Όπως πέρυσι, έτσι και φέτος, η ΕΤΕ (Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος) αποφάσισε να καινοτομήσει ως προς τη δημιουργία του ετήσιου εταιρικού της δώρου, που αποστέλλεται σε διακεκριμένα πρόσωπα εντός και εκτός Ελλάδας. Για δεύτερη συνεχή χρονιά, η B3D υπήρξε αρωγός στο δημιουργικό κομμάτι ενώ ανέλαβε και όλη την παραγωγή. Φυσικά, δεν θα μπορούσε να λείψει το εργαλείο του 3d printing από την όλη διαδικασία.
Τις εντυπώσεις για φέτος κέρδισε ένα έργο τέχνης του Νίκου Αλεξίου (Το Βέλος, 2009), το οποίο βρίσκεται στην κατοχή της ΕΤΕ. Με αυτόν τον τρόπο, ο μεγαλύτερος ελληνικός τραπεζικός όμιλος, απέδωσε φόρο τιμής στον πρόωρο χαμό του πρωτοποριακού εικαστικού, από τους σημαντικότερους της γενιάς του.
Οι δυσκολίες του project δεν ήταν λίγες, καθώς έπρεπε να αποτυπωθεί ένα ακριβές αντίγραφο, μέρους του πρωτότυπου έργου, με όλη τη λεπτομέρεια και την υψηλή του αισθητική. Παρόλα αυτά, το εγχείρημα στέφθηκε με επιτυχία, αν κρίνει κάποιος από τα θετικά σχόλια και τις εντυπώσεις των παραληπτών του δώρου.
Το πρωτότυπο έργο αποτελείται από 430 “δαχτυλίδια” διαφορετικών μεγεθών, τα οποία στο σύνολό τους δημιουργούν την εικόνα ενός «βέλους». Από αυτή την εικόνα προκύπτει και ο αντίστοιχος τίτλος του έργου. Η δημιουργική ομάδα που καλέστηκε να προτείνει την τελική ιδέα ως προς το πώς θα αποτυπωνόταν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο η ιδιαίτερη αισθητική του έργου, κατέληξε στην πιστή αποτύπωση μέρους του. Από το σύνολο των δαχτυλιδιών, επιλέχθηκαν 9 από αυτά, αποτυπώθηκαν στις ακριβείς διαστάσεις και με τα ίδια σχεδιαστικά μοτίβα για να αποφευχθεί η όποια παραποίηση του αυθεντικού έργου και έπειτα προχωρήσαμε στην παραγωγή των 2.000 δώρων, μέσω της τεχνολογίας του 3d printing και των συναφών υπηρεσιών.

– Ακολούθησε 3D design των μοντέλων των δαχτυλιδιών

– Μέσω 3D printing δημιουργήθηκαν τα 9 μοντέλα των δαχτυλιδιών, που στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκαν ως πρωτότυπα για τη δημιουργία πολλαπλών καλουπιών
Για μία ακόμη φορά, οι δυνατότητες της τεχνολογίας του 3D printing και του 3D design, μας βοήθησαν σε μεγάλο βαθμό να διαφοροποιηθούμε και πραγματικά να καινοτομήσουμε. Η διαφοροποίηση της B3D όμως δεν περιορίζεται στη χρήση του 3D printing, που αποτελεί εργαλείο δημιουργίας και κατασκευής στα χέρια μας αλλά και στον συνδυασμό της χρήσης του 3D printing με παραδοσιακές μεθόδους κατασκευής και αναπαραγωγής μοντέλων.