Η “Αρειανή” διαστημική στολή θα μπορούσε να περιλαμβάνει 3D εκτυπωμένα μέρη.

//Η “Αρειανή” διαστημική στολή θα μπορούσε να περιλαμβάνει 3D εκτυπωμένα μέρη.

Η “Αρειανή” διαστημική στολή θα μπορούσε να περιλαμβάνει 3D εκτυπωμένα μέρη.

Στο κοντινό μέλλον ίσως γίνουμε μάρτυρες της πρώτης επανδρωμένης αποστολής με προορισμό τον γνωστό σε όλους μας κόκκινο πλανήτη. Μια φιλόδοξη εταιρία, η Ολλανδική “Mars One”, ευελπιστεί  να είναι η πρώτη που θα καταφέρει να φέρει εις πέρας μια τόσο επαναστατική και ξεχωριστή διαστημική αποστολή. Στόχος του εγχειρήματος είναι μετά την επιτυχή προσεδάφιση στην επιφάνεια του Άρη, να ξεκινήσει η δημιουργία της πρώτης στην ιστορία ανθρώπινης αποικίας σε άλλο πλανήτη. Μέχρι και τις πιο πρόσφατες ερευνητικές αποστολές και διαφόρων ειδών ατμοσφαιρικές αναλύσεις, ο κόκκινος πλανήτης έχει κριθεί ως ο πιο φιλικός μετά τη Γη (μέσα στα όρια του ηλιακού μας συστήματος)  για να φιλοξενήσει το ανθρώπινο είδος.

mars-space-suit-could-be-patched-up-with-3d-printed-parts-4  Η “Αρειανή” διαστημική στολή θα μπορούσε να περιλαμβάνει 3D εκτυπωμένα μέρη. mars space suit could be patched up with 3d printed parts 4Μια τέτοιου μεγέθους διαστημική αποστολή σαφέστατα προϋποθέτει υψηλά επίπεδα ασφάλειας, καθώς και αυξημένη εργονομία στο τελικό αποτέλεσμα της κατασκευής της στολής, ώστε να γίνονται με ευκολία οι όποιες κινήσεις του σώματος των κοσμοναυτών μέσα από αυτή. Στο σημείο αυτό έρχεται να βοηθήσει η τεχνολογία της 3D εκτύπωσης προσφέροντας τη δυνατότητα προσθαφαίρεσης εκτυπωμένων τμημάτων της αλλά και εργαλείων, βοηθώντας σημαντικά τη διαδικασία της περισυλλογής και της επεξεργασίας των εδαφικών ευρημάτων. Ένα όραμα της εταιρίας είναι η εγκατάσταση 3D εκτυπωτών στην ίδια την αποικία, με προοπτική να υπάρχει η δυνατότητα της επί τόπου κατασκευής και αντικατάστασης ενός φθαρμένου από τη χρήση κομματιού ή κάποιου περιφερειακού αξεσουάρ της στολής.

mars-space-suit-could-be-patched-up-with-3d-printed-parts-3  Η “Αρειανή” διαστημική στολή θα μπορούσε να περιλαμβάνει 3D εκτυπωμένα μέρη. mars space suit could be patched up with 3d printed parts 3Η γενικότερη ιδέα για τα υλικά κατασκευής της, είναι να μη διαφέρουν ριζικά από τα αντίστοιχα της σεληνιακής αποστολής αλλά να είναι μια βελτιωμένη και εκσυγχρονισμένη έκδοσή τους. Η στολή θα περιλαμβάνει μια πληθώρα συστημάτων ασφαλείας και προστασίας για την αντιμετώπιση συνθηκών έκτακτης ανάγκης, με τη δυνατότητα προσθήκης 3D εκτυπωμένων τμημάτων να αποδεικνύεται σε πολλές των περιπτώσεων σωτήρια. Το πλάνο της εταιρίας είναι να στείλει με σκοπό την προσεδάφιση ένα ρομποτικό διαστημικό σκάφος το 2020 και αν όλα πάνε καλά, το επόμενο βήμα είναι η πρώτη επανδρωμένη αποστολή στον Άρη με χρονικό ορίζοντα το έτος 2026.

 

Ο οραματιστής και δημιουργός της “Mars One” είναι ο Ολλανδός επιχειρηματίας Bas Lansdorp. Ίδρυσε την εταιρία το 2012 και από τότε αυτός και η ομάδα του εργάζονται εντατικά με σκοπό να πραγματοποιήσουν και να ολοκληρώσουν με επιτυχία το δύσκολο αυτό έργο. Επενδύοντας σε μεγάλο βαθμό στις ευκολίες και τις καινοτομίες που η τεχνολογία της 3D εκτύπωσης είναι ικανή να προσφέρει, ο ιδρυτής της εταιρίας βασιζόμενος στην παραπάνω μέθοδο, πιστεύει ότι θα ξεπεραστούν πιο εύκολα τα εμπόδια που θα προκύψουν. Λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα αυτά, το πιο πιθανό σενάριο για τις μελλοντικές διαστημικές αποστολές είναι να περιλαμβάνουν πλέον σε επίπεδο ρουτίνας τα οφέλη της 3D εκτύπωσης.

Τεχνολόγος - Ερευνητής, Αρθρογράφος