Η 3D σάρωση ωφελεί σημαντικά το πολεμικό ναυτικό της Ολλανδίας

//Η 3D σάρωση ωφελεί σημαντικά το πολεμικό ναυτικό της Ολλανδίας

Η 3D σάρωση ωφελεί σημαντικά το πολεμικό ναυτικό της Ολλανδίας

Το Ολλανδικό Πολεμικό Ναυτικό έχει ήδη θέσει σε εφαρμογή ένα ιδιαίτερης φύσεως εγχείρημα. Τη 3D σάρωση πεπαλαιωμένων εξαρτημάτων των πλοίων του στόλου του. Η φιλόδοξη αυτή επιχείρηση πήρε σάρκα και οστά κατόπιν εντολής του Marinebedrijf Koninklijke Marine, ενός Ολλανδού εργολάβου, υπεύθυνου για τη συντήρηση των πολεμικών πλοίων της χώρας. Οι κύριες αρμοδιότητές του περιλαμβάνουν την αντικατάσταση των κατεστραμμένων εξαρτημάτων μιας φρεγάτας και την εκτέλεση των απαραίτητων διαδικασιών προκειμένου να τροποποιηθούν σε όποιες περιπτώσεις κριθεί αναγκαίο, τα οπλικά συστήματα και οι κινητήρες των πλοίων. Παρόλο που η ομάδα προσωπικού του Marinebedrijf είναι ικανή να ανταπεξέλθει σε οποιαδήποτε διαδικασία συντήρησης, υπάρχει πάντα ανοιχτό το ενδεχόμενο να παρουσιαστούν δυσκολίες, ειδικά σε περιπτώσεις παλαιών πλοίων, όπου δεν υπάρχουν διαθέσιμα τα αρχικά σχέδια κατασκευής, είτε σε έντυπη μορφή, είτε σε ηλεκτρονικά αρχεία CAD.

Η 3D σάρωση ωφελεί σημαντικά το πολεμικό ναυτικό της Ολλανδίας DSC00348

Μέχρι και σήμερα, όταν το προσωπικό συντήρησης ερχόταν αντιμέτωπο με μία τέτοιου είδους περίπτωση, θα προσπαθούσε εμπειρικά και μόνο να δημιουργήσει τα απαραίτητα σχέδια των ανταλλακτικών εξαρτημάτων και στη συνέχεια να τα προωθήσει στις συνεργαζόμενες κατασκευάστριες εταιρίες. Μία επίπονη, χρονοβόρος και εξαντλητική διαδικασία που θα μπορούσε να διαρκέσει αρκετές ημέρες και σε πολλές περιπτώσεις ακόμα και ολόκληρες εβδομάδες. Πάνω στη βάση του συγκεκριμένου προβλήματος εργάστηκε ο Marinebedrijf και στράφηκε στην Artec 3D, μια εταιρεία με την έδρα της στο Λουξεμβούργο η οποία κατασκευάζει 3D σαρωτές ειδικά σχεδιασμένους για την ψηφιοποίηση αντικειμένων με περίπλοκη γεωμετρία και υφή. Για τις ανάγκες του παραπάνω εγχειρήματος χρησιμοποιήθηκαν τα μοντέλα Eva και Space Spider της Artec, καθώς οι τεχνικές προδιαγραφές τους κρίθηκαν ως οι καταλληλότερες για την περίσταση.

Η 3D σάρωση ωφελεί σημαντικά το πολεμικό ναυτικό της Ολλανδίας the dutch navy is 3d scanning its entire fleet 1

Ο βασικότερος λόγος που οδήγησε στην επιλογή τους είναι το χαρακτηριστικό της φορητότητας, διότι είναι αδύνατο να μεταφερθούν όλα τα παλαιού τύπου εξαρτήματα εκτός των πλοίων και να οδηγηθούν σε κάποιο εργαστήριο 3D σάρωσης. Σε δεύτερη φάση έπαιξε καθοριστικό ρόλο η υψηλή ανάλυσή τους. Λειτουργούν προβάλλοντας φως με τη μορφή πλέγματος πάνω σε ένα αντικείμενο, στη συνέχεια  καταγράφουν την εκτροπή του από διάφορες γωνίες και μέσω της μεθόδου του τριγωνισμού υπολογίζουν με ακρίβεια την απόσταση μεταξύ συγκεκριμένων σημείων στην επιφάνεια του αντικειμένου. Τέλος, χρησιμοποιώντας αυτές τις συντεταγμένες, αποτυπώνουν το τελικό επιθυμητό τρισδιάστατο ψηφιακό μοντέλο.

Η 3D σάρωση ωφελεί σημαντικά το πολεμικό ναυτικό της Ολλανδίας the dutch navy is 3d scanning its entire fleet 3

Ο 3D σαρωτής Eva έχει ταχύτητα σύλληψης της τάξεως των 16 καρέ ανά δευτερόλεπτο και είναι κατάλληλος για τη σάρωση αντικειμένων μεσαίου μεγέθους. Μπορεί ταυτόχρονα να καταγράψει και να επεξεργαστεί μέχρι δύο εκατομμύρια σημεία ανά δευτερόλεπτο με ακρίβεια (ανάλυση) που αγγίζει το 0,1 χιλιοστό. Από την άλλη, ο Space Spider χρησιμοποιείται για τη σάρωση μικρότερων αντικειμένων, με πιο σύνθετες και περίπλοκες λεπτομέρειες στην επιφάνειά τους. Μπορεί να επεξεργαστεί έως και ένα εκατομμύριο σημεία ανά δευτερόλεπτο και η ανάλυσή του αγγίζει επίσης το 0,1 χιλιοστό.

 

2018-07-31T13:53:10+00:00Tags: |
Τεχνολόγος - Ερευνητής, Αρθρογράφος