10 χρόνια μετά, το πρώτο 3D εκτυπωμένο ισχίο εξακολουθεί να είναι απόλυτα λειτουργικό

//10 χρόνια μετά, το πρώτο 3D εκτυπωμένο ισχίο εξακολουθεί να είναι απόλυτα λειτουργικό

10 χρόνια μετά, το πρώτο 3D εκτυπωμένο ισχίο εξακολουθεί να είναι απόλυτα λειτουργικό

Πριν από μια ολόκληρη δεκαετία, όταν η τεχνολογία της προσθετικής κατασκευής βρισκόταν ακόμα σε εμβρυακό στάδιο, ένας Ιταλός ορθοπεδικός χειρουργός, ο Dr. Guido Grappiolo, χρησιμοποίησε ένα 3D εκτυπωμένο εμφύτευμα σε έναν ασθενή που η κλινική κατάστασή του απαιτούσε αντικατάσταση ισχίου. Από τότε μεσολάβησαν αρκετά χρόνια, όμως η κινητική εικόνα του ασθενούς παραμένει μέχρι και σήμερα αλώβητη από το πέρασμα του χρόνου, ένα γεγονός που έχει καίρια σημασία για την καθολική εδραίωση της 3D εκτύπωσης στον τομέα της ιατρικής επιστήμης. Χρησιμοποιώντας τις συμβατικές μεθόδους κατασκευής, συνήθως τα συμβατικά εμφυτεύματα έχουν προσδόκιμο ζωής περίπου δέκα με δεκαπέντε χρόνια. Κάποιες φορές έχουν αγγίξει και τα είκοσι έτη, σε πιο σπάνιες και εξεζητημένες περιπτώσεις.

10 χρόνια μετά, το πρώτο 3D εκτυπωμένο ισχίο εξακολουθεί να είναι απόλυτα λειτουργικό img50001858

Όσον αφορά τα 3D εκτυπωμένα εμφυτεύματα, σαφώς και όλα αυτά τα χρόνια η έρευνα και η επιστήμη της ιατρικής έχουν σημειώσει αλματώδη πρόοδο. Πηγαίνοντας όμως μια δεκαετία πίσω στον χρόνο, τα πάντα ήταν διαφορετικά. Οι γιατροί όπως και ο ίδιος ο Grappiolo στην ουσία πειραματίζονταν στην εφαρμογή τέτοιου είδους εμφυτευμάτων. Σημαδιακή, πρωτοποριακή και καθοριστική μέθοδος υλοποίησης για την εποχή εκείνη, καθώς κατά μία έννοια κρινόταν ολόκληρο το μέλλον και η γενικότερη απήχηση της τεχνολογίας της 3D εκτύπωσης στην ιατρική. Αν τα πρώτα αποτελέσματα δεν ήταν θετικά, ενθαρρυντικά και ελπιδοφόρα, ίσως τα πράγματα σήμερα να είχαν πάρει μια τελείως διαφορετική τροπή.

10 χρόνια μετά, το πρώτο 3D εκτυπωμένο ισχίο εξακολουθεί να είναι απόλυτα λειτουργικό 10 years on first 3d printed hip still going strong 2

Η 3D εκτύπωση το πιθανότερο να μην είχε εισβάλει τόσο ενεργά στην Ιατρική και ως αρνητικό επακόλουθο, ο συγκεκριμένος τομέας να είχε μείνει αρκετά «φτωχότερος». Η ασθενής του Dr. Grappiolo ήταν μια περίπτωση με προχωρημένη αρθρίτιδα στο ισχίο της και είχε ήδη τοποθετημένο ένα συμβατικό εμφύτευμα τιτανίου που είχε στερεωθεί πάνω στο οστό με βίδες. Ο γιατρός συνεργάστηκε με την εταιρεία Arcam και την εταιρεία ορθοπεδικών εμφυτευμάτων Lima Corporate, προκειμένου να καταφέρει να αντικαταστήσει το πεπαλαιωμένο εμφύτευμα με ένα υπερσύγχρονο πολύ πιο λειτουργικό, προσφέροντας στην ασθενή του μια καλύτερη ποιότητα ζωής. Και τα κατάφερε, καθώς μετά από μερικούς μήνες ο οστικός ιστός είχε ήδη αρχίσει να αναπτύσσεται ανάμεσα στα 3D εκτυπωμένα εξαγωνικά «κύτταρα» του εμφυτεύματος.

Τεχνολόγος - Ερευνητής, Αρθρογράφος