Κατασκευάστε 3D εκτυπωτή με κόστος κάτω από 100€

/, Creative, Χόμπυ & Παιχνίδια/Κατασκευάστε 3D εκτυπωτή με κόστος κάτω από 100€

Κατασκευάστε 3D εκτυπωτή με κόστος κάτω από 100€

Οι περισσότεροι έχουν την εντύπωση ότι για να κάνουν “δικό” τους έναν 3D εκτυπωτή, πρέπει να καταβάλλουν μια μικρή περιουσία σε χρήματα. Έτσι νομίζουν, αλλά ακόμα και για την παρούσα περίοδο που η τεχνολογία της 3D εκτύπωσης βρίσκεται σε αρκετούς τομείς στα σπάργανα, υπάρχουν τρόποι να ξεπεραστεί το υψηλό για πολλούς κόστος αγοράς ενός 3D εκτυπωτή. Η ιδέα και ο τρόπος με τον οποίο θα μπορούσε να κατασκευαστεί ένας χειροποίητος, κοστίζοντας παράλληλα ελάχιστα χρήματα (για τα δεδομένα της σημερινής αγοράς), έρχονται από έναν νέο σε ηλικία ερασιτέχνη κατασκευαστή, ο οποίος το κατάφερε με απόλυτη επιτυχία.

 

tink21-1024x575  Κατασκευάστε  3D εκτυπωτή με κόστος  κάτω από 100€ tink21Ξεκινώντας, είχε την ριζοσπαστική ιδέα να κατασκευάσει έναν απόλυτα λειτουργικό 3D εκτυπωτή, “hack – άροντας” στην ουσία ένα κοινό 3D Pen (στυλό 3D εκτύπωσης), με κάποιους περιορισμούς  ωστόσο στην ανάλυση – λεπτομέρεια της εκτύπωσης , καθώς και στο μέγιστο δυνατό μέγεθος που μπορεί να έχει το εκτυπωμένο αντικείμενο, χωρίς να σημαίνει βέβαια ότι οι συγκεκριμένοι περιορισμοί είναι ικανοί να αποτρέψουν κάποιον από την πολύ οικονομική λύση κατασκευής ενός  3D εκτυπωτή με τον τρόπο αυτό. Πέρα από το οικονομικό προτέρημα, υπάρχει και το στοιχείο της δημιουργίας, του πειραματισμού, σε κάτι που ο χρήστης θα κατασκευάσει από την αρχή και ολοκληρώνοντάς το, θα πάρει  μεγάλη ικανοποίηση από το επίτευγμά του.

 

Screenshot-149-1024x576  Κατασκευάστε  3D εκτυπωτή με κόστος  κάτω από 100€ Screenshot 149Ο τρόπος με τον οποίο κατάφερε να φέρει εις πέρας το εντυπωσιακό αυτό εγχείρημα, είναι σε γενικές γραμμές να τροποποιήσει το 3D Pen, ώστε η λειτουργία του να γίνει αυτόματη, παρακάμπτοντας δηλαδή το κουμπί λειτουργίας του. Έτσι δεν ήταν αναγκαίο πλέον το χειροκίνητο “πάτημά” του, αλλά η λειτουργία εξώθησης του νήματος γινόταν πλέον αυτόματα μέσω των εντολών που του έδινε το λογισμικό της 3D εκτύπωσης. Στο βίντεο που ακολουθεί εξηγείται βήμα προς βήμα η όλη διαδικασία, από την τροποποίηση του 3D Pen, μέχρι την τοποθέτησή του πάνω στο μηχάνημα και στη συνέχεια την παρουσίαση της λειτουργίας του. Μια πολύ καλή, οικονομική και δημιουργική λύση για όποιον θέλει να πειραματιστεί κατασκευαστικά, έχοντας μετέπειτα στα χέρια του έναν λειτουργικό οικιακό 3D εκτυπωτή.

 

Σίγουρα οι προδιαγραφές του δεν μπορούν να φθάσουν τις αντίστοιχες των εργοστασιακών μοντέλων, με τα τόσα λίγα χρήματα όμως που απαιτούνται για την κατασκευή του, θα ήταν ειρωνικό κανείς να περιμένει να δει 3D εκτυπώσεις που θα αγγίζουν την τελειότητα. Τα σημεία που “κερδίζει” ο χειροποίητος τρισδιάστατος εκτυπωτής, είναι ο πειραματισμός και η πρόκληση της ολοκλήρωσης ενός μηχανήματος στην ουσία από μηδενική βάση, καθώς και η δοκιμασία των τεχνικών  ικανοτήτων του ατόμου που θα επιχειρήσει να φέρει εις πέρας την κατασκευή του. Ακόμα και να μην καταφέρει κάποιος να το ολοκληρώσει αποτελεσματικά και λειτουργικά, αυτά που θα έχει εισπράξει από την όλη διαδικασία μόνο θετικά μπορεί να είναι, διότι το “ταξίδι” και όχι απαραίτητα ο “προορισμός”, είναι αυτό που αξίζει περισσότερο σε κάθε προσπάθεια.

Τεχνολόγος - Ερευνητής, Αρθρογράφος