Ολλανδός γιατρός, ταξιδεύει στην Αφρική για να παραδώσει 3D εκτυπωμένα προσθετικά μέλη

//Ολλανδός γιατρός, ταξιδεύει στην Αφρική για να παραδώσει 3D εκτυπωμένα προσθετικά μέλη

Ολλανδός γιατρός, ταξιδεύει στην Αφρική για να παραδώσει 3D εκτυπωμένα προσθετικά μέλη

«Mama Africa». Έτσι αποκαλείται η γενέτειρα και ο τόπος που διαδραματίστηκε το πρώτο και σημαντικότερο εξελικτικό και ταυτόχρονα διαχωριστικό άλμα που σηματοδότησε το πέρασμα από τους ανθρωποειδείς πιθήκους στους πρωτανθρώπους (Homo Erectus), πριν από περίπου 2 εκατομμύρια χρόνια. Το δεύτερο καθοριστικό βήμα έλαβε χώρα πολύ αργότερα, σε μια περίοδο που χρονολογείται στα 200 χιλιάδες χρόνια πριν και οδήγησε στην εμφάνιση, πάντα στην Αφρικανική ήπειρο, των πρώτων ανατομικά σύγχρονων ανθρώπων (Homo Sapiens). Επόμενος σταθμός; Ο σταδιακός εποικισμός ολόκληρου του πλανήτη. Κάπως έτσι ξεκίνησε να γράφεται η ιστορία, ξεκινώντας από τους μακρινούς προγόνους μας στον τόπο αυτό, μια ήπειρο ευλογημένη θα μπορούσαμε να πούμε καθώς της χρωστάμε πολλά. Ίσως και τα πάντα.

Ολλανδός γιατρός, ταξιδεύει στην Αφρική για να παραδώσει 3D εκτυπωμένα προσθετικά μέλη africa face painting

Της φέρθηκε όμως καλά, η συντριπτική πλειοψηφία του Δυτικού κόσμου;  Σε καμία περίπτωση. Με μια ανελέητη εκμετάλλευση του φυσικού και ορυκτού της πλούτου και με ολόκληρες σελίδες του βιβλίου της ιστορίας της να βάφονται με αίμα, αποτέλεσε και συνεχίζει ακάθεκτα να παραμένει για τη σύγχρονη Δυτική επικράτεια ένας τόπος βάναυσου οικονομικού «αρμέγματος». Ευτυχώς όμως που πάντα υπήρχαν και θα συνεχίζουν να υπάρχουν ανθρώπινες προσωπικότητες που διαφέρουν και ξεχωρίζουν από το σύνολο, θέλοντας και επιδιώκοντας να προσφέρουν φιλανθρωπικό έργο χωρίς να έχουν το χρηματικό όφελος ούτε στο μπροστινό, αλλά ούτε καν στο πίσω μέρος του κεφαλιού τους.

Ολλανδός γιατρός, ταξιδεύει στην Αφρική για να παραδώσει 3D εκτυπωμένα προσθετικά μέλη charityΑνάμεσα σε αυτούς συγκαταλέγεται ένας γιατρός από την Ολλανδία, ο οποίος θέλησε να πραγματοποιήσει ένα διαφορετικής φύσεως «ταξίδι δρόμου»(road trip). O Lars Brouwers, σχεδιάζει να καλύψει με το αυτοκίνητό του μια διόλου ευκαταφρόνητη χιλιομετρική απόσταση, έχοντας ένα πολύ σημαντικό τεχνολογικό εφόδιο στις «αποσκευές» του. Έναν 3D εκτυπωτή, χορηγία της εταιρίας Ultimaker, για να μπορέσει να φέρει εις πέρας το φιλανθρωπικού χαρακτήρα εγχείρημά του. Μέσα σε μια χρονική περίοδο των περίπου τριών εβδομάδων, σχεδιάζει να οδηγήσει από το σπίτι του στο Den Bosch της Ολλανδίας, μέχρι το Freetown, πρωτεύουσα της Σιέρα Λεόνε της Αφρικής. Εκεί θα έρθει σε επαφή με έναν φίλο του, επίσης γιατρό στο επάγγελμα, προκειμένου να εγκλιματιστεί όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, ώστε να θέσει άμεσα σε εφαρμογή το σχέδιό του.

Ολλανδός γιατρός, ταξιδεύει στην Αφρική για να παραδώσει 3D εκτυπωμένα προσθετικά μέλη columbian designers cocreat3d design stylish 3d printed prosthetics 3

Την κατασκευή 3D εκτυπωμένων προσθετικών μελών για παιδιά και ενήλικες. Δεν είναι καθόλου λίγοι σε αριθμό εκείνοι, μικροί και μεγάλοι που λόγω κάποιας γενετικής ανωμαλίας ή διά της άμεσης επαφής με το σκληρό και απάνθρωπο πρόσωπο της βίας και του πολέμου, δεν μπορούν να έχουν την αρτιμέλεια ως συνοδοιπόρο στο ταξίδι της ζωής τους. Με βάση τα λεγόμενα και τους υπολογισμούς του Brouwers, κάθε 3D εκτυπωμένο προσθετικό μέλος θα μπορεί να ολοκληρωθεί μέσα σε μια μόνο ημέρα. Ο ίδιος θα είναι σε θέση να χειριστεί αυτοπροσώπως τον 3D εκτυπωτή αλλά και να αποκτήσει πρόσβαση σε διάφορα ανταλλακτικά για σκοπούς συντήρησης.

Ολλανδός γιατρός, ταξιδεύει στην Αφρική για να παραδώσει 3D εκτυπωμένα προσθετικά μέλη Africa

Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι θα προσπαθήσει να μεταβιβάσει την τεχνογνωσία και την εμπειρία της «προσθετικής κατασκευής», διότι το φιλανθρωπικό έργο προϋποθέτει πως ο 3D εκτυπωτής Ultimaker  θα παραμείνει στη Σιέρα Λεόνε, ώστε να συνεχίσει να χρησιμοποιείται για ιατρική χρήση. Με τον τρόπο αυτό, ευελπιστεί πως θα κάνει έστω ένα μικρό βήμα στη γεφύρωση του χάσματος στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης μεταξύ της Δύσης και των φτωχών χωρών του αδίκως αποκαλούμενου «τρίτου κόσμου».

Ολλανδός γιατρός, ταξιδεύει στην Αφρική για να παραδώσει 3D εκτυπωμένα προσθετικά μέλη 100 dollar 3d printed prosthetics

 

Τεχνολόγος - Ερευνητής, Αρθρογράφος