Πόσο ανθεκτικό στην υγρασία είναι το PLA;

//Πόσο ανθεκτικό στην υγρασία είναι το PLA;

Πόσο ανθεκτικό στην υγρασία είναι το PLA;

Όσο η 3D εκτύπωση εισχωρεί όλο και περισσότερο στις ζωές μας, πολλοί συχνά αναρωτιούνται αν τα υλικά που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή των νημάτων αντέχουν στον χρόνο. Τα δύο πιο δημοφιλή είδη νήματος είναι το PLA και τo ABS. Μοιάζουν πολύ εμφανισιακά, αλλά στην πραγματικότητα το καθένα έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες όσον αφορά στην αντοχή του σε διάφορους εξωτερικούς παράγοντες. Το ABS έχει υψηλότερο σημείο τήξης , αλλά μπορεί υπό προϋποθέσεις να εμφανίσει ρωγμές σε μεγάλου μεγέθους εκτυπώσεις. To PLA είναι πιο φιλικό προς το περιβάλλον καθώς παράγεται από βιοδιασπώμενα υλικά, μυρίζει πολύ καλύτερα κατά τη διάρκεια της εκτύπωσης και δεν μπορεί να εξομαλυνθεί με ακετόνη όπως μπορεί το ABS.

PLA-Composite-Filaments  Πόσο  ανθεκτικό στην υγρασία είναι το PLA; PLA Composite FilamentsΌσον αφορά στην αντοχή τους στον χρόνο, σε γενικές γραμμές το ABS αντέχει περισσότερο διότι έχει σαν βάση το πετρέλαιο, κάτι που το καθιστά πιο ανθεκτικό σε εξωτερικές ειδικά συνθήκες. Ένας παράγοντας που φαίνεται να απασχολεί και να προβληματίζει τους δημιουργούς αντικειμένων με τη μέθοδο της 3D εκτύπωσης είναι η υγρασία. Λόγω της ιδιότητάς της να διαβρώνει και να επηρεάζει πλήθος κατασκευών, αρκετοί υποστηρίζουν ότι παρατήρησαν αντίστοιχες φθορές σε 3D εκτυπωμένα αντικείμενα. Χωρίς να είναι απόλυτα εξακριβωμένο ακόμα, φαίνεται σε κάποιες περιπτώσεις ότι περιβαλλοντικοί παράγοντες όπως η θερμοκρασία, η ακτινοβολία και ακόμα περισσότερο η  υγρασία, ίσως μακροχρόνια επηρεάζουν και αποδυναμώνουν τη δομή του PLA.

3D-printer-filament  Πόσο  ανθεκτικό στην υγρασία είναι το PLA; 3D printer filamentΑκόμα δεν έχει εξακριβωθεί αν όντως ισχύει κάτι τέτοιο. Ο κυριότερος λόγος όμως που ενδεχομένως να συμβαίνει είναι η ίδια η σύσταση του PLA. Λόγω της βιοδιασπώμενης φύσης του είναι πιο πιθανό να υποστεί κάποιου μεγέθους φθορά σε βάθος χρόνου, ειδικά σε περιβάλλον με πολύ υγρασία. Σίγουρα ακόμα είναι νωρίς για να σχηματίσουν μια ολοκληρωμένη άποψη οι ερευνητές, όμως σύντομα τα στοιχεία από διαφορετικές περιπτώσεις 3D εκτυπωμένων αντικειμένων θα είναι περισσότερα και θα ξεδιαλύνει το τοπίο. Μέχρι τότε δεν υπάρχει λόγος να θεωρηθεί κάποιο είδος νήματος υποδεέστερο μιας και τα δύο προσφέρουν πολύ ποιοτικές τρισδιάστατες εκτυπώσεις, το καθένα με τις δικές του ιδιαιτερότητες και χρηστικές διαφορές.

2018-07-31T13:53:18+00:00Tags: |
Τεχνολόγος - Ερευνητής, Αρθρογράφος