Νέα έρευνα προϊδεάζει για 3D εκτύπωση «έξυπνων» αντικειμένων

//Νέα έρευνα προϊδεάζει για 3D εκτύπωση «έξυπνων» αντικειμένων

Νέα έρευνα προϊδεάζει για 3D εκτύπωση «έξυπνων» αντικειμένων

Ζούμε σε μια εποχή όπου σχεδόν τα πάντα τείνουν να αποκτήσουν «έξυπνο» χαρακτήρα, διασυνδεόμενα μεταξύ τους σε ένα ευρύτερο «δίκτυο των πάντων».  Η τεχνολογία της 3D εκτύπωσης δεν μπορούσε σε καμία περίπτωση να μείνει αμέτοχη στην τάση αυτή. Όπως έχουμε αναφέρει σε προηγούμενο άρθρο μας, έχουν ήδη γίνει αξιόλογες και πετυχημένες προσπάθειες δημιουργίας «έξυπνων» συσκευών που έχουν ως γεννήτορά τους έναν 3D εκτυπωτή. Όλα καλά μέχρι εδώ, όμως το σύνολο των υλοποιήσεων αυτών υπολείπεται σε μια βασική παράμετρο. Τη δημιουργία ενός 100% έξυπνου 3D εκτυπωμένου αντικειμένου. Και αυτό διότι πάντα «εμφανιζόταν» ένα εμπόδιο. Σε κάθε εγχείρημα υπήρχε όλο και κάποιο μη 3D εκτυπωμένο τμήμα. Ο λόγος για αυτό; Η απάντηση είναι πολύ απλή. Επειδή δεν είχε φτάσει η τεχνολογία στο απαιτούμενο επίπεδο.

Νέα έρευνα προϊδεάζει για 3D εκτύπωση «έξυπνων» αντικειμένων res 4012739 connected devicesq 75

Ίσως ήρθε η στιγμή που σύντομα όλα όσα γνωρίζαμε για τη δημιουργία αντικειμένων και συσκευών με την τεχνολογία της προσθετικής κατασκευής, θα πάρουν οριστικά μια διαφορετική τροπή. Ερευνητές στο Πολυτεχνικό Ινστιτούτο Purdue στην Ιντιάνα των ΗΠΑ,  εργάζονται πυρετωδώς για την ανάπτυξη ενός πολυλειτουργικού 3D εκτυπωτή. Οι προσδοκίες είναι τόσο υψηλές  που βάσει των λεγόμενων των ερευνητών, η συγκεκριμένη τεχνολογία θα μπορούσε να δώσει στους ανθρώπους τη δυνατότητα  να εκτυπώσουν «έξυπνα» αντικείμενα, συμπεριλαμβανομένων ολόκληρων κινητών τηλεφώνων. Το εγχείρημα συνδυάζει τη 3D εκτύπωση της κεντρικής δομής του αντικειμένου, το περίβλημα δηλαδή και τα κυρίως τμήματα, με τη 3D εκτύπωση των ηλεκτρονικών στοιχείων, ακόμη και των απαραίτητων αλγόριθμων για τη διεύρυνση της «σκέψης» και της «αντίληψης» του περιβάλλοντα χώρου.

Νέα έρευνα προϊδεάζει για 3D εκτύπωση «έξυπνων» αντικειμένων artificial intelligence confusion 719504626

Η μετάβαση στην εποχή της πλήρους 3D εκτύπωσης «έξυπνων» συσκευών, μόνο ως ριζοσπαστική θα μπορούσε να χαρακτηριστεί. Ο περιορισμός της δημιουργίας 3D εκτυπωμένων δομών ταυτόχρονα με την εκτύπωση ηλεκτρονικών, αισθητήρων και άλλων λειτουργιών, από ότι φαίνεται σύντομα θα αποτελεί παρελθόν. Στο πλαίσιο του εγχειρήματος, οι ερευνητές εργάζονται πάνω στη 3D εκτύπωση αγώγιμων πολυμερικών και ημιαγώγιμων υλικών σε λεπτά, επαναλαμβανόμενα στρώματα, παρόμοιας δομής με τα ολοκληρωμένα κυκλώματα που χρησιμοποιήθηκαν ευρέως στην κατασκευή τρανζίστορ, κατά τη χρονική περίοδο του 1960 και 1970.

Νέα έρευνα προϊδεάζει για 3D εκτύπωση «έξυπνων» αντικειμένων GERMTRAN

«Αναπτύσσουμε και συνθέτουμε νέα υλικά για να έχουμε τη δυνατότητα να εκτυπώσουμε «έξυπνες», πλήρεις συσκευές που θα ενσωματώνουν την αισθητική, την υψηλής ποιότητας κατασκευαστική δομή και την υπολογιστική ισχύ. «Η επιστημονική φαντασία είναι η μάνα των ιδεών», δήλωσε ο καθηγητής Richard Voyles, επικεφαλής του Collaborative Robotics Lab του Ινστιτούτου Purdue.

Τεχνολόγος - Ερευνητής, Αρθρογράφος