Η BMW και το MIT σχεδίασαν από κοινού το πρώτο στον κόσμο 3D εκτυπωμένο υλικό ελεγχόμενης διόγκωσης

//Η BMW και το MIT σχεδίασαν από κοινού το πρώτο στον κόσμο 3D εκτυπωμένο υλικό ελεγχόμενης διόγκωσης

Η BMW και το MIT σχεδίασαν από κοινού το πρώτο στον κόσμο 3D εκτυπωμένο υλικό ελεγχόμενης διόγκωσης

Το εργαστήριο αυτο – συναρμολόγησης του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (MIT) και η BMW, συνεργάστηκαν και ανέπτυξαν επιτυχώς μια νέα τεχνολογία που ναι μεν βασίζεται στις θεμελιώδεις αρχές της 3D εκτύπωσης, υλοποιείται όμως με μία εντελώς καινούργια και πρωτοποριακή μέθοδο. Το αποτέλεσμα της τεχνολογικής αυτής σύμπραξης είναι η δημιουργία ενός νέου υλικού, προερχόμενου από 3D εκτυπωτή, που έχει τη δυνατότητα να διογκωθεί όταν εισάγεται στο εσωτερικό του η κατάλληλη ποσότητα αέρα. Με τον τρόπο αυτό, η ερευνητική και επιστημονική κοινότητα, έχουν πλέον στα «χέρια» τους ένα 3D εκτυπωμένο υλικό, το οποίο μπορεί να μορφοποιείται, ώστε να γίνεται δυνατή η προσαρμογή του στην εκάστοτε επιθυμητή κατάσταση.

Η BMW και το MIT σχεδίασαν από κοινού το πρώτο στον κόσμο 3D εκτυπωμένο υλικό ελεγχόμενης διόγκωσης bmw teams with mit to design world first 3d printed inflatable material 1

Η μελέτη ξεκίνησε αρχικά το 2016, με το τμήμα σχεδιασμού της BMW και το εργαστήριο αυτό – συναρμολόγησης του MIT να χαρακτηρίζονται από την αμοιβαία φιλοδοξία να αγγίξουν τα όρια των 3D εκτυπωμένων υλικών. Η συνεργασία αυτή είχε ως αποτέλεσμα την πρώτη στον κόσμο υλοποίηση ενός 3D εκτυπωμένου υλικού σιλικόνης που μπορεί να διογκώνεται ελεγχόμενα και να αλλάζει το σχήμα του σε συνάρτηση με την ποσότητα αέρα που δέχεται στο εσωτερικό του. Την κύρια δομή του πρωτότυπου απαρτίζουν επτά ανεξάρτητοι θάλαμοι που είναι υπεύθυνοι για το εύρος της διόγκωσης κατά ύψος του κάθε ξεχωριστού διαμερίσματος της συνολικής επιφάνειάς του. Όπως υποστηρίζει η Martina Starke, επικεφαλής του BMW Brand Vision και BMW Brand Design στο BMW Group, οι μελλοντικές δυνατότητες μιας τέτοιου είδους υλοποίησης είναι τεράστιες.

Η BMW και το MIT σχεδίασαν από κοινού το πρώτο στον κόσμο 3D εκτυπωμένο υλικό ελεγχόμενης διόγκωσης bmw teams with mit to design world first 3d printed inflatable material 6

Πιο συγκεκριμένα, αναφερόμενη στον χώρο της αυτοκινητοβιομηχανίας, η ίδια υποστηρίζει: «Όσο θα εξελίσσεται τεχνολογικά η συγκεκριμένη μέθοδος, είναι πολύ πιθανό να δούμε στο μέλλον τους εσωτερικούς χώρους των αυτοκινήτων να είναι σε θέση να αλλάζουν σχήμα, αλληλεπιδρώντας με τις ανάγκες των επιβατών και να προσαρμόζονται ανάλογα. Με λίγα λόγια , το όραμά μας είναι τα μελλοντικά οχήματα να προσφέρουν μια εξατομικευμένη και διαδραστική εμπειρία χρήσης.» Το πρωτότυπο 3D εκτυπωμένο υλικό εκτίθεται στο μουσείο V & A του Λονδίνου, ως μέρος της έκθεσης «Το μέλλον ξεκινάει εδώ», με κύριο θέμα τον θετικό αντίκτυπο της δύναμης του σχεδιασμού και της υλοποίησης μέσω της τεχνολογίας της 3D εκτύπωσης, στη διαμόρφωση του μελλοντικού τεχνολογικού κόσμου.

Τεχνολόγος - Ερευνητής, Αρθρογράφος