Επιτραπέζιος 3D εκτυπωτής μετάλλων, με ιδιαίτερα χαμηλό κόστος

/, Η 3D εκτύπωση γενικά/Επιτραπέζιος 3D εκτυπωτής μετάλλων, με ιδιαίτερα χαμηλό κόστος

Επιτραπέζιος 3D εκτυπωτής μετάλλων, με ιδιαίτερα χαμηλό κόστος

Οι 3D εκτυπωτές που χρησιμοποιούν ως πρώτη ύλη νήματα (filaments) και έχουν σαν κύρια βάση το πλαστικό, εδραιώνονται όλο και περισσότερο στον τομέα της ερασιτεχνικής και ημιεπαγγελματικής χρήσης. Υπάρχουν πλέον αρκετές προτάσεις από διάφορους κατασκευαστές, με τον τελικό χρήστη να έχει στη διάθεσή του μια πληθώρα επιλογών, ανάμεσα σε ένα μεγάλο εύρος όσον αφορά την ποιότητα και το οικονομικό κόστος του 3D εκτυπωτή που θα επιλέξει. Περνώντας όμως στην τρισδιάστατη εκτύπωση μετάλλων, εκεί όλα αλλάζουν καθολικά. Λόγω της εξειδικευμένης και προορισμένης κατά πλειοψηφία βιομηχανικής χρήσης, το κόστος για την απόκτηση ενός 3D εκτυπωτή μετάλλων εκτοξεύεται στα ύψη, καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις μιλάμε για αρκετές χιλιάδες ευρώ που εκτείνονται σε ποσά με πενταψήφια νούμερα. Ίσως όμως έφτασε η στιγμή που σε μελλοντικά άρθρα μας θα αναφερόμαστε και σε οικιακούς, προορισμένους για ερασιτεχνική χρήση, 3D εκτυπωτές που χρησιμοποιούν ως πρώτη ύλη τα μέταλλα.

Επιτραπέζιος 3D εκτυπωτής μετάλλων, με ιδιαίτερα χαμηλό κόστος iro3d metal part

Η εταιρία Iro3D που εδρεύει στο Σιάτλ, βρίσκεται αυτή την περίοδο στη διαδικασία ανάπτυξης ενός επιτραπέζιου 3D εκτυπωτή μετάλλων, ο οποίος με βάση τους ισχυρισμούς του ιδρυτή της, Sergey Singov, θα κοστίζει μόλις 5.000 δολάρια. Μια τιμή ιδιαίτερα χαμηλή για τα δεδομένα της τρισδιάστατης εκτύπωσης μετάλλων. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο στάδιο του πρωτότυπου, με τον Singov να ισχυρίζεται πως στην τελική μορφή του, όταν δηλαδή θα είναι έτοιμος να λανσαριστεί στην παγκόσμια αγορά, θα χαρακτηρίζεται από την ικανότητα παραγωγής αντικειμένων ανθρακούχου χάλυβα υψηλής ποιότητας και κατά συνέπεια αντοχής. Η Iro3D σχεδιάζει να διαθέσει την πρώτη παρτίδα των 3D εκτυπωτών της σε πελάτες της ευρύτερης περιοχής του Σιάτλ και στη συνέχεια να επεκταθεί σταδιακά.

Επιτραπέζιος 3D εκτυπωτής μετάλλων, με ιδιαίτερα χαμηλό κόστος maxresdefaultadsfbdsb

Κατά τη διαδικασία της 3D εκτύπωσης, το μηχάνημα χρησιμοποιεί μεταλλική σκόνη για τα κύρια μέρη και άμμο για τις δομές υποστήριξης. Τα υλικά, τα οποία περιλαμβάνουν διαφορετικές μεταξύ τους εκδοχές βρίσκονται σε τέσσερα ξεχωριστά δοχεία τροφοδότησης. Στη συνέχεια, οι κεφαλές του 3D εκτυπωτή παραλαμβάνουν την επιλεγμένη πρώτη ύλη και την εναποθέτουν στην πλάκα εκτύπωσης. Η λεπτότερη μεταλλική σκόνη χρησιμοποιείται για το εξωτερικό του αντικειμένου, ενώ η σκληρότερη και πιο χοντρή προορίζεται για το εσωτερικό, κύριο σώμα. Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία της εκτύπωσης, το αντικείμενο τοποθετείται σε κλίβανο και ψήνεται σε υψηλές θερμοκρασίες για αρκετές ώρες. Τέλος, ο χρήστης αναλαμβάνει να αφαιρέσει την περίσσεια σκόνη χρησιμοποιώντας την ειδική συρμάτινη βούρτσα και το μεταλλικό αντικείμενο της αρεσκείας του είναι πλέον έτοιμο για χρήση.

Επιτραπέζιος 3D εκτυπωτής μετάλλων, με ιδιαίτερα χαμηλό κόστος iro3d milling cutter

 

2018-07-31T13:53:08+00:00Tags: |
Τεχνολόγος - Ερευνητής, Αρθρογράφος