Ο πρώτος 3D εκτυπωμένος ουρανοξύστης, αναμένεται να κατασκευαστεί στο Ντουμπάι

//Ο πρώτος 3D εκτυπωμένος ουρανοξύστης, αναμένεται να κατασκευαστεί στο Ντουμπάι

Ο πρώτος 3D εκτυπωμένος ουρανοξύστης, αναμένεται να κατασκευαστεί στο Ντουμπάι

Η αρχιτεκτονική εταιρία Cazza Construction Technologies, συνεργαζόμενη με την κυβέρνηση του Ντουμπάι, σχεδιάζει και ετοιμάζεται να θέσει σε εφαρμογή το σχέδιό της για την ανοικοδόμηση του πρώτου στον κόσμο 3D εκτυπωμένου ουρανοξύστη. Ένα άκρως απαιτητικό και συνάμα εντυπωσιακό εγχείρημα, το οποίο σχεδόν αγγίζει το ακατόρθωτο με βάση τα σημερινά δεδομένα της τεχνολογίας της 3D εκτύπωσης, της αρχιτεκτονικής και της δόμησης γενικότερα. Οι προκλήσεις και τα εμπόδια που οφείλουν να ξεπεραστούν, έχουν ήδη θέσει τον κατασκευαστικό πήχη ψηλά, όμως οι επικεφαλής της εταιρίας είναι απόλυτα αισιόδοξοι και βασιζόμενοι στην τεχνογνωσία και το ικανότατο προσωπικό τους, έχουν ήδη ξεκινήσει τις πρώτες διαδικασίες για την επίτευξη του στόχου.

3D-Printed-Skyscraper  Ο πρώτος 3D εκτυπωμένος ουρανοξύστης, αναμένεται να κατασκευαστεί στο Ντουμπάι 3D Printed Skyscraper

Κατάφεραν και ανέπτυξαν μια νέα τεχνολογία, ιδανική όπως υποστηρίζουν για την 3D εκτύπωση υψηλών κτηρίων. Πλέον, όλη η διαδικασία της δόμησης θα γίνεται μέσω ενός ειδικού γερανού που θα λειτουργεί ως γιγάντιος 3D εκτυπωτής. Με τον τρόπο αυτό θα επιτευχθεί μια πιο ολοκληρωμένη και ισχυρή κατασκευή, σε αντίθεση με την έως τώρα τρισδιάστατη εκτύπωση του κάθε τμήματος ξεχωριστά και στη συνέχεια τη μεταξύ τους σύνδεση σε ένα ενιαίο σύνολο. Οι πρώτες κύριες ύλες της κατασκευής του ουρανοξύστη, θα είναι μια μίξη σκυροδέματος με υψηλής ποιότητας χάλυβα. Από κει και πέρα θα χρησιμοποιηθούν και παραδοσιακοί τρόποι ολοκλήρωσης της κατασκευής, όπως είναι για παράδειγμα η τοποθέτηση γυάλινων επιφανειών.

cloudscapeimage-906x680  Ο πρώτος 3D εκτυπωμένος ουρανοξύστης, αναμένεται να κατασκευαστεί στο Ντουμπάι cloudscapeimage

Ο τρόπος με τον οποίο θα υλοποιηθεί η κατασκευή είναι ο εξής: Στην κεφαλή του κατασκευαστικού γερανού θα προσαρμόζεται ο ειδικός 3D εκτυπωτής και στην ουσία θα λειτουργούν μαζί σαν ένα ολοκληρωμένο σύστημα δόμησης. Η Cazza υποστηρίζει και ευελπιστεί πως μέχρι το 2030 το 25% των υψηλών κτηρίων θα είναι προϊόντα 3D εκτύπωσης. Τα δύο σημαντικότερα οφέλη της νέας τεχνολογίας, αφορούν στο χρηματικό κόστος και τον απαιτούμενο χρόνο για την ολοκλήρωση της κατασκευής. Στην πρώτη περίπτωση το οικονομικό όφελος προέρχεται από τη μείωση των αναλώσιμων υλικών και των παρελκόμενων βοηθημάτων, όπως είναι τα παραδοσιακά καλούπια χύτευσης του σκυροδέματος. Στη δεύτερη περίπτωση ο απαιτούμενος χρόνος κατασκευής  μειώνεται αισθητά, καθώς ο νέος «3D εκτυπωτής – γερανός» εναποθέτει το σκυρόδεμα γρηγορότερα και χωρίς το παραμικρό περιθώριο λάθους.

Τεχνολόγος - Ερευνητής, Αρθρογράφος