Η Domino’s πραγματοποιεί τη διανομή πίτσας με 3D εκτυπωμένα drones

/, Μηχανολογία & Ρομποτική/Η Domino’s πραγματοποιεί τη διανομή πίτσας με 3D εκτυπωμένα drones

Η Domino’s πραγματοποιεί τη διανομή πίτσας με 3D εκτυπωμένα drones

Μέχρι σήμερα, ο πλέον διαδεδομένος και μοναδικός τρόπος παραλαβής της πίτσας γινόταν μέσω του γνωστού σε όλους delivery. Η διαδικασία ήταν και είναι ακόμα και σήμερα πολύ απλή. Αμέσως μετά το πέρας της τηλεφωνικής ή της ιντερνετικής παραγγελίας, τη σκυτάλη έπαιρνε η κουζίνα του εστιατορίου και στη συνέχεια ο διανομέας ευθυνόταν για την κατ’ οίκον παράδοση. Όλα αυτά πλέον τείνουν να αλλάξουν μιας και η παγκοσμίου φήμης αλυσίδα εστιατορίων Dominos πρόσφατα υιοθέτησε έναν νέο τρόπο διανομής που μέχρι πριν λίγα χρόνια θα μπορούσε να ανήκει στα σενάρια ταινιών επιστημονικής φαντασίας.

jpeg-image-650-x-366-pixels  Η Domino’s πραγματοποιεί τη διανομή πίτσας με 3D εκτυπωμένα drones JPEG Image 650    366 pixels

Είναι όμως πραγματικότητα και αναφερόμαστε στη διανομή κατ’ οίκον μέσω drones, ούτε καν συμβατικών, αλλά 3D εκτυπωμένων. Αυτό το πρωτοποριακό εγχείρημα ήταν το αποτέλεσμα της συνεργασίας μεταξύ της Flirtey, μιας πολύ διάσημης εταιρίας στον χώρο των μη επανδρωμένων αεροσκαφών και φυσικά της Dominos, μιας από τις μεγαλύτερες αλυσίδες εστιατορίων πίτσας σε όλο τον κόσμο. Μια πρόσφατη δημοσκόπηση της τελευταίας σχετικά με τη νέα υπηρεσία, έδειξε ότι πάνω από το 70% των πελατών της είναι πρόθυμοι να δοκιμάσουν και στη συνέχεια να υιοθετήσουν τον νέο τρόπο διανομής.

dominos-is-now-delivering-pizza-via-3d-printed-drone-3  Η Domino’s πραγματοποιεί τη διανομή πίτσας με 3D εκτυπωμένα drones dominos is now delivering pizza via 3d printed drone 3

Ήδη η νέα υπηρεσία είναι διαθέσιμη στη Νέα Ζηλανδία και αρχικά αφορά επιλεγμένους πελάτες της χώρας, ώστε να δοκιμαστεί κατάλληλα και να διορθωθούν τυχόν ατέλειες και προβλήματα που ενδεχομένως προκύψουν. Όπως υποστηρίζουν επικεφαλείς της Dominos, όλα είναι πιθανά. Από την επανάσταση στον τρόπο διανομής, μέχρι και την ολοκληρωτική αποτυχία και κατάρρευση του εγχειρήματος. Όλα θα κριθούν από την τελική αποδοχή των πελατών και τους λειτουργικούς παράγοντες για να ευδοκιμήσει κάτι τόσο φουτουριστικό και να βρει πρόσφορο έδαφος, ξεπερνώντας τα όποια λειτουργικά και ηθικά διλήμματα.

 

Η μέριμνα για την ασφάλεια είναι το πρώτο μέλημα της εταιρίας και λόγω αυτού υποστηρίζει πως έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα.  Η Flirtey χρησιμοποιεί ιδιόκτητο software και hardware, προηγμένη τεχνολογία και πολύπλοκα ηλεκτρονικά συστήματα, όπως και αρκετές δικλίδες ασφαλείας. Τα drones διανομής είναι κατασκευασμένα από ανθρακονήματα, αλουμίνιο και αρκετά 3D εκτυπωμένα μέρη. Επίσης διαθέτουν χαρακτηριστικά ασφαλείας, όπως η επιστροφή σε προκαθορισμένη θέση αν κάτι πάει στραβά και “χαθούν” ή αν για κάποιο λόγο η μπαταρία τους φθάσει σε χαμηλά επίπεδα, ώστε να αποκλειστεί το ενδεχόμενο συντριβής και τραυματισμού περαστικών.

maxresdefault  Η Domino’s πραγματοποιεί τη διανομή πίτσας με 3D εκτυπωμένα drones maxresdefault

Μέσα στις ανησυχίες των υπευθύνων είναι και το ηθικό κομμάτι, καθώς είναι πολύ πιθανό να χαθούν πολλές θέσεις εργασίας, αν κάποια μέρα όλοι οι διανομείς του πλανήτη αντικατασταθούν από drones. Υποστηρίζουν όμως πως αυτό θα το δείξει η πορεία και αναφέρουν ότι ναι μεν μπορεί να χαθούν κάποιες  θέσεις εργασίας, αλλά ταυτόχρονα θα δημιουργηθούν καινούργιες, όπως χειριστές, τεχνικό προσωπικό διαρκούς επίβλεψης, επισκευών κ.τ.λ. Όλα αυτά βέβαια είναι ακόμα σε πολύ αρχικό στάδιο και μόνο η ιστορία θα δείξει αν τελικά οι καταναλωτές προτιμήσουν και δείξουν εμπιστοσύνη ώστε να εδραιωθεί αυτός ο καινούργιος και φουτουριστικός τρόπος διανομής.

Τεχνολόγος - Ερευνητής, Αρθρογράφος