Ισραηλινοί ερευνητές κατάφεραν και δημιούργησαν μικροσκοπική 3D εκτυπωμένη καρδιά

/, Εφαρμογές στην Ιατρική/Ισραηλινοί ερευνητές κατάφεραν και δημιούργησαν μικροσκοπική 3D εκτυπωμένη καρδιά

Ισραηλινοί ερευνητές κατάφεραν και δημιούργησαν μικροσκοπική 3D εκτυπωμένη καρδιά

Μια ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ, κατάφερε να ωθήσει τις δυνατότητες της 3D εκτύπωσης βιολογικών οργάνων ακόμα παραπέρα, δημιουργώντας για πρώτη φορά μια καρδιά με αιμοφόρα αγγεία, κοιλίες και θαλάμους. Η συγκεκριμένη προσπάθεια μπορεί κάλλιστα να χαρακτηριστεί ως άκρως επαναστατική, καθώς το μέγεθος του 3D εκτυπωμένου βιολογικού οργάνου δεν ξεπερνά τα 2,5 εκατοστά, όσο περίπου είναι το μέγεθος της καρδιάς ενός κουνελιού. Παρόλο που το «προϊόν» του εγχειρήματος είναι σαφέστατα πολύ μικρό για τα δεδομένα της βιολογίας του ανθρώπου, δεν παύει να αποτελεί μια συναρπαστική εξέλιξη της τεχνολογίας της 3D βιο – εκτύπωσης. Όπως εξήγησε η ερευνητική ομάδα, όλες οι προηγούμενες αντίστοιχες προσπάθειες επισκιάζονταν από έναν σημαντικό περιορισμό.

Ισραηλινοί ερευνητές κατάφεραν και δημιούργησαν μικροσκοπική 3D εκτυπωμένη καρδιά TELEMMGLPICT000194335572 transpVlberWd9EgFPZtcLiMQfyf2A9a6I9YchsjMeADBa08

Ναι μεν είχε επιτευχθεί η 3D εκτύπωση βιολογικών καρδιακών ιστών, όμως η αδυναμία δημιουργίας αιμοφόρων αγγείων και άκρως σημαντικών λειτουργικών τμημάτων όπως είναι οι κοιλίες και οι θάλαμοι, στέκονταν ως εμπόδιο στην εξέλιξη της έρευνας. Με βάση τα νέα δεδομένα και αναλογιζόμενοι τη συνεχή πρόοδο της μεθόδου με τη βοήθεια της 3D εκτύπωσης, οι ερευνητές υποστηρίζουν πως σε περίπου μια δεκαετία θα μπορέσουν να πραγματοποιηθούν οι πρώτες επιτυχημένες δοκιμές μεταμόσχευσης σε ανθρώπους. Το εγχείρημα ολοκληρώθηκε σε μόλις τρεις ώρες, με τον καθηγητής Tal Dvir, επικεφαλής της ομάδας, να προχωρά στην παρακάτω δήλωση: «Καταφέραμε να δημιουργήσουμε τη μικροσκοπική 3D εκτυπωμένη καρδιά από ανθρώπινα κύτταρα και ειδικά βιολογικά υλικά. Τα τελευταία χρησιμεύουν ως βιο-μελάνη και πρόκειται για ουσίες που παρασκευάζονται από σάκχαρα και πρωτεΐνες, κατάλληλα να χρησιμοποιηθούν για τη 3D εκτύπωση ιστών πολύπλοκης δομής.»

Ισραηλινοί ερευνητές κατάφεραν και δημιούργησαν μικροσκοπική 3D εκτυπωμένη καρδιά 3dheart

Οι ερευνητές αρχικά έλαβαν από έναν ασθενή, τμήματα λιπώδη ιστού. Στη συνέχεια, το βιολογικό δείγμα διαχωρίστηκε σε κυτταρικά και μη κυτταρικά συστατικά, «επαναπρογραμματίζοντας» τα πρώτα, ώστε να επιτύχουν τη μετατροπή τους σε βλαστοκύτταρα. Έχοντας πλέον «στα χέρια τους» τα αρχέγονα δομικά συστατικά της έμβιας ύλης, οι ερευνητές μπόρεσαν να τα μετατρέψουν σε καρδιακά κύτταρα, ενώ χρησιμοποίησαν ως 3D εκτυπώσιμη γέλη βιο – μελάνης τα μη κυτταρικά συστατικά. Η πρώιμη μικροσκοπική καρδιά εκτυπώθηκε σε ένα ειδικό δοχείο που θα τη φιλοξενήσει για περίπου έναν μήνα, μέχρι να «ωριμάσει» και να είναι έτοιμη να πραγματοποιήσει τον πρώτο της χτύπο. Το αμέσως επόμενο βήμα είναι μια σειρά δοκιμών σε πειραματόζωα, ώστε να ανοίξει οριστικά ο δρόμος προς τη μελλοντική μεταμόσχευση σε ανθρώπους.

Τεχνολόγος - Ερευνητής, Αρθρογράφος