3D εκτυπωμένο ρομπότ, αναδημιουργεί το βάδισμα προϊστορικού ζώου, ηλικίας 290 εκατομμυρίων ετών

//3D εκτυπωμένο ρομπότ, αναδημιουργεί το βάδισμα προϊστορικού ζώου, ηλικίας 290 εκατομμυρίων ετών

3D εκτυπωμένο ρομπότ, αναδημιουργεί το βάδισμα προϊστορικού ζώου, ηλικίας 290 εκατομμυρίων ετών

Όταν κάποιος σκέφτεται οτιδήποτε σχετίζεται με τη 3D εκτύπωση, αναμφίβολα στο μυαλό του έρχονται εικόνες από το προσεχές μέλλον. Δόμηση, ιατρική, αυτοκινητοβιομηχανία, ρομποτική. Τομείς στους οποίους έχει ήδη εισβάλει η προσθετική κατασκευή με εντυπωσιακά αποτελέσματα. Και είναι μόνο η αρχή, καθώς με την εξέλιξη της τεχνολογίας, ο πήχης τοποθετείται όλο και ψηλότερα. Κατασκευές οι οποίες θα ήταν αδύνατο να πραγματοποιηθούν πριν από μερικά χρόνια, με την τρισδιάστατη εκτύπωση η υλοποίησή τους τείνει να γίνει ρουτίνα. Θα μπορούσαμε να πούμε πως η τεχνολογία της 3D εκτύπωσης αποτελεί τον καλύτερο σύμμαχο στη χειραγώγηση του μέλλοντος μέσα από τη θεμελιώδη κατανόηση του παρελθόντος, ακόμα και σε τομείς όπως είναι η παλαιοντολογία.

3D εκτυπωμένο ρομπότ, αναδημιουργεί το βάδισμα προϊστορικού ζώου, ηλικίας 290 εκατομμυρίων ετών scientists have created robot of 290 million year old animal to see how it moves

Πριν από περίπου 350 εκατομμύρια χρόνια, τα πρώτα αμφίβια ζώα έκαναν την εμφάνισή τους στην ξηρά. Πρόκειται για άκρως εντυπωσιακούς οργανισμούς, οι οποίοι εξελίχθηκαν με την πάροδο των χρόνων και επιβιώνουν μέχρι και σήμερα. Ένα απολίθωμα που ανακαλύφθηκε το 2000 στο λατομείο του Bromacker της κεντρικής Γερμανίας, θεωρείται πως πρόκειται για ένα πρώιμο αμφίβιο το οποίο στη συνέχεια εξελίχθηκε στα σημερινά θηλαστικά, ερπετά και πουλιά. Θέλοντας οι επιστήμονες να «αποκωδικοποιήσουν» τον τρόπο κίνησης και βάδισής του, επικεντρώθηκαν σε ένα απολίθωμα ηλικίας 290 εκατομμυρίων ετών που ονομάστηκε Orabates Pabst και διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στον προσδιορισμό του τρόπου με τον οποίο βάδιζε το προϊστορικό πλάσμα.

3D εκτυπωμένο ρομπότ, αναδημιουργεί το βάδισμα προϊστορικού ζώου, ηλικίας 290 εκατομμυρίων ετών 181205 ugc sea reptile MIX hpMain  608

Ο John Nyakatura, εξελικτικός βιολόγος στο Πανεπιστήμιο Humboldt του Βερολίνου, τα τελευταία τρία χρόνια μελετάει με προσοχή το αρχαίο απολίθωμα, καθώς για τον ίδιο κατέχει μια σημαντική θέση στο λεγόμενο «δέντρο της ζωής». Τον εξελικτικό πυλώνα μιας διαδικασίας όπου οι πληθυσμοί των ζώων διαχωρίζονται μεταξύ τους και ακολουθούν διαφορετική πορεία, εξελισσόμενοι σε ξεχωριστά είδη. Ο Nyakatura χρησιμοποίησε την τεχνολογία της 3D εκτύπωσης  προκειμένου να αναπαραστήσει με λεπτομέρεια τη βάδιση του πρώιμου τετράποδου. Συνεργάστηκε με τον εμπειρογνώμονα ρομποτικής Kamilo Melo στο Ελβετικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας στη Λωζάννη και από κοινού σχεδίασαν και εκτύπωσαν το σύνολο των οστών, χρησιμοποιώντας ειδικούς μηχανισμούς για την προσομοίωση του μυϊκού συστήματος. Η ρομποτική εκδοχή του προϊστορικού ζώου ονομάστηκε OroBOT.

3D εκτυπωμένο ρομπότ, αναδημιουργεί το βάδισμα προϊστορικού ζώου, ηλικίας 290 εκατομμυρίων ετών OrobotTop

Για να αποφύγουν τυχόν αποκλίσεις στον τρόπο βάδισης, χρησιμοποίησαν σαν «οδηγό» διάφορα απολιθώματα με τα ίχνη του πλάσματος, εξαλείφοντας οποιοδήποτε περιθώριο λάθους. Το αποτέλεσμα ήταν πραγματικά εντυπωσιακό. Με την τεχνολογία του σήμερα, κατάφεραν και αναδημιούργησαν την κίνηση ενός προϊστορικού ζώου που έζησε πολλά εκατομμύρια χρόνια πριν. Η 3D εκτύπωση μπορούμε να πούμε πως κατά μία έννοια λειτούργησε ως «μηχανή του χρόνου» και χρησιμοποιώντας την με τον τρόπο αυτό, οι επιστήμονες θα μπορέσουν ευκολότερα να κατανοήσουν διάφορες πτυχές από τη ζωή των εξαφανισμένων ζώων και να έχουν μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα για την εξέλιξη των ειδών.

2019-02-06T12:27:21+00:00Tags: |
Τεχνολόγος - Ερευνητής, Αρθρογράφος