Η Κίνα σχεδιάζει την κατασκευή 3D εκτυπωμένης ερευνητικής βάσης, στην επιφάνεια της Σελήνης

//Η Κίνα σχεδιάζει την κατασκευή 3D εκτυπωμένης ερευνητικής βάσης, στην επιφάνεια της Σελήνης

Η Κίνα σχεδιάζει την κατασκευή 3D εκτυπωμένης ερευνητικής βάσης, στην επιφάνεια της Σελήνης

Τη σημερινή εποχή, η εικόνα που παρουσιάζει η Κίνα δεν έχει καμία απολύτως σχέση με το παρελθόν. Η ραγδαία ανάπτυξη και η εμπορική της εξάπλωση σε ολόκληρη την υφήλιο, είναι οι βασικοί λόγοι για τους οποίους χαρακτηρίζεται πλέον ως υπερδύναμη. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα έχει στρέψει το «βλέμμα» της εκτός των συνόρων του πλανήτη, στοχεύοντας στην κατάκτηση του διαστήματος. Τα μεγαλεπήβολα σχέδια προβλέπουν τη δημιουργία μιας βάσης στη Σελήνη, μέσα από έναν άτυπο «αγώνα δρόμου», καθώς η κυβέρνηση της Κίνας θέλει την πρωτιά, ανταγωνιζόμενη την Αμερική, τη Ρωσία και την Ευρώπη. Ήδη τα πρώτα βήματα έχουν γίνει με την αποστολή Change-4, όπου στέφθηκε με επιτυχία η προσεδάφιση ενός εξερευνητικού οχήματος Rover στη σκοτεινή πλευρά του φυσικού μας δορυφόρου, για πρώτη φορά στην ιστορία.

Η Κίνα σχεδιάζει την κατασκευή 3D εκτυπωμένης ερευνητικής βάσης, στην επιφάνεια της Σελήνης china reveals plans to 3d print houses on the moon 2

Όπως δήλωσαν αξιωματούχοι από την Εθνική Διαστημική Διοίκηση της Κίνας (CNSA), συνέχεια θα έχει η επικείμενη αποστολή Chang’e-5, η οποία  θα ξεκινήσει πριν από το τέλος του έτους και θα φέρει πίσω στη Γη δείγματα πετρωμάτων. Έπειτα θα ακολουθήσουν τρεις ακόμα διαδοχικές αποστολές, με σκοπό την ενδελεχή διερεύνηση της σκοτεινής πλευράς του φεγγαριού για τον προσδιορισμό του σημείου δημιουργίας μιας διεθνούς ερευνητικής βάσης στο σεληνιακό έδαφος. Μετά την επιστροφή του Change-5, θα τεθεί σε εφαρμογή το πρόγραμμα Change-6 για να φέρει εδαφικά δείγματα από το νότιο πόλο της Σελήνης. Στη συνέχεια θα λάβει χώρα η αποστολή Change-7, όπου θα μελετηθεί η σύνθεση του εδάφους αλλά και το ευρύτερο διαστημικό περιβάλλον.

Η Κίνα σχεδιάζει την κατασκευή 3D εκτυπωμένης ερευνητικής βάσης, στην επιφάνεια της Σελήνης china reveals plans to 3d print houses on the moon 1

Τέλος, το Change-8 θα επικεντρωθεί σε επιστημονικές έρευνες και τη διεξαγωγή μιας σειράς από πειράματα και δοκιμές που κρίνονται απαραίτητες για να δοθεί το πράσινο φως στη δημιουργία της πρώτης βάσης επιστημονικού και ερευνητικού ενδιαφέροντος, χρησιμοποιώντας την τεχνολογία της 3D εκτύπωσης.  Η πρώτη ύλη που θα τροφοδοτήσει τους ειδικούς τρισδιάστατους εκτυπωτές θα είναι το ίδιο το σεληνιακό έδαφος, μειώνοντας με τον τρόπο αυτό δραματικά το κόστος και αυξάνοντας σε υπερθετικό βαθμό τις πιθανότητες να ολοκληρωθεί με επιτυχία το πρωτοποριακό και άκρως σημαντικό εγχείρημα. Στο βίντεο που ακολουθεί μπορείτε να παρακολουθήσετε τις πρώτες εντυπωσιακές εικόνες που έστειλε το Change-4 από τη σκοτεινή πλευρά της Σελήνης.

Τεχνολόγος - Ερευνητής, Αρθρογράφος