Απόβλητα τροφίμων μετατρέπονται σε βιο-πλαστικό για 3D εκτύπωση

/, Υλικά & Νήματα (Filaments)/Απόβλητα τροφίμων μετατρέπονται σε βιο-πλαστικό για 3D εκτύπωση

Απόβλητα τροφίμων μετατρέπονται σε βιο-πλαστικό για 3D εκτύπωση

Κάθε χρόνο σε ολόκληρο τον πλανήτη απορρίπτονται περίπου 1.8 δισεκατομμύρια τόνοι φαγητού. Η αξία τους σε δολάρια αγγίζει το ένα τρισεκατομμύριο. Εξωπραγματικά νούμερα που δεν μπορεί εύκολα να τα συλλάβει ο ανθρώπινος νους. Και όμως είναι δυστυχώς μια ζοφερή πραγματικότητα. Ειδικότερα όταν όλοι μας γνωρίζουμε πως υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι δεν μπορούν να εξασφαλίσουν ούτε καν τα στοιχειώδη για την επιβίωσή τους. Ίσως αν υπήρχε ένας τρόπος να αναστραφεί η κατάσταση αυτή και να εξοικονομηθούν τα υπέρογκα χαμένα χρηματικά ποσά, θα μιλούσαμε για μια πραγματική επανάσταση.

Απόβλητα τροφίμων μετατρέπονται σε βιο-πλαστικό για 3D εκτύπωση engineerstra

 

Η Genecis, μια εταιρία η οποία ιδρύθηκε από μηχανικούς και αποφοίτους του Πανεπιστημίου του Σκάρμπορο (UTSC) στο Τορόντο, χρησιμοποιεί μικροοργανισμούς, μικροβιακή τεχνική και μηχανική μάθηση, για να μετατρέψει τα απορρίμματα τροφίμων σε βιοαποικοδομήσιμα πλαστικά. Τα τελευταία μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην κατασκευή παιχνιδιών, ευέλικτων συσκευασιών, νημάτων 3D εκτύπωσης, αλλά και σε ιατρικές εφαρμογές στις οποίες περιλαμβάνονται οι χειρουργικοί συνδετήρες, τα ράμματα και οι στεφάνες.

Απόβλητα τροφίμων μετατρέπονται σε βιο-πλαστικό για 3D εκτύπωση utsc start up genecis converts food waste into bio plastic for 3d printing 3 1

 

«Περισσότερο από 1 τρισεκατομμύριο δολάρια σε αξία τροφίμων χάνεται παγκοσμίως κάθε χρόνο. Αυτό που οφείλουμε και μπορούμε να κάνουμε είναι να πάρουμε αυτά τα απόβλητα και να τα μετατρέψουμε σε κάτι που θα έχει υψηλότερη αξία. Όχι μόνο χρηματική αλλά και ηθική», δήλωσε η Luna Yu, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Genecis. Αφού ολοκλήρωσε το πτυχίο και το μεταπτυχιακό της στο UTSC, συναντήθηκε με διάφορους ταλαντούχους μηχανικούς. Συμμετείχε σε ένα δοκιμαστικό ερευνητικό πρόγραμμα, όπου με επιτυχία κατάφεραν να μετατρέψουν τα απορρίμματα τροφίμων σε βιοαέριο και έμαθε για τη μικροβιολογία της μετατροπής των συγκεκριμένων αποβλήτων σε άλλα υλικά.

Απόβλητα τροφίμων μετατρέπονται σε βιο-πλαστικό για 3D εκτύπωση utsc start up genecis converts food waste into bio plastic for 3d printing 4

 

Λίγο αργότερα, συνεργάστηκε με έναν φοιτητή περιβαλλοντικής επιστήμης στο «επιχειρηματικό εκκολαπτήριο» The Hub, του Πανεπιστημίου Scarborough στο Τορόντο, σε μια προσπάθεια να κατανοήσει ποια τρόφιμα θα μπορούσαν να μετατραπούν σε προϊόντα. Μόνο με τον τρόπο αυτό θεωρούσε πως θα κατάφερνε να εντρυφήσει στη μέθοδο της μικροβιακής αποικοδόμησης και την επιλογή του καταλληλότερου βιο – πλαστικού ως παράγωγο της όλης διαδικασίας.

Απόβλητα τροφίμων μετατρέπονται σε βιο-πλαστικό για 3D εκτύπωση utsc start up genecis converts food waste into bio plastic for 3d printing 2

 

Αφού εξέτασαν διαφορετικούς τύπους βιο-καουτσούκ και βιοχημικών προϊόντων, κατέληξαν στα PHA (Polyhydroxyalkanoates) ή αλλιώς «Πολυυδροξυαλκανοϊκά οξέα». Η Genecis χρησιμοποιεί μια διαδικασία τριών σταδίων για την παραγωγή των PHA. Πρώτον, ένα μείγμα αναερόβιων (χωρίς οξυγόνο) βακτηρίων διασπά τα απορρίμματα τροφίμων σε πτητικά λιπαρά οξέα, μια διαδικασία παρόμοια με τη μέθοδο που τα τρόφιμα διασπώνται στο στομάχι. Στη συνέχεια, τα λιπαρά οξέα προστίθενται σε μια μικτή καλλιέργεια αερόβιων (με οξυγόνο) βακτηρίων, ειδικά επιλεγμένα για την παραγωγή PHA’s στα κύτταρά τους. Τέλος, μέσω μιας διαδικασίας εξαγωγής, «συνθλίβουν» τα κύτταρα, προκειμένου να συλλέξουν την πρώτη ύλη για το βιο – πλαστικό.

Τεχνολόγος - Ερευνητής, Αρθρογράφος