Στην Ισπανία η πρώτη στον κόσμο 3D εκτυπωμένη πεζογέφυρα, κατασκευασμένη από σκυρόδεμα

/, Περιβάλλον & Ανακύκλωση/Στην Ισπανία η πρώτη στον κόσμο 3D εκτυπωμένη πεζογέφυρα, κατασκευασμένη από σκυρόδεμα

Στην Ισπανία η πρώτη στον κόσμο 3D εκτυπωμένη πεζογέφυρα, κατασκευασμένη από σκυρόδεμα

Στην Ισπανία και πιο συγκεκριμένα στην πόλη Alcobendas, εγκαινιάστηκε η πρώτη 3D εκτυπωμένη πεζογέφυρα. Είναι κατασκευασμένη εξ ολοκλήρου από σκυρόδεμα (μπετόν), μετράει 12 μέτρα σε μήκος, 1,75 μέτρα σε πλάτος και τα εγκαίνιά της έγιναν στην περιοχή Castilla La Mancha Park, από τους υπαλλήλους του δήμου με αρκετούς πολίτες ταυτόχρονα παρόντες. Η δομή της απαρτίζεται από 8 ξεχωριστά κομμάτια, συνδεδεμένα μεταξύ τους. Ένα πραγματικό ορόσημο στον κατασκευαστικό κλάδο, καθώς  μέχρι και σήμερα, πολιτικοί μηχανικοί, αρχιτέκτονες και κατασκευαστές αρνούνταν να συμπεριλάβουν στα σχέδιά τους και αντίστοιχα στις κατασκευές τους, προσθετικές μεθόδους δόμησης.

spain-unveils-worlds-first-3d-printed-pedestrian-bridge-made-of-concrete-2  Στην Ισπανία η πρώτη στον κόσμο 3D εκτυπωμένη πεζογέφυρα, κατασκευασμένη από σκυρόδεμα spain unveils worlds first 3d printed pedestrian bridge made of concrete 2

Ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός της γέφυρας πραγματοποιήθηκε από το Ινστιτούτο προηγμένης αρχιτεκτονικής της Καταλονίας και στη συνέχεια υλοποιήθηκε από την Acciona, μια Ισπανική κατασκευαστική εταιρεία, η οποία είναι πλέον σε θέση να διεκδικεί τον τίτλο της πρωτιάς στην επιτυχή εκτέλεση ολοκληρωμένου 3D εκτυπωμένου δομικού έργου. Για τον σχεδιασμό και την τελική της μορφή, ασχολήθηκαν και συνέβαλαν καθολικά, εξειδικευμένοι τεχνικοί της οργανικής και βιο – μιμητικής αρχιτεκτονικής, ώστε να  πλησιάζει μορφολογικά κάποιους αντίστοιχους φυσικούς σχηματισμούς του περιβάλλοντος και της φύσης γύρω μας.

Με πρώτο και κύριο μέλημα τον απόλυτα οικολογικό χαρακτήρα της πεζογέφυρας, οι πρώτες ύλες που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή της είναι ανακυκλωμένες, με αποτέλεσμα το κόστος των υλικών να είναι στην πράξη μηδενικό. Τα πλεονεκτήματα από τη μεγάλης κλίμακας χρήση 3D εκτυπωμένου σκυροδέματος περιλαμβάνουν την ευελιξία και την ελευθερία που χαρίζουν τα εκτυπωμένα δομικά στοιχεία, όντας απελευθερωμένα από  τον ασφυκτικό περιορισμό των συμβατικών καλουπιών. Οι μελλοντικές εξελίξεις στον τομέα της δόμησης μέσα από τη συγκεκριμένη τεχνολογία μπορούν να πάρουν μια νέα μορφή και κάλλιστα να ξεφύγουν από τα τετριμμένα και τις παραδοσιακές μέχρι σήμερα μεθόδους.

660x440m-content_formfield__files_multipleupload__3431__e26276  Στην Ισπανία η πρώτη στον κόσμο 3D εκτυπωμένη πεζογέφυρα, κατασκευασμένη από σκυρόδεμα m content formfield  files multipleupload  3431  e26276

Η Ισπανία έχει πλέον χαράξει τον συγκεκριμένο εναλλακτικό δρόμο δόμησης και είναι έτοιμη μέσα από χειροπιαστά παραδείγματα, όπως η 3D εκτυπωμένη πεζογέφυρα, να δώσει τα κίνητρα και να εμπνεύσει πολλούς αρχιτέκτονες και πολιτικούς μηχανικούς, ώστε να ακολουθήσουν σύντομα το παράδειγμά της και άλλες χώρες της Ευρώπης. Είναι σίγουρα κάτι παραπάνω από απλά ελπιδοφόρο και ενδιαφέρον το παραπάνω εγχείρημα, καθώς στοχεύει στην ποιοτικότερη και πιο εξελιγμένη σχεδιαστικά δόμηση, χωρίς ωστόσο να επιβαρύνεται το περιβάλλον από την άντληση φυσικών πόρων για την παρασκευή των πρώτων υλών.

Τεχνολόγος - Ερευνητής, Αρθρογράφος