Νανοσωματίδια χρυσού, προδίδουν τα ελαττώματα στις 3D εκτυπωμένες κατασκευές

/, Υλικά & Νήματα (Filaments)/Νανοσωματίδια χρυσού, προδίδουν τα ελαττώματα στις 3D εκτυπωμένες κατασκευές

Νανοσωματίδια χρυσού, προδίδουν τα ελαττώματα στις 3D εκτυπωμένες κατασκευές

Όποιος ασχολείται με την τρισδιάστατη εκτύπωση, αναμφίβολα έχει βρεθεί στην όχι και τόσο ευχάριστη θέση του εντοπισμού τυχόν προβλημάτων στην πολυπόθητη δημιουργία του. Λάθη τα οποία συνήθως οφείλονται στον ίδιο τον χρήστη, είτε από εισαγωγή εσφαλμένων ρυθμίσεων στο λογισμικό που οδηγεί τον 3D εκτυπωτή, είτε επειδή για διάφορους τεχνικούς λόγους κάτι δεν πήγε καλά στη διαδικασία της προσθετικής κατασκευής. Το πιο πιθανό σενάριο σε μια από τις παραπάνω περιπτώσεις είναι εφόσον εντοπιστεί η αιτία που οδήγησε στη λανθασμένη 3D εκτύπωση, απλά να επαναληφθεί η όλη διαδικασία, ώστε απαλλαγμένο από σφάλματα, το αντικείμενο της αρχικής επιλογής να βρίσκεται στα χέρια του χρήστη. Όλα καλά μέχρι εδώ. Τι μπορεί να συμβεί όμως στην περίπτωση που το λάθος δεν φαίνεται απευθείας με γυμνό μάτι; Στο ενδεχόμενο αυτό, όλα θα δείχνουν μια τέλεια 3D εκτυπωμένη δημιουργία μέχρι το ελάττωμα ενδεχομένως να κάνει την εμφάνισή του σε βάθος χρόνου.

Νανοσωματίδια χρυσού, προδίδουν τα ελαττώματα στις 3D εκτυπωμένες κατασκευές download 1 1

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Vanderbilt στο Tennessee των ΗΠΑ, προσπάθησαν να αντιμετωπίσουν με έναν έξυπνο και πρακτικό τρόπο το εν λόγω πρόβλημα. Εκμεταλλεύτηκαν τις ιδιότητες του χρυσού και κατάφεραν να ενσωματώσουν νανοσωματίδια του πολύτιμου αυτού μετάλλου σε 3D εκτυπώσιμο νήμα. Και με ποιο τρόπο τα μικροσκοπικά σωματίδια χρυσού θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ανίχνευση προβλημάτων στα 3D εκτυπωμένα αντικείμενα; Το μόνο που χρειάστηκε να κάνει η ερευνητική ομάδα ήταν να εκμεταλλευθεί τις οπτικές και ανακλαστικές ιδιότητες που παρουσιάζει ο χρυσός όταν δεχθεί μια πηγή φωτός στην επιφάνειά του. Από τον τρόπο που τα νανοσωματίδια «λάμπουν» οι ερευνητές μπόρεσαν να προσδιορίσουν και να αναγνωρίσουν το εκάστοτε σφάλμα και ανάλογα την περίπτωση να προχωρήσουν στη διόρθωσή του εφόσον είναι εφικτή ή να κατασκευάσουν από την αρχή ολόκληρο το αντικείμενο.

Η σάρωση έγινε με το ειδικό φασματοφωτόμετρο UV-Vis και όπως υποστηρίζουν οι ερευνητές, χρησιμοποίησαν τις ιδιότητες που παρουσιάζει το μέταλλο όταν μια δέσμη φωτός προσκρούσει στην επιφάνειά του, δηλαδή στα ενσωματωμένα νανοσωματίδια χρυσού. Ανάλογα με τις διακυμάνσεις, κατάφεραν και εντόπισαν ελαττώματα που ήταν αδύνατο να τα διακρίνει το ανθρώπινο μάτι. Η έρευνα χρηματοδοτήθηκε από το Αμερικανικό υπουργείο Ναυτικών Ερευνών και τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας που αφορούν τη συγκεκριμένη τεχνολογία εξακολουθούν να εκκρεμούν. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα σχετικά με τα ευρήματα της έρευνας στο American Chemical Society Applied Nano Materials Journal.

 

Τεχνολόγος - Ερευνητής, Αρθρογράφος