Η Gucci πρωτοπορεί, χρησιμοποιώντας την 3D εκτύπωση με έναν «ιδιαίτερο» τρόπο

/, Μόδα & Αθλητισμός/Η Gucci πρωτοπορεί, χρησιμοποιώντας την 3D εκτύπωση με έναν «ιδιαίτερο» τρόπο

Η Gucci πρωτοπορεί, χρησιμοποιώντας την 3D εκτύπωση με έναν «ιδιαίτερο» τρόπο

Σε κάθε παρουσίαση της νέας κολεξιόν του διάσημου οίκου μόδας Gucci, τα βλέμματα όλων των παρευρισκομένων στρέφονται και διατηρούνται καρφωμένα στα μοντέλα και τις ενδυμασίες τους, προκειμένου να παρατηρήσουν τις νέες τάσεις και σχεδιαστικές ιδέες που θα κυριαρχήσουν στην αγορά. Πριν από λίγες μέρες όμως στο Μιλάνο, η εταιρεία τόλμησε να προβεί σε μια πράξη που έγινε θέμα συζήτησης και σχολιασμού, αποσπώντας θετικά αλλά και αρνητικά σχόλια από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Το επίκεντρο για τις ποικίλες αντιδράσεις δεν ήταν τα νέα ενδύματα που θα διακοσμήσουν τις βιτρίνες των καταστημάτων για την περίοδο «φθινόπωρο-χειμώνας 2018». Ήταν το συνολικό παρουσιαστικό δύο μοντέλων της Gucci, αλλά σε καμία περίπτωση με τον τρόπο που θα περίμενε κανείς.

Η Gucci πρωτοπορεί, χρησιμοποιώντας την 3D εκτύπωση με έναν «ιδιαίτερο» τρόπο gucci latest fashion accessory 3d printed heads 1

Ενώ τα καινούργια σχέδια χαρακτηρίστηκαν ως άκρως εντυπωσιακά, την παράσταση έκλεψαν ο Dwight Hoogendijk και η Unia Pakhomova, τα δύο μοντέλα που κρατούσαν στο χέρι τους την ώρα της πασαρέλας τα 3D εκτυπωμένα πιστά αντίγραφα των δικών τους κεφαλιών. «Υπερβολικό, χυδαίο, εκκεντρικό, αποκρουστικό, καινοτόμο, πρωτοποριακό, θαυμάσιο». Με όλες αυτές τις λέξεις περιέγραψαν τα συναισθήματά τους οι εκπρόσωποι του συγκεκριμένου χώρου στα μέσα μαζικής ενημέρωσης ανά την υφήλιο. Και όπως τόνισαν κάποιοι από αυτούς:

«Ακριβώς εκεί που νομίζεις ότι τα έχεις δει όλα στη μόδα, τελικά εκπλήσσεσαι όταν διαπιστώνεις πως δεν έχεις δει ακόμα τίποτα!»

 

Η Gucci πρωτοπορεί, χρησιμοποιώντας την 3D εκτύπωση με έναν «ιδιαίτερο» τρόπο gucci latest fashion accessory 3d printed heads 2

Τα ασυνήθιστα αξεσουάρ χρειάστηκαν περίπου έξι μήνες για να δημιουργηθούν και βασίστηκαν στις λεπτομερείς 3D σαρώσεις των δύο μοντέλων. Επί του παρόντος, δεν έχουν ακόμα δοθεί στοιχεία όσον αφορά την τεχνολογία 3D εκτύπωσης που χρησιμοποιήθηκε για τη δημιουργία των αντιγράφων, παρόλο που μπορούμε να φανταστούμε πως οι αρμόδιοι για το εντυπωσιακό αυτό έργο δεν βασίστηκαν αυτού καθαυτού στις δυνατότητες ενός 3D εκτυπωτή, όσο εξελιγμένος και να είναι. Το πιθανότερο είναι πως υπήρξε μια σημαντική μετα-επεξεργασία για να γίνουν όσο πιο ρεαλιστικά γίνεται και αν κρίνουμε εκ του αποτελέσματος, η επιτυχία ήταν κάτι παραπάνω από μεγάλη.

Η Gucci πρωτοπορεί, χρησιμοποιώντας την 3D εκτύπωση με έναν «ιδιαίτερο» τρόπο gucci latest fashion accessory 3d printed heads 4

Πίσω από το εντυπωσιακό εγχείρημα βρίσκεται Ο Alessandro Michele, σχεδιαστής μόδας και διευθυντής δημιουργικού της Gucci. Όπως εξηγεί ο ίδιος, η έμπνευση και η ιδέα όχι μόνο για τις 3D εκτυπωμένες κεφαλές, αλλά και ολόκληρης της κολεξιόν, προήλθε από το βιβλίο της Donna Haraway του 1984 «A Cyborg manifesto: Science, Technology and SocialismFeminism». Ίσως με το εκκεντρικό της έργο η εταιρεία να κατάφερε να ανοίξει τον δρόμο για μια διαφορετικής φύσεως προσέγγιση στον χώρο της μόδας. Το μόνο που μένει να μάθουμε, είναι αν τελικά μια τέτοιου είδους οπτική προσέγγιση θα εδραιωθεί στο μέλλον, αποτελώντας πυλώνα μίμησης και για άλλους οίκους μόδας, ξεφεύγοντας τελείως από ό,τι γνωρίζαμε ως φυσιολογικό και θεωρούσαμε δεδομένο μέχρι σήμερα.

 

Τεχνολόγος - Ερευνητής, Αρθρογράφος