Νέα, επαναστατικά νήματα 3D εκτύπωσης με νανοσωματίδια

//Νέα, επαναστατικά νήματα 3D εκτύπωσης με νανοσωματίδια

Νέα, επαναστατικά νήματα 3D εκτύπωσης με νανοσωματίδια

Όσο εξελίσσεται η τεχνολογία της 3D εκτύπωσης με τη συνεχή παρουσίαση νέων και εξελιγμένων 3D εκτυπωτών, δεν μπορεί να μένει σε καμία περίπτωση στάσιμη η έρευνα και ως φυσικό επακόλουθό της η κατασκευή νημάτων(filaments) υψηλών προδιαγραφών. Βασιζόμενος πάνω ακριβώς σε αυτό, ο Damon Smith,  ερευνητής του Πανεπιστημίου της Νέας Ορλεάνης, έλαβε μια γενναία επιχορήγηση ύψους 150.000 δολαρίων από το συμβούλιο των Regents της Πολιτείας της Λουιζιάνα, για τη διεξαγωγή έρευνας σχετικά με την ποιότητα των νημάτων. Η βάση της έρευνας θα εστιάζει στην κατασκευή τους μέσω της προσθήκης νανοσωματιδίων. Ο στόχος της έρευνας θα είναι η επίτευξη της δημιουργίας υλικών με πολύ καλύτερες μηχανικές και οπτικές ιδιότητες, μέσω των οποίων θα μπορούσε να ανοίξει ο δρόμος για νέες, βελτιωμένες εφαρμογές της τεχνολογίας της 3D εκτύπωσης.

university-new-orleans-researcher-awarded-150k-advance-fdm-3d-printing-materials-1  Νέα, επαναστατικά νήματα 3D εκτύπωσης με νανοσωματίδια university new orleans researcher awarded 150k advance fdm 3d printing materials 1

Ο Smith θα διεξάγει την καινοτόμο έρευνα στον χώρο του Ινστιτούτου έρευνας προηγμένων υλικών στο Πανεπιστήμιο της Νέας Ορλεάνης (AMRI), ενός πλήρως εξοπλισμένου χώρου με εμβαδό της τάξης των 1000 τετραγωνικών μέτρων, όπου στεγάζεται η τελευταία λέξη της τεχνολογίας, με υψηλής ποιότητας όργανα προηγμένων υλικών, συνολικής αξίας άνω των 9,5 εκατομμυρίων δολαρίων. Ο Smith με την AMRI θα προσανατολιστούν στη δημιουργία εξελιγμένων νημάτων προοριζόμενων για 3D εκτυπώσεις με τη μέθοδο FDM. Η διαδικασία αυτή περιλαμβάνει την απόθεση διαδοχικών στρώσεων από τηγμένο πλαστικής φύσεως νήμα, μέχρι να ολοκληρωθεί και να υλοποιηθεί το επιθυμητό αντικείμενο. Παρόλο που είναι μακράν η πιο διαδεδομένη μέθοδος 3D εκτύπωσης λόγω της ευκολίας και του σχετικά χαμηλού απαιτούμενου χρηματικού κόστους, εξακολουθεί να έχει κάποιους  περιορισμούς και αδυναμίες.

3dxmax-cfr-pla-carbon-fiber-pla_300  Νέα, επαναστατικά νήματα 3D εκτύπωσης με νανοσωματίδια 3dxmax cfr pla carbon fiber pla 300Ένα πολύ απλό παράδειγμα είναι πως τα αντικείμενα που κατασκευάζονται με τη μέθοδο FDM, κρίνονται σε αρκετές περιπτώσεις ακατάλληλα για την εκτύπωση ηλεκτρονικών εξαρτημάτων και συσκευών ανίχνευσης φωτός, εξαιτίας των πολύ περιορισμένων οπτικών τους ιδιοτήτων. Μέσω της προσθήκης νανοσωματιδίων, ο Smith και η ομάδα του θα επιδιώξουν να δημιουργήσουν καλύτερα υλικά που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τις προαναφερθείσες εφαρμογές. «Εργαζόμαστε προκειμένου να βρεθεί το κατάλληλο «πρόσθετο» και να ενσωματωθεί με επιτυχία στις θερμοπλαστικές πρώτες ύλες, ώστε να παρουσιάσουμε στο τεχνολογικό κοινό ένα πιο ολοκληρωμένο, αναβαθμισμένης ποιότητας, αλλά ταυτόχρονα συμβατό με την ήδη υπάρχουσα τεχνολογία, τελικό προϊόν.», δήλωσε η ερευνητική ομάδα.

Τεχνολόγος - Ερευνητής, Αρθρογράφος