Νέο νήμα (filament), υψηλής αντοχής και ανθεκτικότητας

//Νέο νήμα (filament), υψηλής αντοχής και ανθεκτικότητας

Νέο νήμα (filament), υψηλής αντοχής και ανθεκτικότητας

Όσοι ασχολούνται με την 3D εκτύπωση και διαθέτουν έστω και τις ελάχιστες βασικές γνώσεις, το πιο πιθανό είναι πως κάποιες φορές έχουν έρθει σε δίλημμα όσον αφορά στην επιλογή του κατάλληλου νήματος. Οι παράγοντες που μπορεί να παίξουν καθοριστικό ρόλο στην τελική επιλογή, έχουν να κάνουν με τη φύση και την υλική υπόσταση του προς εκτύπωση αντικειμένου, με τον κίνδυνο μιας λανθασμένης επιλογής να οδηγεί στο τέλος σε χαμένο χρόνο, χρήμα και ενδεχομένως να αποφέρει αρνητικά συναισθήματα στον χρήστη. Η πιο σημαντική παράμετρος που είναι ικανή να απειλήσει την υλική υπόσταση του 3D εκτυπωμένου προϊόντος δεν είναι άλλη από την ανθεκτικότητα, τη σκληρότητα και την αντοχή του μέσα στον χρόνο και τους αντίξοους περιβαλλοντικούς παράγοντες.

3d-fuel-teams-with-natureworks-launch-new-apla-plus-3d-printing-filament-2  Νέο νήμα (filament), υψηλής αντοχής και ανθεκτικότητας 3d fuel teams with natureworks launch new apla plus 3d printing filament 2

Με βάση αυτά τα δεδομένα, δύο μεγάλες εταιρίες στον χώρο της 3D εκτύπωσης και της κατασκευής νημάτων, η 3D-Fuel και η NatureWorks LLC συνεργάστηκαν και από κοινού δημιούργησαν ένα νέου τύπου νήμα PLA, με πολύ αυξημένες προδιαγραφές για αντοχή σε υψηλές θερμοκρασίες και εντυπωσιακή αντίσταση και αντοχή στην κρούση. Συνδυάζει με τον καλύτερο τρόπο τις ιδιότητες του ABS με τις προδιαγραφές εκτύπωσης του PLA, ιδιαίτερα σημαντικό σε εφαρμογές βιομηχανικής φύσεως. Το νέο νήμα βαφτίστηκε Advanced PLA plus, η αλλιώς APLA+, με απώτερο σκοπό τον προσδιορισμό των χαρακτηριστικών του μέσα από την ονομασία του, ώστε να είναι εύκολα αναγνωρίσιμο από το ευρύ κοινό. Όπως υποστηρίζουν οι εκπρόσωποι των δύο εταιριών, η διαφορά θα πρέπει να γίνεται άμεσα αισθητή στους χρήστες.

41biwoRD9bL._SX342_  Νέο νήμα (filament), υψηλής αντοχής και ανθεκτικότητας 41biwoRD9bL

To APLA+ είναι με βάση τις κατασκευαστικές του προδιαγραφές και έπειτα από τις κατάλληλες δοκιμές αντοχής, 4,3 φορές πιο σκληρό και ανθεκτικό από το κοινό PLA. Μαζί με τη σκληρότητα έρχεται και η αντοχή σε υψηλές θερμοκρασίες, δίνοντάς του ένα συνολικό πλαίσιο αναβαθμισμένων χαρακτηριστικών. Είναι ήδη  διαθέσιμο για αγορά μέσα από την ιστοσελίδα της  3D-Fuel,  αλλά προς το παρόν διατίθεται μόνο στη «φυσική» του απόχρωση. Σύντομα όμως αναμένεται να κυκλοφορήσει και σε άλλα χρώματα, ώστε να καλύπτει κάθε είδους ανάγκη. Κατασκευάζεται στις ιδιόκτητες εγκαταστάσεις παραγωγής της εταιρίας και η τιμή για το κάθε καρούλι, κυμαίνεται στα 50$.

Τεχνολόγος - Ερευνητής, Αρθρογράφος