Η General Motors εξοικονομεί 300.000 δολάρια χρησιμοποιώντας τη 3D εκτύπωση

//Η General Motors εξοικονομεί 300.000 δολάρια χρησιμοποιώντας τη 3D εκτύπωση

Η General Motors εξοικονομεί 300.000 δολάρια χρησιμοποιώντας τη 3D εκτύπωση

Τα οφέλη της τρισδιάστατης εκτύπωσης στον χώρο της αυτοκινητοβιομηχανίας είναι πλέον παραπάνω από αισθητά. Αρκετές εταιρείες κολοσσοί έχουν εισαγάγει τη μέθοδο της προσθετικής κατασκευής στις γραμμές παραγωγής τους και τα αποτελέσματα είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά. Τεράστια χρηματικά ποσά εξοικονομούνται και ο χρόνος παραγωγής των ανταλλακτικών μειώνεται σε μεγάλο βαθμό. H General Motors, πρόσφατα ανακοίνωσε πως τα περισσότερα εργοστάσιά της έχουν εξοπλιστεί με 3D εκτυπωτές και με βάση τους ισχυρισμούς κορυφαίων στελεχών της εταιρείας, στο άμεσο μέλλον το χρηματικό όφελος αναμένεται να μετριέται σε μερικά εκατομμύρια δολάρια μέσα από το συνολικό ετήσιο κόστος παραγωγής. Είναι τελικά η τεχνολογία της 3D εκτύπωσης το επόμενο μεγάλο, σταθερό βήμα στην αυτοκινητοβιομηχανία; Όλα δείχνουν πως η απάντηση είναι θετική, χωρίς το παραμικρό ίχνος αμφιβολίας.

Η General Motors εξοικονομεί 300.000 δολάρια χρησιμοποιώντας τη 3D εκτύπωση general motors saves tooling costs using 3d printing 3d printed tooling 1

Σύμφωνα με τον Zane Meike, επικεφαλής των υπηρεσιών τρισδιάστατης εκτύπωσης στο εργοστάσιο Lansing Delta Township Assembly που εδρεύει στο Michigan, ο 3D εκτυπωτής που χρησιμοποιεί η General Motors κοστίζει περίπου 35.000 δολάρια. Το χρηματικό ποσό όμως που έχει εξοικονομήσει η εταιρεία μέσα από την κατασκευή εργαλείων, προοριζόμενων για τη γραμμή παραγωγής αλλά και διάφορων ανταλλακτικών εξαρτημάτων, ανέρχεται στα 300.000 δολάρια, μέσα στο χρονικό διάστημα της τελευταίας διετίας. Για παράδειγμα, το εργοστάσιο χρησιμοποιεί ένα 3D εκτυπωμένο εργαλείο για να ευθυγραμμίζει τους αριθμούς αναγνώρισης του κινητήρα και του κιβωτίου ταχυτήτων. Αν η εταιρεία αναγκαζόταν να το προμηθευτεί από τρίτο κατασκευαστή, θα κόστιζε πάνω από 3.000 δολάρια. Προερχόμενο όμως από 3D εκτυπωτή, το ίδιο ακριβώς αντικείμενο στοιχίζει μόλις 3 δολάρια για να εκτυπωθεί μέσα στο ίδιο το εργοστάσιο.

Η General Motors εξοικονομεί 300.000 δολάρια χρησιμοποιώντας τη 3D εκτύπωση Seat Bracket original to new 2

Όπως καταλαβαίνουμε είναι ξεκάθαρο πως η «οικονομική ζυγαριά» γέρνει φανερά υπέρ της 3D εκτύπωσης και μάλιστα με μεγάλη και αισθητή διαφορά. Μια διαφορά που τείνει να εντείνεται καθώς η τεχνολογία προχωράει με γοργούς ρυθμούς και βελτιώνονται συνεχώς οι δυνατότητες των 3D εκτυπωτών. Η General Motors οραματίζεται πως η τρισδιάστατη εκτύπωση θα συμβάλει στη διατήρηση του χαμηλού κόστους αλλά και την αισθητή μείωση του συνολικού βάρους των μελλοντικών ηλεκτρικών αυτοκινήτων, καθώς ήδη η GM έχει συνεργαστεί με την Autodesk, προκειμένου να δημιουργήσουν από κοινού ένα λογισμικό τρισδιάστατου σχεδιασμού για 3D εκτυπωμένα τμήματα αυτοκινήτων. Τα μελλοντικά σχέδια της εταιρείας αφορούν την ανάπτυξη μιας νέας σειράς οχημάτων εναλλακτικής ενέργειας, με τη 3D εκτύπωση να διαδραματίζει πρωτεύοντα ρόλο, καθώς θα χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή πιο ελαφρών εξαρτημάτων, χωρίς όμως αυτά να υπολείπονται στο ελάχιστο όσον αφορά την ποιότητα και την ανθεκτικότητα.

«Προβλέπω ότι τα 3D εκτυπωμένα εξαρτήματα θα ενσωματωθούν στα οχήματα υψηλής τεχνολογίας της εταιρείας μέσα στο επόμενο έτος. Θέτοντας χρονικό ορίζοντα πενταετίας, η GM ευελπιστεί να φθάσει στο σημείο να κατασκευάζει χιλιάδες ή ακόμα και δεκάδες χιλιάδες τρισδιάστατα εκτυπωμένα τμήματα αυτοκινήτων σε μαζική παραγωγή, καθώς η τεχνολογία θα βελτιώνεται και θα αναβαθμίζεται συνεχώς. Αυτή είναι η πανάκεια μας. Σε αυτό ακριβώς το σημείο θέλουμε να φτάσουμε.», δήλωσε ο Kevin Quinn, διευθυντής της εταιρίας, σχετικά με τον σχεδιασμό και την υλοποίηση της προσθετικής κατασκευής.

Τεχνολόγος - Ερευνητής, Αρθρογράφος