακών εικόνων των ατυχημάτων.

Αναπαράσταση ατυχημάτων και εγκλημάτων με 3D εκτυπωμένα μοντέλα Royal Mounted Canadian Mounted Police

Πλέον με τον συνδυασμό της παραπάνω τεχνολογίας με την 3D εκτύπωση, θα μπορεί να κατασκευάσει λεπτομερή, χειροπιαστά μοντέλα αναπαράστασης, κάνοντας τη διαδικασία της διαλεύκανσης ακόμα πιο εύκολη. Ο πρώτος 3D εκτυπωτής θα χρησιμοποιηθεί από την Integrated Collision Analysis and Reconstruction Service (ICARS) της RCMP. Η υπηρεσία ICARS επικεντρώνεται κατά βάση στην εγκληματολογική ανακατασκευή συγκρούσεων μεταξύ των οχημάτων που έχουν ως αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό των επιβαινόντων ή ακόμη και τον θάνατο. Με τη μελλοντική πλήρη αναπαράσταση της σκηνής, τα 3D εκτυπωμένα μοντέλα θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν νόμιμα στο δικαστήριο ως διαπιστευτήρια, προκειμένου να απεικονίσουν με μεγαλύτερη ακρίβεια τον τρόπο και τη σοβαρότητα της σύγκρουσης.

Αναπαράσταση ατυχημάτων και εγκλημάτων με 3D εκτυπωμένα μοντέλα maxresdefault 1

Έχοντας μια πληρέστερη χειροπιαστή εικόνα του ατυχήματος,  θα μπορεί κατά συνέπεια να αποδοθεί πιο αποτελεσματικά η δικαιοσύνη, περιορίζοντας σημαντικά το περιθώριο λάθους. Ωστόσο, δεν είναι η πρώτη φορά που η αναπαράσταση μιας σκηνής εγκλήματος με 3D εκτυπωμένα μοντέλα έχει χρησιμοποιηθεί από αστυνομικούς ή ομοσπονδιακούς ερευνητές. Το 2016 στις Ηνωμένες Πολιτείες, η υπηρεσία Greene County Ohio συνεργάστηκε με το Πανεπιστήμιο του Οχάιο για να κατασκευάσει με την τεχνολογία της 3D εκτύπωσης τα απομεινάρια του σώματος ενός θύματος που βρέθηκε μέσα στο δάσος. Η κατάσταση στην οποία βρισκόταν δεν επέτρεπε την αναγνώρισή του, όμως η αστυνομία κατάφερε να προχωρήσει στην ταυτοποίηση εκτυπώνοντας τρισδιάστατα το κρανίο και στη συνέχεια ανακατασκευάζοντας το πρόσωπο, ώστε να δημοσιοποιηθεί με σκοπό να αναγνωριστεί από το κοινό, όπως και τελικά έγινε με απόλυτη επιτυχία, φέρνοντας τον ένοχο αντιμέτωπο με τη δικαιοσύνη.

 

2018-07-31T13:53:08+00:00Tags: |
Τεχνολόγος - Ερευνητής, Αρθρογράφος