Ερευνητική ομάδα της NASA, κατασκευάζει μικροσκοπικούς 3D εκτυπωμένους αισθητήρες για τις μελλοντικές αποστολές

//Ερευνητική ομάδα της NASA, κατασκευάζει μικροσκοπικούς 3D εκτυπωμένους αισθητήρες για τις μελλοντικές αποστολές

Ερευνητική ομάδα της NASA, κατασκευάζει μικροσκοπικούς 3D εκτυπωμένους αισθητήρες για τις μελλοντικές αποστολές

Όταν σχεδιάζεται μια διαστημική αποστολή, υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που επιβάλλεται να ληφθούν υπόψη. Σε διαφορετική περίπτωση πολλά θα μπορούσαν να πάνε στραβά. Η βλάβη ενός μόνο βασικού ηλεκτρονικού εξαρτήματος, θα μπορούσε κάλλιστα να οδηγήσει στη δυσλειτουργία ενός ολόκληρου συστήματος, το οποίο με τη σειρά του δεν αποκλείεται να αποτελέσει την αιτία και αφορμή για την καθολική αποτυχία του εγχειρήματος. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, ο οικονομικός αντίκτυπος είναι σοβαρός και εκτός αυτού δεν μπορούμε να παραβλέψουμε και το συναισθηματικό κομμάτι, το οποίο είναι εξίσου σημαντικό. Την απογοήτευση όλων όσων εργάστηκαν σκληρά επί ολόκληρους μήνες, για να φέρουν εις πέρας με επιτυχία την εκάστοτε διαστημική αποστολή και να μεταφέρουν τη γνώση για την καλύτερη κατανόηση του αχανούς σύμπαντος προς το ευρύτερο κοινό. Μια τέτοιου είδους ερευνητική ομάδα, απαρτίζεται από την Mahmooda Sultana και τους συναδέλφους της. Εργάζονται στο Flight Center Goddard της NASA στο Greenbelt του Μέριλαντ και πρόσφατα κέρδισαν το βραβείο τεχνολογικής ανάπτυξης από την ίδια τη NASA, λαμβάνοντας το ποσό των δύο εκατομμυρίων δολαρίων.

Ερευνητική ομάδα της NASA, κατασκευάζει μικροσκοπικούς 3D εκτυπωμένους αισθητήρες για τις μελλοντικές αποστολές mahmuda b20171026020049

Οι ερευνητές θα χρησιμοποιήσουν το χρηματικό έπαθλο για να αναπτύξουν μέσω της τεχνολογίας της 3D εκτύπωσης, αισθητήρες που θα έχουν την ικανότητα να ανιχνεύουν πολύ μικρές συγκεντρώσεις αερίων και ατμών, να αντιλαμβάνονται την ατμοσφαιρική πίεση και τη θερμοκρασία, και το πιο σημαντικό, να μεταδίδουν ασύρματα τα δεδομένα αυτά μέσω μιας ειδικής κεραίας. Ο περιορισμός του συνολικού μεγέθους των ηλεκτρονικών εξαρτημάτων είναι ένα κρίσιμο σημείο για την κατασκευή μιας διαστημικής συσκευής, λόγω του πολύ περιορισμένου διαθέσιμου χώρου. Εκεί ακριβώς στοχεύει η ερευνητική ομάδα. Να εργαστεί και να ωφεληθεί από τις δυνατότητες της τρισδιάστατης εκτύπωσης, ενσωματώνοντας έναν αριθμό αισθητήρων σε μία μόνο πλακέτα, το μέγεθος της οποίας θα κυμαίνεται περίπου στα 7.5 εκατοστά.

Ερευνητική ομάδα της NASA, κατασκευάζει μικροσκοπικούς 3D εκτυπωμένους αισθητήρες για τις μελλοντικές αποστολές nasa awards to team making tiny 3d printed sensors for planetary rovers 1

Μέχρι σήμερα, οι τρέχουσες μέθοδοι δημιουργίας τεχνητών αισθητήριων οργάνων, περιλαμβάνουν την κατασκευή ενός μεμονωμένου στοιχείου και στη συνέχεια την τοποθέτησή του σε μια μεγαλύτερη συστοιχία κυκλωμάτων. Η 3D εκτύπωση θα δώσει τη δυνατότητα στους ερευνητές να ξεπεράσουν το εμπόδιο αυτό, καθώς μια ενιαία ηλεκτρονική πλακέτα θα ενσωματώνει πάνω από έναν αισθητήρα, απλοποιώντας δραματικά την όλη διαδικασία κατασκευής, ενώ ταυτόχρονα θα περιορίζεται σε αξιοσημείωτο βαθμό ο απαιτούμενος χώρος τοποθέτησης των ηλεκτρονικών στοιχείων. Η προσπάθεια υλοποίησης του εγχειρήματος αναμένεται να διαρκέσει δύο χρόνια και εφόσον στεφθεί με επιτυχία, θα μπορούσε να ωφελήσει σημαντικά τις επερχόμενες επανδρωμένες αποστολές της NASA στη Σελήνη και τον Άρη, κατασκευάζοντας μικροσκοπικούς βιολογικούς αισθητήρες, κατάλληλους για την παρακολούθηση της υγείας και της ασφάλειας των αστροναυτών.

Τεχνολόγος - Ερευνητής, Αρθρογράφος