Ψηφιοποιήστε τα αρνητικά φιλμ, με τον φορητό 3D εκτυπωμένο σαρωτή

/, DIY/Ψηφιοποιήστε τα αρνητικά φιλμ, με τον φορητό 3D εκτυπωμένο σαρωτή

Ψηφιοποιήστε τα αρνητικά φιλμ, με τον φορητό 3D εκτυπωμένο σαρωτή

Με την έλευση των τεχνολογικά εξελιγμένων ψηφιακών φωτογραφικών μηχανών, σιγά σιγά οι παραδοσιακά τροφοδοτούμενες με το κλασικό φιλμ άρχισαν να παίρνουν τον δρόμο τους προς το χρονοντούλαπο της ιστορίας. Όχι άδικα, καθώς η διαδικασία της φωτογράφισης έγινε πλέον αρκετά ευκολότερη, αυξάνοντας κατά πολύ τις διαθέσιμες ρυθμίσεις και τη δυνατότητα της άμεσης εφαρμογής και εναλλαγής των επιθυμητών φίλτρων. Με τον τρόπο αυτό ακόμα και αρχάριοι χρήστες μπόρεσαν πιο εύκολα να πειραματιστούν και να κάνουν την είσοδό τους στον κόσμο της φωτογραφίας με απλά και ουσιαστικά βήματα. Μια ακόμα σημαντική παράμετρος που έπαιξε μεγάλο ρόλο στη γρηγορότερη μετάβαση από το αναλογικό στο ψηφιακό φωτογραφικό προφίλ είναι η απαγκίστρωση από το χρηματικό κόστος της εμφάνισης των φιλμ.

Ψηφιοποιήστε τα αρνητικά φιλμ, με τον φορητό 3D εκτυπωμένο σαρωτή digitize your 35mm photos free 3d printed film scanner 3

Αν σε όλα τα παραπάνω προστεθεί και η δυνατότητα του χρήστη να έρθει κατευθείαν αντιμέτωπος με το αποτέλεσμα της λήψης χωρίς να είναι αναγκασμένος να μεταβεί στο φωτογραφείο της γειτονιάς, μπορούμε εύκολα να καταλάβουμε γιατί η ψηφιακή φωτογραφία κατέκλυσε τον κόσμο. Παρόλα αυτά, υπάρχουν και πάντα θα υπάρχουν οι νοσταλγοί της «παλιάς σχολής», ερασιτέχνες και επαγγελματίες οι οποίοι για διάφορους λόγους προτιμούν και θεωρούν καλύτερο και πιο αποδοτικό το κλασικό στυλ φωτογράφισης, χρησιμοποιώντας φιλμ των 35 χιλιοστών. Για όλους αυτούς αλλά και για εκείνους που έχουν καταχωνιασμένα μέσα σε συρτάρια και ντουλάπια μερικές δεκάδες καρούλια αρνητικών φιλμ, η πρόταση του Νεοζηλανδού Alexander Gee, χρήστη του Thingiverse,  είναι ιδανική. Κατάφερε και σχεδίασε ένα 3D εκτυπωμένο φορητό σαρωτή για αρνητικά φιλμ 35 χιλιοστών.

Ψηφιοποιήστε τα αρνητικά φιλμ, με τον φορητό 3D εκτυπωμένο σαρωτή digitize your 35mm photos free 3d printed film scanner 4

Μπορεί να λειτουργήσει με φωτογραφικές μηχανές DSLR (ο ίδιος ο Alexander τον προσάρμοσε με επιτυχία σε μια Sony Emount), φωτογραφίζοντας στην ουσία το αρνητικό φιλμ με λεπτομέρεια και μετατρέποντάς το σε κανονική ψηφιακή φωτογραφία. Για την 3D εκτύπωση του σαρωτή ο Gee συνιστά την επιλογή κάποιου αδιαφανούς νήματος, η ανάλυση που θα επιλεχθεί να είναι στα 0,3 mm και η πλήρωση στο 25%. «O 3D εκτυπωμένος σαρωτής είναι στην ουσία ένα μεγεθυντικό στοιχείο της τάξης του 1: 1 και χρησιμοποιεί ένα τυπικό φακό μεγέθυνσης 50mm (M39 mount) της επιλογής σας ώστε να μπορέσετε να φωτογραφίσετε και να ψηφιοποιήσετε οποιοδήποτε κομμάτι αρνητικού φιλμ, χρησιμοποιώντας για παράδειγμα μια Sony Emount.», εξηγεί ο Gee. Για όσους ενδιαφέρονται, μπορούν να κατεβάσουν όλα τα απαραίτητα αρχεία σε μορφή STL, κάνοντας κλικ εδώ.

Ψηφιοποιήστε τα αρνητικά φιλμ, με τον φορητό 3D εκτυπωμένο σαρωτή Sony Alpha ILCE 7 A7 full frame camera no body cap

Τεχνολόγος - Ερευνητής, Αρθρογράφος