Η “E.S.A.” εργάζεται πάνω στη δημιουργία 3D εκτυπωμένης βάσης στη σελήνη

///Η “E.S.A.” εργάζεται πάνω στη δημιουργία 3D εκτυπωμένης βάσης στη σελήνη

Η “E.S.A.” εργάζεται πάνω στη δημιουργία 3D εκτυπωμένης βάσης στη σελήνη

Οι επιστήμονες και ερευνητές του  Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA), τον τελευταίο καιρό εργάζονται πάνω σε ένα πρωτοποριακό πρότζεκτ, το οποίο αφορά στην εύρεση ενός τρόπου για να κατασκευαστεί με τη μέθοδο της 3D εκτύπωσης μια σεληνιακή βάση. Για το έργο αυτό θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν σεληνιακά πετρώματα σαν πρώτη ύλη, προκειμένου να μειωθεί η ποσότητα των υλικών που θα μεταφερθούν από τη γη, αυξάνοντας έτσι την αντοχή τους και  μειώνοντας παράλληλα το συνολικό κόστος.

3D-printed_lunar_base_design_fullwidth  Η “E.S.A.” εργάζεται πάνω στη δημιουργία 3D εκτυπωμένης βάσης στη σελήνη 3D printed lunar base design fullwidth e1449503171847Η αρχική ιδέα είναι να κατασκευαστεί ένας θόλος, σχεδιασμένος και δομημένος με τέτοιο τρόπο ώστε να παρέχει τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια σε ολόκληρη την κατασκευή από την πιθανή πτώση μικρομετεωριτών αλλά και να προστατεύει τους “κατοίκους” από τη βλαβερή κοσμική ακτινοβολία. Η σεληνιακή βάση θα πρέπει να παρέχει επάρκεια στον χώρο που θα ζουν και θα εργάζονται οι αστροναύτες αλλά και την άνεση να μπορεί να φιλοξενήσει χωρίς πρόβλημα μια ολόκληρη ερευνητική ομάδα.

Δεδομένου ότι οι επιστήμονες-ερευνητές δοκιμάζουν και υλοποιούν σε πρώτη φάση το έργο στη γη, προσομοιώνουν το σεληνιακό έδαφος χρησιμοποιώντας ένα μείγμα από πυρίτιο, αργίλιο, ασβέστιο, σίδηρο και οξείδιο του μαγνησίου. Επιπλέον, ολόκληρη η λειτουργία του 3D εκτυπωτή γίνεται σε έναν θάλαμο με κενό αέρος, προκειμένου να μιμηθούν τις συνθήκες στην επιφάνεια της σελήνης, για να διαπιστωθεί κατά πόσο μπορεί αυτές να επηρεάσουν την ομαλή ροή της διαδικασίας. Μετά το πέρας  κάθε δοκιμαστικής 3D εκτύπωσης, έρχεται να προστεθεί το αλάτι στο 3D εκτυπωμένο αντικείμενο, ώστε να επιτευχθεί η περαιτέρω σκλήρυνση του αποτελέσματος της προσομοιωμένης σεληνιακής  εκτύπωσης 3D.

D-Shape-4  Η “E.S.A.” εργάζεται πάνω στη δημιουργία 3D εκτυπωμένης βάσης στη σελήνη D Shape 4 e1449503312509Μπορεί το συγκεκριμένο εγχείρημα να ακούγεται φουτουριστικό και ενδεχομένως να είναι για τα τωρινά δεδομένα, αλλά σίγουρα είναι μια μέθοδος κατασκευής που μπορεί να λύσει τα χέρια των επιστημόνων σε δυσεπίλυτα “δομικά” προβλήματα και να βοηθήσει να ξεπεραστούν σημαντικές δυσκολίες που θα είχαν να κάνουν με το κόστος μεταφοράς . Θα είναι πολύ εξυπηρετικό να μπορούν οι αστροναύτες να εκτυπώνουν 3D τα κομμάτια που θα αυξήσουν το μέγεθος της αρχικής κατασκευής, καθώς και ανταλλακτικά που ίσως χρειαστούν, χωρίς την άμεση ανάγκη για ανεφοδιασμό από τη γη.

Τεχνολόγος - Ερευνητής, Αρθρογράφος