Εξελιγμένο βιο – πλαστικό νήμα 3D εκτύπωσης, κατασκευασμένο από φυσικά παράγωγα του ξύλου

/, Υλικά & Νήματα (Filaments)/Εξελιγμένο βιο – πλαστικό νήμα 3D εκτύπωσης, κατασκευασμένο από φυσικά παράγωγα του ξύλου

Εξελιγμένο βιο – πλαστικό νήμα 3D εκτύπωσης, κατασκευασμένο από φυσικά παράγωγα του ξύλου

Το πιο δημοφιλές και ευρύτερα γνωστό υλικό κατασκευής που απαντάται στη φύση, είναι το ξύλο. Το συναντάμε σε αμέτρητες κατασκευές δόμησης, αλιευτικά σκάφη, διακοσμητικά αντικείμενα και γενικότερα σε οτιδήποτε προϋποθέτει αντοχή στη φθορά που σχετίζεται με την πάροδο του χρόνου, ενώ ταυτόχρονα διατηρεί χωρίς περιορισμούς την ομορφιά και τη ζεστασιά που του έχει χαρίσει η ίδια η φύση. Από την άλλη μεριά, ένα από τα πιο διαδεδομένα νήματα που χρησιμοποιούν στην πλειοψηφία τους οι ενασχολούμενοι με τη 3D εκτύπωση, είναι το PLA (Polylactic Acid). Πρόκειται για ένα φιλικό προς το περιβάλλον βιο – πλαστικό, κατασκευασμένο από φυσικές ύλες, όπως είναι για παράδειγμα το άμυλο του καλαμποκιού και το ζαχαροκάλαμο. Καλύπτει χωρίς πρόβλημα τις βασικότερες «τεχνικές» απαιτήσεις της 3D εκτύπωσης, καθώς στα χαρακτηριστικά του συγκαταλέγονται η σταθερή ροή, η ελάχιστη συρρίκνωση και ο υψηλός βαθμός ακαμψίας.

Εξελιγμένο βιο – πλαστικό νήμα 3D εκτύπωσης, κατασκευασμένο από φυσικά παράγωγα του ξύλου 3d printed modern wood planters 080317 1113 01

Σε μια αξιοσημείωτη προσπάθεια να ενισχύσουν τον παγκόσμιο αγώνα ως προς την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής, η Hélène Bélanger και ο Ross Prestidge, ίδρυσαν την εταιρεία ABC3D (Advanced BioCarbon 3D). Στόχος τους, η ανάπτυξη εξελιγμένων βιο – πλαστικών νημάτων 3D εκτύπωσης, ιδανικών για ευρεία βιομηχανική χρήση. Για να το επιτύχουν, έστρεψαν το «βλέμμα» τους στις φυσικές ρητίνες που υπάρχουν στο «σώμα» των δέντρων. «Τα βιο – πλαστικά έχουν μέχρι και σήμερα την τάση να αντιμετωπίζονται από τον ευρύτερο χώρο του κατασκευαστικού τομέα ως προϊόντα δεύτερης διαλογής, με περιορισμένες μηχανικές ιδιότητες. Όμως, το θετικό είναι πως η τεχνολογία της 3D εκτύπωσης έχει καταφέρει να αλλάξει προς το καλύτερο την εικόνα αυτή. «Ιδρύσαμε την εταιρεία μας με σκοπό να συμβάλουμε ενεργά στην περαιτέρω διάδοση της χρήσης οικολογικών υλικών, με σκοπό να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη της βιομηχανίας. Στόχος μας είναι η περαιτέρω αναβάθμιση των ιδιοτήτων στα βιο – πλαστικά νήματα 3D εκτύπωσης.», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ABC3D, Darrel Fry.

Εξελιγμένο βιο – πλαστικό νήμα 3D εκτύπωσης, κατασκευασμένο από φυσικά παράγωγα του ξύλου extracting high performance 3d printable bioplastic from wood 1

Η τεχνική ομάδα της εταιρείας θα χρησιμοποιεί αποκλειστικά φυσικές ρητίνες υψηλής ποιότητας, κατασκευάζοντας νήματα με εξαιρετικά υψηλή αντοχή στη θερμότητα, μεγάλη ανοχή στον εφελκυσμό, ενώ το βάρος τους θα περιορίζεται στο ελάχιστο δυνατό. Τα βιο – πλαστικά που παράγει η ABC3D είναι το αποτέλεσμα μιας διαδικασίας πολλαπλών βημάτων. Η εταιρεία χρησιμοποιεί τη λεγόμενη «πράσινη χημεία». Για την παραγωγή της ρητίνης χρησιμοποιούνται κομμάτια «σκληρού ξύλου» που απορρίπτονται ως ακατάλληλα από την παγκόσμια βιομηχανία επεξεργασίας του φυσικού αυτού υλικού. Στη συνέχεια, αναμιγνύονται με διαλύτη και μέσω μιας επαναλαμβανόμενης διαδικασίας που περιλαμβάνει θέρμανση και ψύξη υπό συνθήκες αυξημένης πίεσης, ολοκληρώνεται η εκχύλιση και η «συγκομιδή» της ρητίνης. Παρόλο που έχουν χρησιμοποιηθεί διαλύτες, ο οικολογικός χαρακτήρας της μεθόδου δεν παραβιάζεται, ακριβώς επειδή οι χημικές ουσίες επανατοποθετούνται στο σύστημα επεξεργασίας, για να αξιοποιηθούν από την αρχή στην επόμενη διαδικασία εξαγωγής της ρητίνης.

Εξελιγμένο βιο – πλαστικό νήμα 3D εκτύπωσης, κατασκευασμένο από φυσικά παράγωγα του ξύλου Dutch Design Week Masthead 13

Τεχνολόγος - Ερευνητής, Αρθρογράφος