Θα μπορούσε άραγε το 3D εκτυπωμένο φαγητό να διεγείρει τη συναισθηματική επικοινωνία με τον σύντροφό σας;

//Θα μπορούσε άραγε το 3D εκτυπωμένο φαγητό να διεγείρει τη συναισθηματική επικοινωνία με τον σύντροφό σας;

Θα μπορούσε άραγε το 3D εκτυπωμένο φαγητό να διεγείρει τη συναισθηματική επικοινωνία με τον σύντροφό σας;

«Ο έρωτας περνάει πρώτα από το στομάχι». Μια φράση που όλοι την έχουμε ακούσει και είναι αποδεδειγμένο πως κρύβει μια μεγάλη δόση αλήθειας. Ένα καλό, ποιοτικό γεύμα σηματοδοτεί σε πολλές περιπτώσεις το συναισθηματικό δέσιμο μεταξύ δύο ανθρώπων. Πρώτο ραντεβού για δείπνο σε ένα όμορφο εστιατόριο με «ζεστή» ατμόσφαιρα. Ένα κουτί σοκολατάκια, το οποίο μεταφράζεται σε ένα απλό, ρομαντικής φύσεως δώρο, την παγκόσμια ημέρα γιορτής των ερωτευμένων. Υπάρχουν αμέτρητα παραδείγματα που συνδέουν άμεσα τις γεύσεις που αναγνωρίζει ο ουρανίσκος μας, με την εκδήλωση των συναισθημάτων. Έρευνες έχουν δείξει πως ανάλογα το είδος και την ποιότητα του φαγητού που καταλήγει στο στομάχι μας, απελευθερώνονται και οι αντίστοιχες ορμόνες. Οι χημικές ουσίες που επηρεάζουν άμεσα τη γενικότερη συμπεριφορά και την εκδήλωση των συναισθημάτων.

Θα μπορούσε άραγε το 3D εκτυπωμένο φαγητό να διεγείρει τη συναισθηματική επικοινωνία με τον σύντροφό σας; happy sad

Ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Λάνκαστερ και της Dovetailedεταιρεία ανάπτυξης και υλοποίησης καινοτόμων ιδεών με βάση την επιστημονική έρευνα– συνεργάστηκαν από κοινού με σκοπό να καταφέρουν να πυροδοτήσουν την εκδήλωση συναισθημάτων θετικής φύσεως, μέσω της κατανάλωσης 3D εκτυπωμένου φαγητού. Oι Tom Gayler, μεταδιδακτορικός φοιτητής του Λάνκαστερ, η Corina Sas, φοιτήτρια του ίδιου Πανεπιστήμιου και η Vaiva Kalnikaite, CEO της Dovetailed, βασίστηκαν στις δυνατότητες της τεχνολογίας της προσθετικής κατασκευής για να υλοποιήσουν  την πειραματική τους μελέτη. Το εγχείρημα αρχικά περιλαμβάνει τη συστηματική κατανάλωση 3D εκτυπωμένου φαγητού από ζευγάρια – εθελοντές, για ένα προκαθορισμένο χρονικό διάστημα. Τα αποτελέσματα που αφορούν τα συναισθήματα και τις αλλαγές στη διάθεσή τους, θα καταγράφονται και θα αναλύονται μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή, ώστε να αξιολογηθούν στη συνέχεια από την ερευνητική ομάδα.

Θα μπορούσε άραγε το 3D εκτυπωμένο φαγητό να διεγείρει τη συναισθηματική επικοινωνία με τον σύντροφό σας; 36321A5500000578 0 image a 84 1468331759608

Ο απώτερος σκοπός του εγχειρήματος στοχεύει στην καλύτερη κατανόηση των συναισθηματικών αλληλεπιδράσεων μεταξύ των ανθρώπων, με κύριο γνώμονα τον ρόλο που διαδραματίζει σε αυτό η κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών. «Η γεύση έχει συνδεθεί από καιρό με τα συναισθήματα. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η ταύτιση του «πικρού» με την εκδήλωση αρνητικών συναισθημάτων, ενώ το «γλυκό» έχει ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα.», εξηγεί ο Gayler.  Ίσως σύντομα, στο κοντινό μέλλον, καταφέρουμε να φθάσουμε στο σημείο που μπορούμε να καταναλώνουμε 3D εκτυπωμένο φαγητό το οποίο θα περιλαμβάνει εξατομικευμένες γεύσεις, επιδρώντας στοχευμένα στη βιο – χημεία του κάθε ανθρώπου, ώστε να υποβοηθούνται τα συναισθήματα της χαράς, της ευτυχίας και της αγάπης.

Θα μπορούσε άραγε το 3D εκτυπωμένο φαγητό να διεγείρει τη συναισθηματική επικοινωνία με τον σύντροφό σας; 3D printed food art

2019-06-10T17:29:09+00:00Tags: |
Τεχνολόγος - Ερευνητής, Αρθρογράφος