Ο μεγαλύτερος ελληνικός τραπεζικός όμιλος καινοτομεί με 3d printing

/, 3D Printer, Art, Χωρίς κατηγορία/Ο μεγαλύτερος ελληνικός τραπεζικός όμιλος καινοτομεί με 3d printing

Ο μεγαλύτερος ελληνικός τραπεζικός όμιλος καινοτομεί με 3d printing

Κάθε χρόνο, την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων, η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος (ΕΤΕ) αποστέλλει σε εξέχοντα πρόσωπα εντός και εκτός συνόρων εταιρικά δώρα τα οποία έχουν συμβολικό χαρακτήρα και ιδιαίτερη αξία. Για το κλείσιμο του 2016 αποφάσισε να καινοτομήσει και να προβεί στη δημιουργία ενός μοναδικού και πρωτότυπου εταιρικού δώρου. Η τεχνολογία του 3d printing ήταν αυτή που έκανε αυτή την ιδέα πραγματοποιήσιμη.

Έχοντας ως βάση τα έργα τέχνης που βρίσκονται στη γλυπτοθήκη της και σε συνδυασμό με τον φόρο τιμής που επιθυμούσε να αποτίσει στον άδικο χαμό του μεγάλου γλύπτη Γ. Λάππα, αποφάσισε να δημιουργήσει μια μικρογραφία ενός γλυπτού του και να ορίσει αυτό ως το ιδανικό εταιρικό της δώρο.

Η διαδικασία όμως που έπρεπε να ακολουθηθεί για τη δημιουργία του συγκεκριμένου μικρογλυπτού δεν ήταν τόσο απλή. Το δύσκολο αυτό εγχείρημα αποφασίστηκε να φέρει εις πέρας η B3D υπό την επίβλεψη της καταξιωμένης στον χώρο της τέχνης, γκαλερί Ζουμπουλάκη. Τα βήματα της παραγωγής που έγιναν από την αρχή ως το τέλος βασίστηκαν αποκλειστικά στην καινοτόμο τεχνολογία του 3D printing και ήταν τα ακόλουθα:

  • Μέσω ψηφιακής φωτογραμμετρίας αποτυπώθηκε σε μια πρώτη μορφή το μοντέλο του πρωτότυπου έργου τέχνης

Lappas_prototype_3d printing 3d printing Ο μεγαλύτερος ελληνικός τραπεζικός όμιλος καινοτομεί με 3d printing Lappas prototype 3d printing

  • Έχοντας ως οδηγό αυτές τις φωτογραφίες, δημιουργήθηκε το 3d design του μοντέλου στην εφαρμογή Zbrush.

3d_design_Zbrush 3d printing Ο μεγαλύτερος ελληνικός τραπεζικός όμιλος καινοτομεί με 3d printing 3d design Zbrush

  • Στη συνέχεια ορίστηκε η νέα διάσταση του μικρογλυπτού (ύψος πρωτότυπου ~2,50 μέτρα και ύψος μικρογλυπτού ~20 εκατοστά)
  • Εκτυπώθηκαν στις νέες διαστάσεις περίπου 50 νέα πρωτότυπα, με χρήση 3d printer, για τις ανάγκες του έργου στο σύνολό του.

3d_printed_work_of_art 3d printing Ο μεγαλύτερος ελληνικός τραπεζικός όμιλος καινοτομεί με 3d printing 3d printed work of art

  • Αντίστοιχα, περίπου 50 καλούπια σιλικόνης δημιουργήθηκαν μέσω των οποίων παράχθηκαν περισσότερα από 1800 αντίγραφα σε ρητίνη πολυουρεθάνης με την παραδοσιακή μέθοδο της χύτευσης.

Lappas_molds 3d printing Ο μεγαλύτερος ελληνικός τραπεζικός όμιλος καινοτομεί με 3d printing Lappas molds

  • Ένα από τα πολλά πλεονεκτήματα του 3d printing είναι η προσθήκη custom στοιχείων στα μοντέλα που δημιουργούνται. Αυτό που έγινε στο συγκεκριμένο ήταν η προσθήκη του ονόματος του ίδιου του γλύπτη στη βάση του γλυπτού.
    Τέλος, το μικρογλυπτό πάτησε πάνω σε βάση από plexiglass που έφερε το λογότυπο της Εθνικής Τράπεζας για να είναι εύκολα αναγνωρίσιμο.

Lappas_base 3d printing Ο μεγαλύτερος ελληνικός τραπεζικός όμιλος καινοτομεί με 3d printing Lappas base

Όπως γίνεται αντιληπτό, οι παραλήπτες αυτού του μοναδικού εταιρικού δώρου, ενθουσιάστηκαν και ταυτόχρονα αναρωτήθηκαν για το πως ήταν δυνατό να συμβεί κάτι τέτοιο. Η απάντηση φυσικά βρίσκεται στις δυνατότητες της τεχνολογίας του 3D printing και του 3D design αλλά και στο πάντρεμα αυτών με τις παραδοσιακές τεχνικές του καλουπιού και της χύτευσης για τη μεγαλύτερη παραγωγή αντιτύπων.

Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι ακόμα και στον χώρο του εταιρικού δώρου το 3D printing έχει θέση, μιας και δημιουργεί μια νέα αγορά με δυνατότητες που δεν συγκρίνονται με ό,τι γνωρίζαμε μέχρι σήμερα.

 

2018-07-31T13:53:14+00:00

About the Author: