Λεπτομερές ψηφιακό 3D μοντέλο νιφάδας χιονιού, βοηθά στην καλύτερη πρόγνωση του καιρού

///Λεπτομερές ψηφιακό 3D μοντέλο νιφάδας χιονιού, βοηθά στην καλύτερη πρόγνωση του καιρού

Λεπτομερές ψηφιακό 3D μοντέλο νιφάδας χιονιού, βοηθά στην καλύτερη πρόγνωση του καιρού

Το εργαστήριο Jet Propulsion, του Ινστιτούτου τεχνολογίας  της NASA, πρόσφατα δημοσίευσε ένα βίντεο που απεικονίζει ψηφιακά σε τρισδιάστατη μορφή, μια νιφάδα χιονιού κατά τη διαδικασία της τήξης στην ατμόσφαιρα. Όπως υποστηρίζουν οι ερευνητές, το 3D μοντέλο θα μπορούσε να δώσει μεγαλύτερο εύρος  αξιοποιήσιμων δεδομένων και ως αποτέλεσμα να οδηγήσει σε καλύτερη και πιο λεπτομερή κατανόηση του τρόπου με τον οποίο λιώνει το χιόνι. Όπως έχει παρατηρηθεί, η μελέτη της συμπεριφοράς των μικροσκοπικών αυτών κρυσταλλικών δομών παραμένει εξαιρετικά σημαντική στην πρόβλεψη των καιρικών φαινομένων. Αυτό επιτυγχάνεται μέσα από τη δημιουργία πιο έγκυρων υπολογιστικών μοντέλων, υποβοηθούμενων από την «αποκωδικοποίηση» της συμπεριφοράς των νιφάδων χιονιού στην ατμόσφαιρα.

Λεπτομερές ψηφιακό 3D μοντέλο νιφάδας χιονιού, βοηθά στην καλύτερη πρόγνωση του καιρού 88f5fdea 616b 48e9 9acf c2427b8c4477 large ZoomedinphotoofasnowflakePhotobyAngelaKelly KellyImagesandPhotography

Με τη νέα τρισδιάστατη απεικόνιση, το προσωπικό της NASA με επικεφαλής τον επιστήμονα Jussi Leinonen, εστιάζουν από κοινού στη βελτίωση της ικανότητας  για ανίχνευση  βαρύτερου και υγρότερου χιονιού μέσω ραντάρ. Το βαρύτερο χιόνι μπορεί να προκαλέσει πολλές ζημιές, από εκτεταμένες βλάβες στις γραμμές ηλεκτροδότησης, μέχρι την κατάρρευση στεγών και πρόκληση μεγάλων χιονοστιβάδων με άμεση απειλή για τη ζωή αρκετών ανθρώπων.  Το 3D μοντέλο μπορεί και αναπαράγει ψηφιακά τα βασικά χαρακτηριστικά της διαδικασίας της τήξης των νιφάδων χιονιού που έχουν παρατηρηθεί στη φύση. «Tο τηγμένο ύδωρ συγκεντρώνεται σε οποιεσδήποτε κοίλες περιοχές της επιφάνειας μιας νιφάδας χιονιού. Αυτές οι σύνθετες περιοχές στη συνέχεια συγχωνεύονται για να σχηματίσουν ένα κέλυφος υγρού γύρω από έναν πυρήνα πάγου και στο τέλος εξελίσσονται σε μια σταγόνα νερού», τονίζει ο Leinonen.

Λεπτομερές ψηφιακό 3D μοντέλο νιφάδας χιονιού, βοηθά στην καλύτερη πρόγνωση του καιρού 1 15 16 Brian WXThumb Avalance

Το τρισδιάστατο ψηφιακό 3D μοντέλο απεικονίζει μια νιφάδα χιονιού μήκους περίπου ενός εκατοστού και αποτελείται από πολλούς ατομικούς κρυστάλλους πάγου, οι οποίοι ενώθηκαν όταν συγκρούστηκαν στον αέρα. Οι επιστήμονες επισημαίνουν πως μελετώντας τη διαδικασία αυτή θα καταφέρουν να αναλύσουν καλύτερα τη σύνθετη σχέση και κάτω από ποιες συνθήκες σχηματίζονται το χιόνι και το χαλάζι. Οι παρατηρήσεις που πραγματοποιούνται μέχρι και σήμερα, γίνονται με ειδικά μετεωρολογικά όργανα, τα οποία προβάλλουν ένα κατάλληλο προς ανάλυση «προφίλ» της ατμόσφαιρας. Τα στρώματα όπου το χιόνι και το χαλάζι λιώνουν, τείνουν να απεικονίζονται ως αρκετά πιο φωτεινά σε αντίθεση με τα αντίστοιχα που εκτείνονται πάνω και κάτω από αυτά. «Οι λόγοι που το συγκεκριμένο στρώμα της ατμόσφαιρας παρουσιάζεται ως φωτεινότερο, εξακολουθούν να μην είναι σαφείς και ξεκάθαροι στην επιστημονική κοινότητα. Ελπίζουμε καθώς θα αναλύουμε τα δεδομένα που θα προκύπτουν από το ψηφιακό 3D μοντέλο, να μπορέσουμε να απαντήσουμε σε αυτό το ερώτημα.»,  εξηγεί ο Leinonen.

 

2018-07-31T13:53:05+00:00Tags: |
Τεχνολόγος - Ερευνητής, Αρθρογράφος