Αρχαία γλυπτά ψηφιοποιούνται και μετατρέπονται σε εντυπωσιακά 3D μοντέλα

/, Art/Αρχαία γλυπτά ψηφιοποιούνται και μετατρέπονται σε εντυπωσιακά 3D μοντέλα

Αρχαία γλυπτά ψηφιοποιούνται και μετατρέπονται σε εντυπωσιακά 3D μοντέλα

Η σύγχρονη τεχνολογία και ειδικότερα η μέθοδος της 3D σάρωσης και ψηφιοποίησης, έχουν βοηθήσει σημαντικά στη μελέτη αρχαίων αντικειμένων και γλυπτών. Με τη συγκεκριμένη τεχνική, η κάθε λεπτομέρεια μπορεί να εξεταστεί ενδελεχώς και η παραμικρή ιδιαιτερότητα στην επιφάνεια ενός αντικειμένου γίνεται πολύ πιο εύκολα παρατηρήσιμη όταν η ανάλυση της 3D σάρωσης κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα. Πάνω σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο έλαβε χώρα η συνεργασία μεταξύ του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα των ΗΠΑ και της Γκαλερί Ουφίτσι στη Φλωρεντία της Ιταλίας, όπου στόχευσαν στην  ψηφιοποίηση αρχαίων αντικειμένων και γλυπτών, μερικά από τα οποία είναι άμεσα διαθέσιμα για προβολή 360 μοιρών μέσω ιστοσελίδας. Ένα έργο που βρίσκεται σε εξέλιξη από το 2016 και μέχρι σήμερα πάνω από 300 γλυπτά και θραύσματα αρχαίων ευρημάτων απαρτίζουν την εντυπωσιακή ψηφιακή συλλογή.

Αρχαία γλυπτά ψηφιοποιούνται και μετατρέπονται σε εντυπωσιακά 3D μοντέλα fzibmcqwcj w768

«Εργαζόμαστε σκληρά για αυτό το πρωτοφανές και εξαιρετικά φιλόδοξο έργο. Η επίτευξη των στόχων μας είναι και η μεγαλύτερή μας ανταμοιβή. Η δημιουργία και η “αποκάλυψη”  αυτού του νέου δικτυακού τόπου σηματοδοτεί ένα πρώτο ορόσημο μιας συνεργασίας που θα προσφέρει στο ευρύτερο κοινό μια μοναδική ευκαιρία. Να θαυμάσουν και να περιεργαστούν από οποιαδήποτε γωνιά του κόσμου και αν βρίσκονται αρκετά από τα ανεκτίμητης αξίας αρχαία ευρήματα που στεγάζονται σε μια από τις παλαιότερες γκαλερί. Αξιοποιώντας την επιστημονική εμπειρία του Πανεπιστημίου μας στην αρχαία τέχνη και τον πολιτισμό, καθώς και τις εκτεταμένες τεχνολογικές δυνατότητές μας, αυτή η συλλογή υπέροχων, εμπνευσμένων και αναντικατάστατων κλασικών αρχαιοτήτων, μπορεί πλέον να εξεταστεί και να μελετηθεί με έναν εντελώς νέο και συναρπαστικό τρόπο.», δήλωσε ο πρόεδρος του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα, Michael A. McRobbie.

Αρχαία γλυπτά ψηφιοποιούνται και μετατρέπονται σε εντυπωσιακά 3D μοντέλα oxk848mmn6 w768

Η ομάδα του εγχειρήματος καθοδηγείται από τον Bernard Frischer, καθηγητή πληροφορικής και διευθυντή του Εργαστηρίου Εικονικής Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Πανεπιστημίου. Επίσης συγκαταλέγεται σε έναν από τους κορυφαίους εικονικούς αρχαιολόγους του κόσμου, ειδικευμένο στην ψηφιοποίηση αρχαίων αντικειμένων. Το πρόγραμμα αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2020 και για όσους ενδιαφέρονται να περιεργαστούν τα εντυπωσιακά 3D μοντέλα, όπου ανάμεσά τους υπάρχουν και αρκετά αρχαιοελληνικά, το μόνο που έχουν να κάνουν είναι να πατήσουν εδώ.

2018-11-27T14:08:23+00:00Tags: |
Τεχνολόγος - Ερευνητής, Αρθρογράφος