Νέα υβριδικά υλικά φέρνουν πιο κοντά τη 3D εκτύπωση κεραμικών…

/, Υλικά & Νήματα (Filaments), Χωρίς κατηγορία/Νέα υβριδικά υλικά φέρνουν πιο κοντά τη 3D εκτύπωση κεραμικών…

Νέα υβριδικά υλικά φέρνουν πιο κοντά τη 3D εκτύπωση κεραμικών…

Η 3D εκτύπωση κεραμικών είναι ένας νέος και πολύ ενδιαφέρον κλάδος. Πολλοί ονειρεύονται ήδη την 3D εκτύπωση ιδιαίτερων μπουκαλιών, τέλειων αγαλμάτων ή ακόμα και μηχανικών εξαρτημάτων. Δυστυχώς, ο άργιλος μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο κάτω από πολύ συγκεκριμένες συνθήκες και με ρυθμίσεις που δεν συμβαδίζουν με αυτές της 3D εκτύπωσης πλαστικών. Έτσι λοιπόν μια Ρωσική εταιρεία παραγωγής νήματος έκανε το επόμενο μεγάλο βήμα στην ανάπτυξη υλικών λανσάροντας ένα πλαστικό που μιμείται τις ιδιότητες των κεραμικών, όπως για παράδειγμα το φινίρισμα της επιφάνειας, παραμένοντας ωστόσο εξαιρετικά ανθεκτικό.

ceramo-5  Νέα υβριδικά υλικά φέρνουν πιο κοντά τη 3D εκτύπωση κεραμικών… ceramo 5

Η Filamentarno είναι μια Ρωσική εταιρεία παραγωγής νήματος για 3D εκτύπωση που προσφέρει ένα ευρύ φάσμα πλαστικών. Με αυτό το τελευταίο προϊόν, παίρνει μια μοναδική θέση στον κλάδο της παραγωγής υλικών 3D-εκτύπωσης. Η εταιρεία παράγει 2 παρόμοια προϊόντα που ομοιάζουν των κεραμικών το CERAMO και το CERAMO-TEX και τα δύο αυτά έχουν ως βάση το πλαστικό, οπότε είναι κατάλληλα για μία μεγάλη γκάμα 3D-εκτυπωτών οικιακών ή γραφείου.

CERAMO
Αυτή είναι η βασική έκδοση του υλικού. Όταν εκτυπώνεται δημιουργεί βαριά, καλαίσθητα αντικείμενα με επιφάνεια παρόμοια με αυτή των κεραμικών που έχουν ακόμα και αυτόν τον χαρακτηριστικό ήχο που έχουν τα πήλινα όταν τα χτυπάμε. Επίσης και το τελικό αντικείμενο μπορούμε να το επεξεργαστούμε όπως και τα κλασσικά κεραμικά,  δηλαδή να το τρίψουμε, να το λειάνουμε και να το γυαλίσουμε ώστε να βελτιώσουμε το τελικό αποτέλεσμα.

ceramo-1  Νέα υβριδικά υλικά φέρνουν πιο κοντά τη 3D εκτύπωση κεραμικών… ceramo 1

Το υλικό που δεν συμπεριφέρεται όπως τα περισσότερα πλαστικά κατά τη 3D εκτύπωση, εξωθείται σε σχετικά υψηλή θερμοκρασία (240 με 260 βαθμούς Κελσίου) πάνω σε μία πλατφόρμα εκτύπωσης που έχει θερμοκρασία 100-110 βαθμών (μικρότερα αντικείμενα μπορούν να εκτυπωθούν και σε μη θερμαινόμενες αντιολισθητικές επιφάνειες). Η εταιρεία συστήνει το υλικό περισσότερο για εικαστικά έργα, ωστόσο είναι κατάλληλο για αρκετές χρήσεις, μιας και το CERAMO είναι πολύ ανθεκτικό και σταθερό.

ceramo-10  Νέα υβριδικά υλικά φέρνουν πιο κοντά τη 3D εκτύπωση κεραμικών… ceramo 10

CERAMOTEX
Η επόμενη γενιά αυτού του υλικού μας πάει ένα βήμα παραπέρα. Σε αντίθεση με το προηγούμενο, αυτό το νήμα έχει την ιδιότητα να δημιουργεί μια πολύ ομοιογενή και σταθερή εξωτερική υφή. Δηλαδή, στην πράξη, οι 3D εκτυπώσεις με αυτό το υλικό απαιτούν πολύ λιγότερο έως και καθόλου επεξεργασία μετά την εκτύπωση, το οποίο είναι και απολύτως εμφανές. Επιπρόσθετα, το CERAMO-ΤΕΧ δεν έχει θέματα συρρίκνωσης, κάτι το οποίο το καθιστά ιδανικό για μεγαλύτερης κλίμακας εκτυπώσεις, όπως διακοσμητικά για το σπίτι. Επίσης, λόγω των εξαιρετικών της ιδιοτήτων, η επιφάνεια του 3D εκτυπωμένου αντικειμένου επιδέχεται ακρυλική μπογιά και χάρη στην κυψελοειδή εσωτερική του δομή, το CERAMO-TEX αποτελεί ένα πολύ καλό μονωτικό υλικό. Πολύ μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός είναι ότι τα 3D-εκτυπωμένα αντικείμενα έχουν πολύ χαμηλή πυκνότητα υλικού και υψηλά επίπεδα σκληρότητας, καθιστώντας τα αντικείμενα αυτά σταθερά και πολύ ανθεκτικά. Είναι επομένως  ιδανικό για την 3D εκτύπωση μοντέλων αεροσκαφών και πλοίων. Επίσης, μια μεγάλη ποικιλία αποτελεσμάτων στο ύφος και τα χαρακτηριστικά της επιφάνειας μπορεί να επιτευχθεί με πειραματισμούς στην ταχύτητα εκτύπωσης και το πάχος των στρώσεων.

ceramo-2  Νέα υβριδικά υλικά φέρνουν πιο κοντά τη 3D εκτύπωση κεραμικών… ceramo 2

Το CERAMO-TEX είναι ένα πολύ ισχυρό υλικό που απαιτεί μια κάποια εμπειρία πάνω στη 3D-εκτύπωση ώστε να μπορεί κανείς να δοκιμάσει διάφορες ρυθμίσεις. όπως π.χ.. αύξηση της θερμοκρασίας η μείωση της ταχύτητας εκτύπωσης. Ακριβώς όπως το CERAMO, έτσι και το CERAMO-TEX μπορεί να υποστεί εκτεταμένη επεξεργασία μετά την 3D εκτύπωση, συμπεριλαμβανομένης της στίλβωσης, λείανσης και κοπής.

2018-07-31T13:53:16+00:00Tags: , |

About the Author:

-