3D εκτυπωμένοι πάτοι υποδημάτων, ενάντια στις δύσκολες συνθήκες της πολύωρης ορθοστασίας

//3D εκτυπωμένοι πάτοι υποδημάτων, ενάντια στις δύσκολες συνθήκες της πολύωρης ορθοστασίας

3D εκτυπωμένοι πάτοι υποδημάτων, ενάντια στις δύσκολες συνθήκες της πολύωρης ορθοστασίας

Όσοι έχουν εργαστεί σε επαγγέλματα που απαιτούν συνεχόμενη και πολύωρη ορθοστασία, γνωρίζουν πολύ καλά πόσο κουραστικό και επίπονο μπορεί να είναι για τα πόδια. Το θετικό είναι πως η έρευνα, η επιστήμη και η τεχνολογία δεν σταματούν να  εξελίσσονται και στον τομέα των ορθοπεδικών έχουν γίνει πολύ σημαντικά βήματα. Υπάρχουν πλέον στο εμπόριο ειδικοί πάτοι σιλικόνης, κάλτσες που βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος και ανακουφίζουν τα πόδια και πολλά άλλα τα οποία τείνουν να βελτιώνουν κατά πολύ την κατάσταση συγκριτικά με το κοντινό παρελθόν. Τι συμβαίνει όμως στις ακόμα πιο απαιτητικές συνθήκες εργασίας, όπως είναι για παράδειγμα τα επαγγέλματα που περιλαμβάνουν τις ειδικές ομάδες διάσωσης; Εκεί τα πράγματα σαφώς και αγγίζουν τον μέγιστο βαθμό δυσκολίας, με περιπτώσεις που χαρακτηρίζονται όχι μόνο από τη συνεχόμενη ορθοστασία αλλά και από την κίνηση σε δύσβατες, απρόσιτες και απομακρυσμένες πλαγιές, χαράδρες κ.τ.λ.

heli2012  3D εκτυπωμένοι πάτοι υποδημάτων, ενάντια στις δύσκολες συνθήκες της πολύωρης ορθοστασίας heli2012

Η Wiivv Wearables Inc. με έδρα το Βανκούβερ και το Σαν Ντιέγκο, είναι μια  εταιρεία που στοχεύει και επιδιώκει τη δημιουργία ανατομικών προϊόντων, με σκοπό τη μέγιστη δυνατή ελαχιστοποίηση της καταπόνησης που δέχονται στα πόδια τους όσοι εργάζονται σε επαγγέλματα όπως τα παραπάνω. Εστιάζοντας και αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες και ωφελούμενη από τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η 3D εκτύπωση, έχει ήδη στο «οπλοστάσιό» της τα πολύ επιτυχημένα ανατομικά 3D εκτυπωμένα σανδάλια, προορισμένα για πιο καθημερινή, πιο «ελαφριά» χρήση. Το επόμενο σημαντικό βήμα της εταιρίας ήταν η κατασκευή εξατομικευμένων, τρισδιάστατα εκτυπωμένων εσωτερικών ανατομικών πάτων, κατάλληλων για τοποθέτηση σε οποιοδήποτε υπόδημα. Το εγχείρημα ξεκίνησε μέσω ενός πιλοτικού προγράμματος με 40 εθελοντές της ομάδας διάσωσης μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα North Shore (NSR) του Βανκούβερ.

custom-3d-printed-insole-maker-wiivv-lanches-employee-wellness-program-workers-feet-4  3D εκτυπωμένοι πάτοι υποδημάτων, ενάντια στις δύσκολες συνθήκες της πολύωρης ορθοστασίας custom 3d printed insole maker wiivv lanches employee wellness program workers feet 4

Στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία και ένας από τους εθελοντές, ο Scott Campbell , υψηλόβαθμο στέλεχος της NSR, δήλωσε πως  παρατήρησε μια έντονη, προς το καλύτερο, διαφορά στη συνολική άνεση των ποδιών του ενώ εργαζόταν σε δύσκολες συνθήκες που περιελάμβαναν την κίνηση σε ανώμαλο έδαφος, για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα. Διαπίστωσε ότι τα γόνατά του δεν επιβαρύνονται όσο πριν και πως βελτιώθηκε σημαντικά και ο πόνος στην πλάτη, ειδικότερα στα χαμηλότερα σημεία προς το ύψος της λεκάνης, ανακουφίζοντάς τον από μια συχνή, επίπονη κατάσταση. Οι καινοτόμες εσωτερικές σόλες προσαρμόζονται σχεδιαστικά στο πέλμα χρησιμοποιώντας την ειδική εφαρμογή της Wiivv και στη συνέχεια κατασκευάζονται χρησιμοποιώντας την τεχνολογία της 3D εκτύπωσης. Είναι μελετημένες ώστε να υποστηρίζουν τη μοναδικότητα του κάθε χρήστη, σε ένα μυοσκελετικό εύρος που ξεκινάει από το πέλμα και καταλήγει στο κάτω μέρος της πλάτης.

10d7c81  3D εκτυπωμένοι πάτοι υποδημάτων, ενάντια στις δύσκολες συνθήκες της πολύωρης ορθοστασίας 10d7c81

Τεχνολόγος - Ερευνητής, Αρθρογράφος