Μικροσκοπικά 3D εκτυπωμένα αντικείμενα, προκαλούν οπτικές ψευδαισθήσεις καθώς περιστρέφονται

//Μικροσκοπικά 3D εκτυπωμένα αντικείμενα, προκαλούν οπτικές ψευδαισθήσεις καθώς περιστρέφονται

Μικροσκοπικά 3D εκτυπωμένα αντικείμενα, προκαλούν οπτικές ψευδαισθήσεις καθώς περιστρέφονται

«Εξωπραγματικά αντικείμενα». Αυτός είναι ο ορισμός που έδωσε ο Ιάπωνας καθηγητής Kokichi Sugihara του Πανεπιστημίου Meiji, στο εντυπωσιακό δημιούργημά του. 3D εκτυπωμένα μικροσκοπικά αντικείμενα που οι διαστάσεις τους μετριούνται σε υποδιαιρέσεις του χιλιοστού. Αν αναλογιστούμε ότι εκτός από το εξαιρετικά περιορισμένο μέγεθός τους, είναι ικανά να προκαλέσουν στον παρατηρητή οπτικές ψευδαισθήσεις όταν περιστρέφονται, τότε μπορούμε να μιλάμε τουλάχιστον για ένα μεγάλο άλμα στην τεχνολογία της 3D εκτύπωσης. Για να είμαστε πιο ακριβείς στους ορισμούς που χρησιμοποιούμε, αφήνουμε πίσω μας τα μεγέθη και τις διαστάσεις που μπορούμε να διακρίνουμε με γυμνό μάτι, κατεβαίνοντας ακόμα πιο κάτω, σε όλο και χαμηλότερη κλίμακα, καθώς βυθιζόμαστε στον «αόρατο» κόσμο της νανο – τεχνολογίας.

Μικροσκοπικά 3D εκτυπωμένα αντικείμενα, προκαλούν οπτικές ψευδαισθήσεις καθώς περιστρέφονται Screenshot 1

Έχοντας μέγεθος που αγγίζει τις συνολικές διαστάσεις ενός ερυθρού αιμοσφαιρίου, οι εντυπωσιακές 3D εκτυπωμένες δομές εξαπατούν το μυαλό, καθώς δημιουργούν την ψευδή εικόνα της συνεχούς αλλαγής του σχήματός τους όταν διαγράφουν περιστροφικές κινήσεις και παρατηρούνται από διαφορετικές οπτικές γωνίες. Οι διαστάσεις των μικροσκοπικών αντικειμένων διαμορφώνονται στα 0,1 χιλ, 0,03 και 0,01 χιλ. Η τελευταία διάσταση είναι άμεσα συγκρίσιμη με το μέγεθος του βιολογικού σωματιδίου που προαναφέραμε. Το παρόμοιου μεγέθους αντικείμενο, δημιουργήθηκε με την κατοχυρωμένη πατέντα FluidFM  της Cytosurge. Η εταιρεία ειδικεύεται στην ανάπτυξη λύσεων υπερσύγχρονης νανο – τεχνολογίας. Η FluidFM αφορά τη δημιουργία στερεών, μεταλλικών 3D εκτυπωμένων κατασκευών σε κλίμακα μικρόμετρων.

Μικροσκοπικά 3D εκτυπωμένα αντικείμενα, προκαλούν οπτικές ψευδαισθήσεις καθώς περιστρέφονται Screenshot 2

Η FluidFM λειτουργεί ως εξής. Χρησιμοποιείται ένα μικροσκοπικό, κοίλο ακροφύσιο με διάμετρο μόλις 300 νανόμετρα, που βρίσκεται κοντά σε αγώγιμη επιφάνεια. Στη συνέχεια, μέσα από αυτό εξωθείται ένα ιόν μετάλλου, χαλκού στη συγκεκριμένη περίπτωση, το οποίο περιέχει υγρό. Έπειτα, τα ιόντα συρρικνώνονται και σχηματίζουν στερεά άτομα όταν εφαρμοστεί αρνητικό δυναμικό στην επιφάνεια που πραγματοποιείται η 3D εκτύπωση, καλύπτοντας με τη σειρά τους το υπάρχον κενό. Η διαδικασία επαναλαμβάνεται μέχρι να σχηματιστεί το επιθυμητό αντικείμενο. Αν προσπεράσουμε τον εντυπωσιασμό που προκαλεί η οπτική ψευδαίσθηση των μικροσκοπικών αντικειμένων μέσω της περιστροφής τους, είμαστε πλέον αντιμέτωποι με μια νέα αρχή της τεχνολογίας της 3D εκτύπωσης. Ένα μεγάλο μέρος της επιστημονικής κοινότητας υποστηρίζει πως η νανο – τεχνολογία είναι το μέλλον. Αν σε αυτή την παράμετρο προσθέσουμε και τις δυνατότητες της προσθετικής κατασκευής, τότε πραγματικά μπορούμε να μιλάμε για τεχνολογική επανάσταση.

Τεχνολόγος - Ερευνητής, Αρθρογράφος